• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības dalībvalstu sadarbību zivsaimniecībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.07.2007., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/160574

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES 2008.gada budžetu 1.lasījumā

Vēl šajā numurā

18.07.2007., Nr. 115

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības dalībvalstu sadarbību zivsaimniecībā

 

13.jūlijā Kopienas Zivsaimniecības kontroles aģentūra (CFCA) pieņēma darbības plānu kopīgai starptautiskai zvejas kontrolei Ziemeļjūrā un blakus esošajos apgabalos. Ar to tiek uzsākts novatorisks un saskaņots darbs, lai cīnītos pret pārzveju un saglabātu apdraudētos mencu krājumus. Šajā kopējā izvietošanas plānā, kas attiecas uz Ziemeļjūru, paredzēts apvienot septiņu krasta dalībvalstu resursus (inspektorus, pārbaudes kuģus, lidaparātus utt.) un izmantot tos, lai nodrošinātu efektīvāku un vienotāku zvejas darbību kontroli. Plāns, kas sastāv no septiņām pārrobežu inspekcijas un uzraudzības kampaņām, tiks īstenots līdz gada beigām. 

“Es ļoti atzinīgi vērtēju šo pirmo kopējo izvietošanas plānu, kas izstrādāts jaunās Kopienas Zivsaimniecības kontroles aģentūras pārraudzībā. Šādi plāni nodrošinās efektīvāko un rezultatīvāko pieejamo resursu izmantošanas veidu. Iesaistītās dalībvalstis sniedz ļoti labu piemēru, kā īstenot sadarbību gan savstarpēji, gan ar jauno Zivsaimniecības kontroles aģentūru. Šādi plāni palīdzēs vairot zvejnieku paļāvību un uzticēšanos attiecībā uz vienotāku zvejas kontroli visā ES,” skaidroja Džo Borgs, Eiropas zivsaimniecības un jūras lietu komisārs. 

“Pirmā kopējā izvietošanas plāna pieņemšana ir ievērojams sasniegums Kopienas Zivsaimniecības kontroles aģentūrai. Esmu gandarīts, ka mēs spējām koordinēt šo sarežģīto pasākumu aģentūras darbības pirmajos sešos mēnešos, bet vēl lielāku gandarījumu sniedz tas, ka dalībvalstis vēlējās un varēja palīdzēt mums šajā darbā. Minētais ļauj cerēt, ka plāna sniegtās priekšrocības būs daudz lielākas nekā tikai septiņas minētās inspekcijas kampaņas, lai veicinātu lielāku vispārējo sadarbību un turpmāku zvejas kontroles saskaņošanu, tādējādi radot līdzvērtīgus darbības noteikumus zvejniekiem visos ES ūdeņos,” skaidroja Harms Kosters, CFCA izpilddirektors.

Ziemeļjūrai, Kategatam, Skagerakam un Lamanša austrumdaļai paredzētais kopējais izvietošanas plāns ir pirmais šāda veida plāns. Ar to koordinē septiņu ES dalībvalstu, proti, Beļģijas, Dānijas, Francijas, Vācijas, Nīderlandes, Zviedrijas un Apvienotās Karalistes, apvienoto resursu izmantošanu. Plānā galvenā uzmanība veltīta 2005.gadā ieviestajai uzraudzības programmai mencu krājumu atjaunošanai. Inspekcijas un uzraudzības pasākumos uzmanība tiks koncentrēta uz zvejas kuģiem, kas izmanto zvejas rīkus, ar kuriem mencas iespējams iegūt gan specializētajā zvejā, gan piezvejā.

Katru no minētajām septiņām kopīgajām kampaņām pēc kārtas vadīs viena dalībvalsts ar CFCA atbalstu. Pārbaudes grupas būs jauktas, un tiks izmantoti dažādu dalībvalstu pārbaudes kuģi un uzraudzības lidaparāti. Pārbaudes kuģi varēs iekļūt citas dalībvalsts zvejas teritorijās. Tomēr tiem būs nepieciešama konkrētās dalībvalsts piekrišana iekļūšanai tās teritoriālajos ūdeņos, un uz tiem jābūt vismaz vienam inspektoram no attiecīgās valsts. Dalībvalstīm ir pieprasīts sniegt visiem pārbaudes kuģiem un uzraudzības lidaparātiem, ko izmantos dažādajās kampaņās, iepriekšēju piekrišanu piekļuvei teritoriālajiem ūdeņiem.

Saskaņā ar kopējo zivsaimniecības politiku katra dalībvalsts ir atbildīga par to, lai nodrošinātu zivsaimniecības pasākumu pienācīgu īstenošanu savos ūdeņos. Lai nodrošinātu zvejniekiem nepieciešamos vienlīdzīgos darbības noteikumus un veicinātu atbilstību zivsaimniecības noteikumiem, Kopienas Zivsaimniecības kontroles aģentūra tika izveidota kopējās zivsaimniecības politikas (CFP) ietvaros 2002.gadā. Aģentūra darbojas kopš 2007.gada; tās mērķis ir organizēt valstu kontroles un pārbaužu pasākumu saskaņošanu un sadarbību, lai tiktu ievēroti un piemēroti CFP noteikumi.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!