• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības sabiedrības veselības programmu 2008.-2013.gadam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.07.2007., Nr. 114 https://www.vestnesis.lv/ta/id/160451

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES fondu finansējumu 2008. gadam

Vēl šajā numurā

17.07.2007., Nr. 114

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības sabiedrības veselības programmu 2008.–2013.gadam

 

10.jūlijā Eiropas Parlaments otrajā lasījumā atbalstīja ar ES Padomi panākto vienošanos par Kopienas veselības aizsardzības programmu laikposmam no 2008. līdz 2013.gadam. EP deputāti piekrita ES Padomes piedāvātajam budžeta apjomam, lai līdzekļus varētu sākt izmantot 2008.gada 1.janvārī.

Veselības rīcības programmai bija jāsāk darboties 2007.gada 1.janvārī, jo tās līdzekļi veido daļu no ES ilgtermiņa budžeta (2007.–2013.gadam). Pirmajā lasījumā Parlaments nobalsoja par septiņu gadu programmai atvēlēto līdzekļu palielināšanu līdz 1500 miljoniem eiro. Taču, pieņemot ES ilgtermiņa budžetu, programmai atvēlēti tikai 365 600 000 miljoni eiro.

Eiropas Parlaments piekrita samazinājumam, taču, ņemot vērā, ka programmas uzsākšana iekavējusies, apstiprinātā summa tagad paredzēta sešiem, nevis septiņiem gadiem. Daļa no līdzekļiem gan jau izmantota šogad iepriekšējās (2003.–2008.gada) programmas ietvaros, un līdzekļi tiks attiecīgi samazināti.

Eiropas Parlaments, ES Padome un Eiropas Komisija papildus kompromisam ir parakstījušas trīspusēju deklarāciju par papildu līdzekļu piesaisti katrā no programmas gadiem.

Kompromisu atbalsta visas galvenās Eiropas Parlamenta grupas. Tas nozīmē, ka apstiprināšanai plenārsesijā nevajadzētu būt šķēršļiem.

Meklējot kompromisu, samazināti programmai piešķirtie līdzekļi, tomēr Eiropas Parlamenta deputāti panāca, ka tās mērķos iekļauta cīņa pret nevienlīdzību veselības aprūpē, pārrobežu aprūpes veicināšana, pacientu un medicīnas personāla mobilitāte. Pēc deputātu prasības likumprojektā iekļautas īpašas atsauces uz papildu un alternatīvo medicīnu, kā arī uz smagākajām slimībām, tostarp vēzi.

Veselības aprūpe ES ir dalībvalstu pārziņā, taču tādus jautājumus kā cīņa pret epidēmijām, noteikumi par saskarsmi ar ķīmiskām vielām, traumu novēršana darba vietās dažkārt ir efektīvāk risināt ES līmenī. To dara ar kopīgu ES iniciatīvu palīdzību, veicinot dalībvalstu atbildīgo iestāžu sadarbību, datu un pieredzes apmaiņu par slimībām, to ārstēšanu, veselīgu dzīvesveidu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!