• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Jāņu svētkiem ārvalstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2007., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/159307

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "Līgo!" un Jāņiem, kas nāk daudzviet pasaulē, Latvijā un Saeimā

Vēl šajā numurā

22.06.2007., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Jāņu svētkiem ārvalstīs

Īrijā Latvijas vēstniecība Dublinā aicina latviešus līgot apvienības “Latviešiem Īrijā” organizētajā pasākumā, kas notiks 23.jūnijā pulksten 20, “Rathbeggan Lakes” netālu no Dublinas un lielceļa N3. Pasākuma organizētāji būs sarūpējuši lielu ugunskuru, līgošanas tradīcijas palīdzēs atcerēties pasākuma vadītājas Diāna Bērza un Iveta Lūse, muzicēs grupa “Rietumkrasts”.  

Vācijā trīs Baltijas valstu vēstniecības Berlīnē kopīgi svinēs vasaras saulgriežus. Svētku pasākums notiks Eiropas akadēmijā 22.jūnijā (Europäische Akademie), kas ir partneris svētku organizēšanā. Pasākuma apmeklētājus uzrunās Baltijas valstu vēstnieki, kā arī Eiropas akadēmijas Berlīnē vadītājs Dr. Ekarts D.Štrātenšulte.

Saulgriežu svētkos Berlīnē piedalīsies latviešu biedrības Berlīnē koris, viesi no Latvijas – tautas deju kolektīvs “Rūdis” un šlāgergrupa “Lauku muzikanti”. Pasākuma viesiem būs iespēja vērot Lietuvas mākslinieku modes skati “LT Identity” un baudīt latviešu un lietuviešu nacionālās virtuves gardumus, kā arī nogaršot latviešu un igauņu alu. Saulgriežu svētkos būs apskatāmi latviešu un igauņu daiļamatniecības meistaru darinājumi.

Pateicoties Latvijas vēstniecības sadarbības partnera – aviokompānijas “airBaltic” – atbalstam, viesi varēs laimēt lidojumu uz Rīgu. Sīkāk par tūrisma iespējām Latvijā, kā arī Lietuvā un Igaunijā pasākuma apmeklētāji varēs uzzināt, iepazīstoties ar Baltijas tūrisma biroja Berlīnē izveidoto informācijas stendu. Svētku patrons ir Berlīnes valdošais birģermeistars Klauss Vovereits.

Bonnā Latvijas konsulāts sadarbībā ar Baltiešu kristīgo studentu apvienību 23.jūnijā Līgo svētkus svinēs Annabergā. Līgo vakara pasākuma ietvaros, pulksten 19, notiks Latvijas diplomātu, ierēdņu un brīvmākslinieku no Briseles viesizrāde “Skroderdienas Silmačos”.  

Krievijā, Maskavā, 30.jūnijā jau tradicionāli trešo gadu pēc kārtas Latvijas vēstniecība Krievijā sadarbībā ar Rīgas domi un Maskavas pilsētas valdību “Kolomenskas” brīvdabas muzejā Maskavā organizē pasākumu, lai popularizētu latviešu kultūru. Pasākuma norise ir cieši saistīta ar Līgo tradīcijām. Maskavieši un pilsētas viesi varēs vērot Latvijas Universitātes deju grupas “Dancis” koncertu, kā arī klausīties latviešu tautas mūziku vokālās grupas “Dancis” izpildījumā. Gan Līgo svētki, gan latviešu tradīcijas kopumā nav iedomājamas bez tautas daiļamata meistaru izstrādājumiem. Šoreiz “Kolomenskā” būs iespējams redzēt no Latvijas atbraukušo audēju, kalēju, podnieku un rokdarbnieču veikumu. Apmeklētājiem būs iespēja arī pašiem iesaistīties tautas daiļamata meistaru darbā, piemēram, izveidojot kādu māla trauku. Svētku laikā tiks atklāts informatīvais stends, kurā būs iespēja iegūt informāciju par Latviju, tās pilsētām un rajoniem, kā arī tūrisma iespējām.

Tradicionāli pirms Kolomenskas pasākuma radio “Eho Moskvi” būs viktorīna par Latviju, kas ilgs visu pirmssvētku nedēļu, sākot no 25.jūnija. Radioklausītājiem, kas būs pareizi atbildējuši, būs iespēja saņemt dažādas balvas. Savukārt galvenās balvas – trīs Latvijas apmeklējumus divām personām – uzvarētājiem svētku laikā pasniegs Latvijas vēstnieks Krievijā Andris Teikmanis.

Pirms Kolomenskas svētkiem ziņu aģentūrā “RIA novosti” būs Latvijas vēstnieka preses konference, kurā žurnālisti varēs uzzināt gan par svētkiem, gan aktualitātēm Latvijas un Krievijas attiecībās kopumā.

