• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par piena produktu eksporta neatbalstīšanu ārpus Eiropas Savienības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2007., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/159218

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības attiecībām ar Krieviju ekonomikā un tirdzniecībā

Vēl šajā numurā

21.06.2007., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par piena produktu eksporta neatbalstīšanu ārpus Eiropas Savienības

 

15.jūnijā stājās spēkā Eiropas Komisijas (EK) regula, kas paredz, ka sviesta, siera un citu piena produktu eksportam ārpus Eiropas Savienības (ES) uz laiku netiks piešķirts atbalsts. Kā galveno iemeslu šim lēmumam EK norāda uz izteikti labvēlīgo tirgus un cenu situāciju sviestam un sieram gan ES iekšējā tirgū, gan pasaulē. Tiek minēta arī nepieciešamība vispirms piepildīt iekšējo pieprasījumu un tad domāt par eksporta veicināšanu.

EK Piena produktu vadības komitejas sanāksmē Latvija, kurai ir četras balsis, balsoja pret šo priekšlikumu, tā aizstāvot savu ražotāju un pārstrādātāju intereses. Latvijai pievienojās arī vairākas citas ES dalībvalstis.

EK pārstāvji uzsver, ka ar šo regulu eksporta atbalsts netiek atcelts, bet gan uz laiku fiksēts nulles līmenī. EK turpinās uzraudzīt piena produktu tirgus attīstību un, izvērtējot iespējamo situācijas maiņu nākotnē, eksporta atmaksu atjaunošanas jautājums var tikt izskatīts kādā no turpmākajām EK Piena un piena produktu vadības komitejas sanāksmēm, kas notiek ik pēc divām nedēļām.

Šobrīd eksportētājiem joprojām ir iespēja saņemt eksporta atbalstu vājpiena pulvera, sviesta un sviesta eļļas eksportam, izmantojot konkursa pieteikumus saskaņā ar regulu.

Vājpiena pulverim eksporta atmaksas 0 eiro līmenī tika fiksētas jau 2007.gada vidū, bet pilnpiena pulverim un kondensētajam pienam – 2007.gada sākumā. Eiropas Komisija norāda, ka šobrīd vājpiena pulvera cena Eiropas Savienības tirgū divkārt pārsniedz intervences cenu, savukārt sviesta tirgus cena pārsniedz intervences cenu par 30%.

Arī pasaules tirgū cenu situācija ir līdzīga. Piena pulveru cena šobrīd ir virs 208 latiem par 100 kilogramiem, bet siera cenas pietuvojušās 208 latiem par 100 kilogramiem.

Tāpat pasaules tirgū ir neraksturīgi augstas sviesta cenas un tās turpina pieaugt. Pēdējo divu nedēļu laikā sviesta cenas Eiropas Savienībā paaugstinājušās par 4%, bet pasaulē – par 8%.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļaa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!