• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 13. jūnija lēmums Nr. 60 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.1163/07/05/14 Par SIA "LUKoil Baltija R" un SIA "Dīzelis" apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.06.2007., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/159385

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.62

Par tirgus dalībnieku apvienošanos
Lieta Nr.1064/07/06/11 Par SIA "Euroaptieka" un SIA "Orients farmācija" ziņojumu par apvienošanos

Vēl šajā numurā

26.06.2007., Nr. 101

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 60

Pieņemts: 13.06.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.60

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2007.gada 13.jūnijā (prot.Nr.34, 3.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lieta Nr.1163/07/05/14

Par SIA “LUKoil Baltija R” un SIA “Dīzelis” apvienošanos

Konkurences padome 2007.gada 17.maijā saņēma SIA “LUKoil Baltija R” (turpmāk – LUKoil) 16.05.2007. ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos (turpmāk – Ziņojums) saistībā ar degvielas uzpildes stacijas (turpmāk – DUS) nomu no SIA “Dīzelis”. Saskaņā ar Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumiem Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” Ziņojums bija uzskatāms par pilnīgu, tādējādi, pamatojoties uz Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu, Konkurences padome par pilnīga Ziņojuma saņemšanas dienu uzskata 2007.gada 17.maiju.

LUKoil ir Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā ar vienotās reģistrācijas Nr.40003134777 reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību, juridiskā adrese Alīses iela 3, Rīga, LV–1046.

SIA “Dīzelis” ir Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā ar vienotās reģistrācijas Nr.42103009557 reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību, juridiskā adrese Cukura iela 1b, Liepāja, LV–3402.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. LUKoil vienīgais dalībnieks ir Nīderlandes kompānija “LUKoil Europe Holdings B.V.”. LUKoil galvenie darbības virzieni ir degvielas, cietā, šķidrā un gāzveida kurināmā un līdzīgu produktu vairumtirdzniecība, autodegvielas mazumtirdzniecība, naftas pārstrādes produktu ražošana, kravu iekraušana un izkraušana u.c. darbības saskaņā ar statūtiem. Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) izsniedzis LUKoil speciālo atļauju BM Nr.00000000101 (derīga no 03.09.2004.) naftas produktu mazumtirdzniecībai (tai skaitā tirdzniecībai DUS Ganību ielā 180, Liepājā).

SIA “Dīzelis” dalībnieki ir trīs fiziskas personas. SIA “Dīzelis” saistītais uzņēmums ir SIA “Baltijas naftas serviss”, kurā diviem SIA “Dīzelis” dalībniekiem kopā pieder 70% SIA “Baltijas naftas serviss” kapitāla daļu. Saskaņā ar sabiedrības statūtiem SIA “Dīzelis” viens no darbības virzieniem ir automašīnu degvielas mazumtirdzniecība. VID izsniedzis SIA “Dīzelis” beztermiņa atļauju BM Nr.00000000048 (derīga no 23.06.2004.) naftas produktu mazumtirdzniecībai DUS Liepājā, Kapsētas ielā 24/26, Cukura ielā 1a un Ģenerāļa Baloža ielas un Zemgales ielas krustojumā. Saskaņā ar VID datubāzē1 par izsniegtajām atļaujām naftas produktu mazumtirdzniecībai SIA “Dīzelis” DUS Liepājā, Ģenerāļa Baloža ielas un Zemgales ielas krustojumā darbība pārtraukta 23.03.2007.

Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā noteikts, ka tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu.

Saskaņā ar 2006.gada finanšu pārskatā norādīto LUKoil neto apgrozījums, kas aprēķināts saskaņā ar Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumiem Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” 8.punktu (bet neņemot vērā LUKoil mātesuzņēmuma apgrozījumu pasaulē), ir Ls 142 356 218, kas pārsniedz Konkurences likumā noteikto slieksni, tādēļ LUKoil un SIA “Dīzelis” paredzētā apvienošanās ir darījums, par kuru jāiesniedz ziņojums Konkurences padomei.

2. Apvienošanās paredzēta, LUKoil noslēdzot nomas līgumu ar SIA “Dīzelis” (*). Saskaņā ar nomas līguma nosacījumiem (*).

Nomas līguma 6.1.punktā noteikts, ka “Šis līgums stājas spēkā ar Pušu parakstīšanas dienu un LR Konkurences padomes apvienošanās atļaujas saņemšanas brīdi (*).”

Ziņojumā norādīts, ka pēc apvienošanās LUKoil veiks nozīmīgas investīcijas ar mērķi veikt komercdarbību SIA “Dīzelis” iznomātajā un vēlāk īpašumā esošajā DUS, tādējādi palielinot LUKoil apgrozījumu.

Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktu paziņotais darījums ir vērtējams kā apvienošanās, vienam tirgus dalībniekam iegūstot daļu vai visus cita tirgus dalībnieka aktīvus vai tiesības tos izmantot.

3. Ziņojumā norādīts, ka apvienošanās mērķis ir veikt komercdarbību Liepājā, piedāvājot klientiem kvalitatīvu degvielu, augstu servisu un LUKoil raksturīgu preču klāstu.

Ziņojumā identificēts viens konkrētais tirgus, kurš tiktu ietekmēts apvienošanās rezultātā – benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Liepājas pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē. Ziņojumā norādīts, ka pieprasījuma struktūru SIA “Dīzelis” DUS Kapsētas ielā 24/26, Liepājā, veido uzņēmumi, Liepājas pilsētas un rajona iedzīvotāji.

Atbilstoši Konkurences padomes iepriekš pieņemtajā lēmumā2 noteiktajam Konkurences padome piekrīt Ziņojumā norādītajam konkrētā tirgus definējumam un uzskata, ka konkrētais tirgus šajā lietā ir benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Liepājas pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē. Konkrētajā tirgū darbību veic SIA “Kings” (Zemnieku iela 58 un Ģenerāļa Baloža iela 33, Liepāja), SIA “Dīzelis” (Kapsētas iela 24/26 un Cukura iela 1a, Liepāja), SIA “Viada Liepāja” (Krūmu iela 56, Brīvības iela 176, Liepāja), SIA “Latvija Statoil” (Cukura iela 3, Ganību iela 171 un Esperanto iela 2/8, Liepāja), SIA “East-West Transit” (Flotes iela 9 un Brīvības iela 174, Liepāja), LUKoil (Ganību iela 180, Liepāja), SIA “Neste Latvija” (Raiņa iela 2, Liepāja) un SIA “Alco” (Kārļa Zāles laukums 7, Liepāja).

Konkurences padome lēmumā3 konstatēja, ka 2005.gadā konkrētajā tirgū tirgus dalībnieku tirgus daļas pēc realizētajiem benzīna un dīzeļdegvielas apjomiem ir – SIA “Kings” – (*)%, SIA “Dīzelis” – (*)%, SIA “Viada Liepāja” – (*)%, SIA “Latvija Statoil” – (*)%, MPVAS “Latvijas Nafta” (Tagad SIA “East West Transit”) – (*)%, LUKoil – (*)%, SIA “Neste Latvija” – (*)%, SIA Alco” – (*)%. Konkurences padomei nav pamata uzskatīt, ka tirgus dalībnieku tirgus daļas ir būtiski mainījušās.

LUKoil un SIA “Dīzelis” konkrētajā tirgū ir konkurenti, tādēļ apvienošanās rezultātā notiks tirgus koncentrācijas palielināšanās. Pēc apvienošanās LUKoil teorētiski iegūs pusi no SIA “Dīzelis” tirgus daļas ((*)%), un kopējā LUKoil tirgus daļa būs (*)%. SIA “Dīzelis” turpinās darbību tirgū ar vienu DUS. Konkrētajā tirgū darbojas divi lielākie degvielas mazumtirgotāji Latvijā – SIA “Latvija Statoil” un SIA “Neste Latvija” ar ievērojamām tirgus daļām. Papildus Konkurences padome ir pieņēmusi lēmumu4 atļaut SIA “Neste Latvija” iegūt daļu SIA “Alco” aktīvus (DUS Kārļa Zāles laukumā 7, Liepājā).

Izvērtējot iespējamās izmaiņas konkrētajā tirgū pēc apvienošanās, Konkurences padome konstatēja, ka LUKoil būs ierobežotas iespējas iegūt tirgus varu Liepājas pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē, jo konkrētajā tirgū darbojas divi lielākie degvielas mazumtirgotāji Latvijā – SIA “Latvija Stat­oil” un SIA “Neste Latvija”.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut SIA “LUKoil Baltija R” un SIA “Dīzelis” apvienošanos, kas paredzēta SIA “LUKoil Baltija R”, noslēdzot nomas līgumu (vēlāk arī pirkuma – pārdevuma līgumu) ar SIA “Dīzelis” par degvielas uzpildes stacijas, kas atrodas Kapsētas ielā 24/26, Liepājā, nomu.

Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu viena mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

 

1 http://www6.vid.gov.lv/vid_pdb/ap.asp

2 Lēmuma Nr.138 (02.12.2006.) 4.,9.punkts http://www.kp.gov.lv/uploaded_files/2006/A138_0212.pdf 

3 Turpat, 9.punkts 

4 Lēmums Nr.138 (02.12.2006.)

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!