• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru 2007.gada 5.jūlija sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.07.2007., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/160217

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vācijas Māršala fonda prezidenta vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

11.07.2007., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru 2007.gada 5.jūlija sanāksmē

 

LM: Par bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanas kārtību

Labklājības ministrija (LM) uzskata, ka izmaksājamam bezdarbnieka pabalstam ir jāatbilst bezdarbnieka veiktajām apdrošināšanas iemaksām, tādējādi pilnveidojot bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanas kārtību.

Tas noteikts LM izstrādātajā likumprojektā “Grozījumi likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam””, kas 5.jūlijā izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē. Par to vēl būs jālemj valdībai.

Gadījumā, kad iemaksas bezdarba gadījumā par bezdarbnieku vienlaikus ir veikusi gan valsts, gan viņa darba devējs un viņš pats, bezdarbnieka pabalsta apmēru paredzēts noteikt proporcionāli viņa apdrošināšanas stāžam un atbilstoši viņa apdrošināšanas iemaksu algai. Pašreiz bezdarbnieka pabalstu šādam bezdarbniekam piešķir 54 latu jeb 60% apmērā no divkārša valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta, kāds ir spēkā bezdarbnieka pabalsta pieprasīšanas dienā.

Lai gan praksē šādi gadījumi ir ļoti reti, tomēr saistībā ar izmaiņām bērna kopšanas pabalstu sistēmā, pēc LM prognozēm, iespējamais šāda bezdarbnieka pabalsta saņēmēju skaits 2008.gadā varētu būt 284 cilvēki.

Savukārt, lai uzlabotu to vecāku aizsardzību, kuri pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas ir bijuši bērna kopšanas atvaļinājumā un pēc tam īsu brīdi strādājuši, plānots, ka viņi varēs saņemt savām veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām atbilstošu bezdarbnieka pabalstu. Šajā gadījumā, ja bezdarbnieki vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas periodā ir bijuši bērna kopšanas atvaļinājumā, minēto iemaksu algu aprēķina par iepriekšējo sešu mēnešu periodu, atkāpjoties līdz 32 kalendāra mēnešu periodam pirms mēneša, kad iegūts bezdarbnieka statuss.

Vienlaikus paredzēts, ka bezdarbniekam valsts sociālās apdrošināšanas nodarbinātības speciālajā budžetā būs jāatmaksā saņemtais bezdarbnieka pabalsts, ja viņš tā saņemšanas periodā no darba devēja ir saņēmis atlīdzību par darba piespiedu kavējumu.

Paredzams, ka likumprojekts stāsies spēkā 2008.gada 1.janvārī.

 

LM: Par tiesisko pamatu minimālās algas paaugstināšanai 2008.gadā

Lai radītu tiesisku pamatu minimālās darba algas un minimālās stundas tarifa likmes apmēru noteikšanai valstī, LM izstrādājusi noteikumus par minimālo mēneša darba algu un minimālo stundas tarifa likmi. Noteikumu projekts 5.jūlijā izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē.

Paredzēts, ka, sākot ar 2008.gada 1.janvāri, par 40 stundu darbu nedēļā minimālā darba alga būs 160 lati, bet minimālā stundas tarifa likme – 0,962 lati. Stundas tarifa likmi rēķina atbilstoši 2008.gada darba laika kalendāram, ņemot vērā gada vidējo darba stundu skaitu mēnesī.

Pusaudžiem un tiem cilvēkiem, kuri ir pakļauti paaugstinātam riskam, minimālā stundas tarifa likme būs 1,1 lats mēnesī, jo viņiem saskaņā ar Darba likumu ir atļauts strādāt tikai septiņas stundas dienā un 35 stundas nedēļā.

Lai nodrošinātu, ka minimālo darba algu pilnā apmērā saņem tie darbinieki, kuri nostrādājuši visas mēnesī noteiktās darba stundas un kuriem algu par padarīto darbu rēķina pēc minimālās stundas tarifa likmes, darba devējam paredzēts pienākums izmaksāt minimālo algu par padarīto arī tajos mēnešos, kad darba stundu skaits ir mazāks par gada vidējo darba stundu skaitu mēnesī (piemēram, februārī).

Tāpat iekļauta atsevišķa norma, kas paredz, ka darbiniekiem, kuri nostrādājuši visas mēnesī noteiktās darba stundas un kuriem nolīgta akorda algas sistēma, aprēķinātā darba alga nedrīkst būt mazāka par minimālo darba algu.

Pēc Finanšu ministrijas aprēķiniem, minimālās algas paaugstināšanai no 120 uz 160 latiem no nākamā gada budžetā papildus nepieciešami 16,1 milj. latu. Plānots, ka papildu ieņēmumi budžetā būs 70,6 milj. latu.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!