Savukārt 19.jūnijā Latvijas ģenerālkonsulātā Sanktpēterburgā notika Līgo svētku un Jāņu dienas ielīgošanas pasākums “Līgo nakts – īsākā nakts gadā” (Ночь Лиго – самая короткая ночь в году). Jāņu ielīgošanas pasākumu atklāja Latvijas ģenerālkonsule Sanktpēterburgā Iveta Sers. Pasākums noritēja atbilstoši Līgo svētku un Jāņu dienas tradīcijām: vainagu likšana puišiem un meitām, dažādas spēles, Jāņu dziesmas un rotaļas, danči dūdu, akordeona un vijoles pavadībā, zīlēšana ar vainagiem un koku zariem, kā arī meitu un puišu apdziedāšana. Ielīgojot vasaras saulgriežus, muzicēja Latvijas folkloras draugu kopa “Skandinieki”, kas pasākuma apmeklētājus aicināja piedalīties īpašos vasaras saulgriežu rituālos.  

Nīderlandē 23.jūnijā Amsterdamas rajona Ijburg pludmalē pie Ijsselmeer Latvijas vēstniecība rīkos Jāņu svinības ar kopīgu muzicēšanu pie ugunskura. 

Norvēģijā Līgo dienas svinības ieskandināja jau 12.jūnijā, kad kultūras biedrība “Norvēģija – Latvija” rīkoja mūzikas vakaru, kurā piedalījās mūziķi no Latvijas. Vakara programma bija dejas un rotaļas, stāstījumi par mūziku un gardumi no Latvijas.

Kopīgu Jāņu svinēšanu Oslo 23.jūnijā pulksten 17 Lilleaker Folkets Hus rīkos Latviešu biedrība Norvēģijā. Kā šajos svētkos ierasts, ir paredzēta latviešu dziesmu dziedāšana, spēles un ugunskura iedegšana. Saskaņā ar norvēģu un latviešu tradīcijām lielākā daļa līgotāju ieradīsies tautas tērpos. Vēstniecība svinības atbalstīs ar Latvijas alu, sieru un pīrādziņiem.

Tā kā latviešu kopienai Norvēģijā Līgo un Jāņu diena ir otri nozīmīgākie svētki pēc 18.novembra – Latvijas Neatkarības dienas, paredzams, ka sadarbībā ar Latvijas goda konsuliem tā tiks svinēta arī citās lielākajās Norvēģijas pilsētās.

Latvijas goda konsuls Stavangerē Hākons Tranbergs, Norvēģijā, sadarbībā ar vietējo latviešu kopienu 23.jūnijā pulksten 19 ielūdz latviešus uz kopīgu Līgo dienas svinēšanu Stavangerē. Saskaņā ar latviešu tradīcijām līgošana paredzēta visas nakts garumā, kopīgi dziedot, dejojot, spēlējot spēles, lecot pār ugunskuru un peldoties.

Vēstniecība Dānijā Līgo svētku ielīgošanas vakara pasākumu organizēja 8.jūnijā. Pasākuma īpašais viesis bija Latvijas Universitātes asociētais profesors, mākslas doktors, etnomuzikologs un mūziķis Valdis Muktupāvels, kurš ar savu mūziku un stāstījumu par mūziku padarīja pasākumu vēl krāšņāku un saturā bagātāku.  

ASV Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība ANO Ņujorkā rīkos Lietuvas un Igaunijas pārstāvniecības kolēģiem nelielas viesības ap Jāņu dienu, un diplomāti piedalīsies vietējās latviešu kopienas rīkotajos Jāņu dienas pasākumos. 

Japānā 22.jūnijā Latvijas vēstniecībā Japānā notiks pasākums “Jāņu ielīgošana”. Uz pasākumu ir aicināti visi latvieši, kas dzīvo un uzturas Japānā. Vēstniecība liks galdā Jāņu sieru un cienās ar latviešu alu. 

Ķīnā 23.jūnijā pēc Latvijas vēstniecības iniciatīvas trīs Baltijas valstu vēstniecības un Pekinā dzīvojošie baltieši kopā atzīmēs Līgo svētkus. Paredzēts, ka katras valsts pārstāvji iepazīstinās ar savām Līgo svētku atzīmēšanas tradīcijām, dziesmām un ticējumiem. Svinībās būs gan zaļumi, ugunskurs, Jāņu siers, simboliska papardes zieda meklēšana, gan Ķīnā ražots alus. Šāds Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pārstāvju kopējs pasākums Ķīnas galvaspilsētā notiek pirmo reizi. Tā kā pagaidām Pekinā dzīvojošo baltiešu skaits nav liels, tad paredzams, ka pasākumu apmeklēs aptuveni 25 baltieši, kā arī 15 viesi un masu mediju pārstāvji. 

Uzbekistānā Latvijas vēstniecība Taškentā 23.jūnijā pulksten 20 rīkos Līgo svētku svinēšanu vēstniecības dārzā. Uzaicināto viesu vidū ir Taškentā dzīvojošie latvieši, ES dalībvalstu vēstniecību diplomāti, uzbeku ārlietu ministrijas darbinieki, Latvijas un Uzbekistānas draudzības biedrības pārstāvji, kā arī uzbeku kultūras aprindu pārstāvji, ar kuriem sadarbojas Latvijas vēstniecība. Viesi tiks cienāti ar tradicionālo Jāņu ķimeņu sieru, pīrādziņiem un Latvijas alu. Svinību gaitā viesus paredzēts iepazīstināt ar Līgo tradīcijām un vēstniecības uzaicinātie mūziķi izpildīs latviešu komponistu mūziku.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!