• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Kipras un Maltas pievienošanos eirozonai 2008.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2007., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/159217

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par AS "Grindeks" jauno pētniecisko ražotni

Vēl šajā numurā

21.06.2007., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Kipras un Maltas pievienošanos eirozonai 2008.gadā

 

Eiropas Parlaments 20.jūnijā atbalstīja eiro ieviešanu Kiprā un Maltā 2008.gada 1.janvārī. Paralēli atzinumam par abu valstu gatavību iekļauties eirozonā deputāti ar 552 balsīm par, 37 pret un 43 atturoties pieņēma rezolūciju, prasot uzlabot veidu, kādā dalībvalstis ar Parlamentu apspriežas, pieņemot lēmumus par eirozonas paplašināšanu.

Eiropas Parlaments Kipras un Maltas pievienošanos eirozonai atbalstīja ar pārliecinošu balsu vairākumu: atzinumu par Kipru deputāti pieņēma ar 585 balsīm par, 14 pret, 90 atturoties, par Maltu – ar 610 balsīm par, 12 pret, 74 atturoties. Tomēr Eiropas Parlaments iebilst pret to, ka atzinuma sniegšanai viņiem bijis dots pārāk īss laiks. Deputāti prasa, lai starp Eiropas Parlamentu, ES Padomi un Eiropas Komisiju tiktu noslēgta iestāžu vienošanās, kas Parlamentam katra jauna priekšlikuma izskatīšanai dotu divus mēnešus laika.

Saskaņā ar iestāžu vienošanos dalībvalstīm par savu nodomu ieviest vienoto valūtu būtu jāpaziņo EP Ekonomikas un monetāro lietu komitejai jau iepriekšējā gada rudenī. Deputāti arī vēlas, lai sekojošā gada sākumā Eiropas Komisija iesniegtu starpposma konverģences ziņojumu. Eiropas Komisijai arī jāiegūst papildu pilnvaras dalībvalstu sniegtās statistikas pārbaudei.

Deputāti uzstāj, ka ikvienas dalībvalsts deficīta novēršanas procedūra jāpabeidz, pirms tiek pārbaudīta tās atbilstība Māstrihtas kritērijiem (inflācija, valsts parāds, budžeta deficīts, procentu likmes, ieviesti atbilstošie tiesību akti).

Lai gan Eiropas Parlamenta nostāja monetārajos jautājumos ES Padomei nav saistoša, galīgo lēmumu dalībvalstis var pieņemt tikai pēc tam, kad saņemts Eiropas Parlamenta atzinums. ES dalībvalstu vadītāji par Kipras un Maltas pievienošanos eirozonai lems šonedēļ. Nākamajā Ekonomikas un finanšu padomes sanāksmē 10.jūlijā dalībvalstu nozaru ministri pieņems atbilstošos tiesību aktus.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!