• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par trūkumu novēršanu dalībvalstu tiesību aktos rasu vienlīdzības jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.07.2007., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/159914

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šonedēļ žurnālā "Komersanta Vēstnesis"

Vēl šajā numurā

04.07.2007., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par trūkumu novēršanu dalībvalstu tiesību aktos rasu vienlīdzības jomā

 

Komisija nosūtījusi oficiālu aicinājumu 14 dalībvalstīm pilnībā transponēt ES tiesību aktus, kas aizliedz diskrimināciju uz rasu vai etniskās izcelsmes pamata. Valstīm, uz kurām šis aicinājums attiecas (Spānija, Zviedrija, Čehija, Igaunija, Francija, Īrija, Apvienotā Karaliste, Grieķija, Itālija, Latvija, Polija, Portugāle, Slovēnija un Slovākija), jāsniedz atbilde divu mēnešu laikā. Ja tas netiks izdarīts, Komisija var iesniegt attiecīgu sūdzību Eiropas Kopienu tiesā. Rasu vienlīdzības direktīva, kuru pieņēma 2000.gadā, bija jātransponē valsts tiesību aktos vēlākais 2003.gadā. 

“Tiesības uz vienādu attieksmi pieder pie pamattiesībām, taču ik dienas visur Eiropas Savienībā cilvēkiem jāsaskaras ar diskrimināciju darba vietās, skolās, veikalos, dzīvokļa jautājumu risināšanā un veselības aizsardzības iestādēs savas ādas krāsas dēļ,” sacīja ES nodarbinātības, sociālo lietu un vienādu iespēju komisārs Vladimirs Špidla. “ES tiesību akti par vienlīdzību ir ļoti būtiski, lai pārvarētu šķēršļus šajā jomā un novērstu attieksmes nevienlīdzību. Tomēr mums jānodrošina, ka šos tiesību aktus transponē pareizi, lai Eiropas Savienības iedzīvotāji būtu juridiski pilnīgi aizsargāti pret praksē notiekošu diskrimināciju. Mūsu šodien nosūtītajai prasībai šogad ir īpaša nozīme, jo šis ir Eiropas gads par iespēju vienlīdzību visiem.”

Pirms desmit gadiem Eiropas Savienības galotņu tikšanās laikā Amsterdamā dalībvalstis uzdeva ES apkarot diskrimināciju. Visas Eiropas Savienības dalībvalstis ir pielikušas lielas pūles, lai īstenotu Rasu vienlīdzības direktīvu, kuru vienbalsīgi pieņēma 2000.gadā. Tomēr ne visu valstu tiesību akti pilnībā atbilst šīm prasībām. Par šiem jautājumiem Komisija pastāvīgi sazinās ar visām dalībvalstīm, un virknē gadījumu ir skaidrs, ka grozījumi valstu tiesību aktos jau tiek veikti.

29.jūnijā oficiālais aicinājums nosūtīts “argumentēta atzinuma” veidā tām 14 dalībvalstīm, kas nav pareizi transponējušas direktīvu. Tas ir pārkāpuma procedūras otrais posms. Galvenie konstatētie trūkumi ir šādi:

• valstu tiesību aktos šo noteikumu piemērošanas joma ierobežota līdz darba vietai, turpretim Rasu vienlīdzības direktīvā diskriminācija aizliegta arī tādās jomās kā sociālā aizsardzība, izglītība, pieeja preču iegādei un pakalpojumu, tostarp apdzīvojamās platības, saņemšanai;

• diskriminācijas definīcija atšķiras no tās, kas dota direktīvā (jo īpaši attiecībā uz netiešu diskrimināciju, uzmākšanos un pamudinājumiem uz diskrimināciju);

• pretrunas noteikumos par palīdzības sniegšanu diskriminācijas upuriem (piemēram, aizsardzība pret viktimizāciju, pierādīšanas pienākuma pāreja un tiesības asociācijām sniegt atbalstu upuriem, kad tie griežas pēc tiesiskās palīdzības).

Atbilstīgi pārkāpuma procedūras noteikumiem dalībvalstīm ir jāatbild uz argumentēto atzinumu divu mēnešu laikā. Ja atbilde nebūs apmierinoša, Komisija nodos lietu Eiropas Kopienu tiesā Luksemburgā. Komisija var prasīt arī, lai tiesa attiecīgajām dalībvalstīm uzliek soda naudu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!