• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lieli izgudrojumi top ne tikai lielās valstīs vien. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.1999., Nr. 394/396 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16009

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Mēs apdraudam visas tautas nākotni, ja nespējam nodrošināt pamatizglītību"

Vēl šajā numurā

30.11.1999., Nr. 394/396

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lieli izgudrojumi top ne tikai lielās valstīs vien

Latvijas izgudrojumi un izgudrotāji interneta lapā aiziet pasaulē

Vakar, 29. novembrī, Latvijas Zinātņu akadēmijā oficiāli tika atvērta interneta lapa "Latvijas izgudrojumi un izgudrotāji", kas izveidota pēc Sorosa fonda ierosmes.

Kā raksta šīs lapas veidotāji, viņu nolūks ir bijis iepazīstināt interesentus ar izcilākajiem Latvijā radītajiem izgudrojumiem un to autoriem, sniegt ieskatu par Latvijas izgudrotāju potenciālu agrāk un tagad un dot informāciju skolu jaunatnei par tehnisko jaunradi Latvijā.

Lapas autori īpašu uzmanību pievērsuši tam, lai interneta lapā "būtu pārstāvēti visdažādāko nozaru izgudrotāji: ķīmiķi, fiziķi, inženieri, ārsti, selekcionāri... Latvijas tautu veido dažādu tautību cilvēki, un arī šeit pārstāvētie izgudrotāji ir dažādu tautību, viņi ir kaldinājuši un kaldina Latvijas slavu. Latvijas tautas liktenis 20. gadsimtā nav bijis viegls: kari un sveši totalitārie režīmi ir bendējuši un kaisījuši mūsu tautu pa pasauli. Daudzi no tiem, kas bija spiesti aizbraukt no Latvijas, arī svešumā guva izcilus panākumus — daži no viņiem ir pārstāvēti arī šajā lapā".

Pašlaik šajā interneta lapā ir sakopotas ziņas par 54 izgudrotājiem (sākot ar Mārtiņu Beķeru un Intu Belicku un beidzot ar Rotislavu Vinogradovu un Regīnu Žuku) un 10 izgudrojumiem, kuru skaitā ir gan citronskābes biosintēze, gan ftorafūrs, gan ripors un "VEF Minox" fotoaparāts.

Lapu ievada LZA prezidenta Jāņa Stradiņa priekšvārds. Viena rindkopa no šī ievada:

"Kur rodas izcilie izgudrojumi — lielvalstī vai mazā valstī? Rīgā dzimušais vācbaltietis Valters Caps pasaulslaveno miniatūro fotoaparātu "Minox" radīja Baltijā un tādējādi visai pasaulei darīja zināmu arī VEF vārdu. Latvietis Juris Upatnieks savus daudzos izgudrojumus hologrāfijā veica ASV, bet cits latvietis — Rūdolfs Ūdris (kura vārds gan pagaidām nav rodams šajā lapā) "gadsimta atklājumu" organiskās ķīmijas tehnoloģijā - fenola un acetona vienlaicīgu iegūšanas metodi — izveidoja Staļina gulagā, pieteikdams savas PSRS autorapliecības tikai pēc atbrīvošanas no cietuma. Dažāda ir bijusi izgudrojumu vēsture, bet jau šis pētījums ir liecība, ka lieli izgudrojumi top ne tikai lielās valstīs vien."

Jaunajā interneta lapā teksts ir latviešu un angļu valodā.

Lapas "Latvijas izgudrojumi un izgudrotāji" adrese: hhtp://izgudrojumi.lza.lv

"LV" informācija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!