• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par AS "Grindeks" jauno pētniecisko ražotni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2007., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/159209

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par bezdarba līmeni Latvijā maijā

Vēl šajā numurā

21.06.2007., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par AS “Grindeks” jauno pētniecisko ražotni

 

01.JPG (17941 bytes)
Akciju sabiedrība “Grindeks” 19.jūnijā Krustpils ielā 53 atklāja savu jauno Analītisko mērogošanas laboratoriju, kas ir vienīgā šāda veida laboratorija Baltijā un viena no retajām Austrumeiropā. Attēlā (no labās): Ministru prezidents Aigars Kalvītis, a/s “Grindeks” padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans, Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors akadēmiķis Ivars Kalviņš, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrasvadītājs Andris Ozols, apspriežot jaunās laboratorijas dotās iespējas
Foto: Ansis Starks, A.F.I.

19.jūnijā akciju sabiedrība “Grindeks” svinīgi atklāja jauno Analītisko mērogošanas laboratoriju, kas ir vienīgā šāda veida laboratorija Baltijā un viena no retajām Austrumeiropā.

Laboratorijas projekts tika īstenots piecu gadu laikā, un tā realizēšanā ieguldīti 3,2 miljoni latu. Projekta ietvaros tika piesaistīts līdzfinansējums arī no ES Eiropas reģionālā attīstības fonda (ERAF) 1,5 miljonu latu apmērā. Projektam piesaistītie līdzekļi ir lielākais ERAF finansējums, kas līdz šim piešķirts vienam Latvijas uzņēmumam.

Šā gada martā “Grindeks” jaunā Analītiskā mērogošanas laboratorija tika sertificēta atbilstoši Labas laboratorijas prakses (Good Laboratory Practise) prasībām, kas apliecina, ka darba organizācija laboratorijā atbilst augstākajiem laboratoriju standartiem pasaulē.

 “Šā projekta realizācija stiprina AS “Grindeks” kā farmācijas biznesa un inovatīvu, augsto tehnoloģiju projektu līdera pozīcijas Baltijā. Laboratorijas izveide būtiski paaugstinās AS “Grindeks” konkurētspēju Eiropas un Amerikas Savienoto Valstu tirgos – mums būs iespēja ātrāk un kvalitatīvāk nekā konkurentiem izstrādāt, kā arī ieviest ražošanā jaunu farmaceitisko produktu tehnoloģijas un piesaistīt ārvalstu klientus,” atklāj AS “Grindeks” valdes priekšsēdētājs Jānis Romanovskis.

 “Laboratorija nodrošinās stabilu AS “Grindeks” apgrozījuma pieaugumu attīstītajos Rietumu farmaceitiskajos tirgos, kā arī šiem prasīgajiem tirgiem atbilstošu produktu kvalitāti. Savukārt Latvijas zinātnei un zinātniekiem būs iespēja pasūtīt savu jauno vielu sintēzi šajā Eiropas klases industriālajā laboratorijā,” uzsver AS “Grindeks” valdes loceklis, Aktīvo farmaceitisko vielu biznesa struktūras direktors Vitālijs Skrīvelis.

Pasākumā piedalījās arī Ministru prezidents Aigars Kalvītis un veselības ministrs Vinets Veldre.

“Grindeks” ir vadošais farmācijas uzņēmums Baltijas valstīs, kas specializējas sirds un asinsvadu, centrālo nervu sistēmu ietekmējošo un pretvēža medikamentu ražošanā un pārdošanā. Tā koncernā ietilpst četri meitasuzņēmumi Latvijā, Igaunijā un Krievijā un astoņas pārstāvniecības. Uzņēmuma produkcija tiek eksportēta uz vairāk nekā 40 valstīm.

Galvenie tirgi ir Baltijas valstis, Krievija un citas NVS valstis, Japāna, Īrija, Francija, Nīderlande un ASV. “Grindeks” akcijas tiek kotētas Rīgas Fondu biržas oficiālajā sarakstā.

