• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesībsarga saņemtajām sūdzībām pusgada laikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.07.2007., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/160247

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzruna valdības sēdes atklāšanā Ministru kabinetā 2007.gada 10.jūlijā

Vēl šajā numurā

11.07.2007., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tiesībsarga saņemtajām sūdzībām pusgada laikā

Pirmā pusgada darbības laikā Tiesībsarga birojs saņēmis 2861 sūdzību par iespējamiem cilvēktiesību un labas pārvaldības principa pārkāpumiem. No kopēja sūdzību skaita 1188 bija rakstveida sūdzības, bet 1673 – mutvārdu sūdzības.

Visbiežāk iedzīvotāji vērsās pie tiesībsarga par iespējamiem tiesību uz mājokli pārkāpumiem. Kopā par šo jautājumu tika saņemtas 422 sūdzības, no tām 72 bija rakstveida sūdzības, bet 350 – mutvārdu sūdzības. Analizējot sūdzību saturu, jāsecina, ka galvenokārt problēmas bija saistītas ar izīrētāju un īrnieku tiesiskajām attiecībām – kopā par šo jautājumu tika saņemtas 187 sūdzības. Tāpat aktuāli šajā jomā bija jautājumi par palīdzības sniegšanu mājokļa jautājumu risināšanā, kur kopā saņemtas 157 sūdzības.

Otrs lielākais sūdzību skaits tika saņemts saistībā ar tiesību uz taisnīgu tiesu iespējamiem pārkāpumiem, kas skar gan dažādu kriminālprocesuālo garantiju nodrošināšanu, gan civilo un administratīvo lietu izskatīšanu. Kopumā par šo jautājumu saņemtas 275 sūdzības, no kurām – 165 tika saņemtas rakstveidā, bet 110 bija mutvārdu sūdzības. Savukārt 262 reizes iedzīvotāji tiesībsargam lūdza dažādu veidu informāciju par savu tiesību aizsardzības iespējām.

235 sūdzības Tiesībsarga birojā tika saņemtas par labas pārvaldības principa ievērošanu valsts pārvaldē, no tām 160 sūdzības iesniegtas rakstveidā, bet 75 bija mutvārdu sūdzības.

Aktuāli bija arī jautājumi par tiesībām uz darbu (182 sūdzības) un tiesībām uz sociālo nodrošinājumu (181 sūdzība). Tāpat liels sūdzību skaits tika saņemts par iespējamiem tiesību uz īpašumu pārkāpumiem (170 sūdzības), dažādiem ar diskrimināciju saistītiem pārkāpumiem (133 sūdzības), tiesībām uz privātās un ģimenes dzīves neaizskaramību (132 sūdzības) un bērna tiesībām (103 sūdzības). Liels skaits iesniegumu saņemts arī no ieslodzījumu vietām, galvenokārt par spīdzināšanas, necilvēcīgas un pazemojošas apiešanās un sodīšanas aizlieguma pārkāpumu, par brīvības atņemšanas soda izpildi u.tml.

Tiesībsarga institūcija tika izveidota šā gada 1.janvārī uz Valsts cilvēktiesību biroja bāzes, un tās galvenās funkcijas ir veicināt cilvēktiesību, kā arī labas pārvaldības principa ievērošanu Latvijā. No šā gada 1.jūlija Tiesībsarga birojs atrodas jaunās telpās Dzirnavu ielā 16 (Dzirnavu un Strēlnieku ielas krustojumā).

Tiesībsarga biroja Informācijas un komunikāciju daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!