 

Fakti:

• Jaunā laboratorija ir nestandarta jeb Custom Made projekts, jo laboratorijas koncepciju izstrādāja AS “Grindeks”, balstoties uz tirgus tendenču analīzi un savām nākotnes vīzijām. Laboratoriju projektēja un iekārtas uzstādīja čehu firma “GMProject”.

• AS “Grindeks” Analītiskā mērogošanas laboratorija ir universāla, jo tajā var pārbaudīt daudzus dažādus vielu sintēzes procesus. Tajā ir 140 dažādas iekārtas (mērtrauki, reaktori, centrifūgas, filtri u.c.), kuras var kombinēt, dažādos veidos nodrošinot piemērotāko tehnoloģisko modeli konkrētas vielas ražošanai.

• Laboratorija ieguvusi LLP (Labas laboratorijas prakses) kvalitātes sertifikātu, kas apliecina, ka jaunās laboratorijas darba organizācija atbilst augstākajiem laboratoriju standartiem pasaulē, līdz ar to laboratorijā veikto ķīmisko analīžu rezultāti tiks atzīti visā Eiropas Savienībā.

• Laboratorijā strādās astoņi ķīmiķi–sintētiķi, četri tehnologi un viens vadītājs – augsti kvalificēti un speciāli apmācīti darbinieki ar ne mazāk kā piecu gadu darba pieredzi ķīmijā. Praksi laboratorijā varēs iziet arī Latvijas augstskolu vecāko kursu studenti.

• Analītiskā mērogošanas laboratorija ir starpposms starp farmaceitisko vielu radīšanu izpētes laboratorijā un to rūpniecisko ražošanu. Laboratorijā tiek analizēta sintēzes mēroga palielinājuma ietekme uz farmaceitiskā produkta kvalitāti. Laboratorijā tiks precizētas tehnoloģijas un to reglamenti, šī informācija tiks lietota rūpnieciskās ražošanas etapā.

• Paaugstinoties stingrajām kvalitātes prasībām un pieaugot konkurencei farmācijas tirgū, svarīgi kļūst investēt uzņēmuma attīstībā. Analītiskās mērogošanas laboratorijas projekts tika realizēts, lai nodrošinātu stabilu AS “Grindeks” apgrozījuma pieaugumu un nemainīgu produktu kvalitāti.

• Laboratorija strādās ne tikai “Grindeks” vajadzībām, tajā tiks izpildīti arī sadarbības partneru un ārējo klientu pasūtījumi. Laboratorijas izveide būs arī papildu atbalsts Latvijas zinātnei un zinātniekiem, kuriem būs iespēja pasūtīt savu jauno vielu sintēzi šajā Eiropas klases industriālajā laboratorijā.

04.JPG (20070 bytes)
Akciju sabiedrības “Grindeks” valdes priekšsēdētājs Jānis Romanovskis 19.janvārī, iepazīstinot veselības ministru Vinetu Veldri ar jaunatklāto Analītiskās mērogošanas laboratoriju
Foto: Ansis Starks, A.F.I.

• AS “Grindeks” ieguvumi no jaunās laboratorijas:

– celsies darba ražīgums – tiks ietaupīts laiks, materiāli, enerģija, modelējot jaunu farmaceitisko produktu ražošanas procesu industriālā laboratorijā;

– paaugstināsies konkurētspēja – būs iespēja ātrāk un kvalitatīvāk izstrādāt un ieviest ražošanā jaunu farmaceitisko produktu tehnoloģijas, salīdzinot ar konkurentiem;

– tā kā kvalitātes prasības farmaceitiskajām kompānijām nemitīgi aug, AS “Grindeks” spēs tās nodrošināt arī nākamo piecu septiņu gadu kontekstā;

– radīsies iespēja piesaistīt jaunus klientus, īpaši fokusējoties uz inovatīvām biotehnoloģiskajām kompānijām;

– varēs veikt neliela apjoma, bet dārgu produktu sintēzi atbilstoši Labas ražošanas prakses standartiem.

 

AS “Grindeks” Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!