• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties darba vizītē Briselē un tiekoties ar NATO ģenerālsekretāru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.07.2007., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/ta/id/160608

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

19.07.2007., Nr. 116

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties darba vizītē Briselē un tiekoties ar NATO ģenerālsekretāru

 

01.JPG (16554 bytes)
Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers vakar, 18.jūlijā, atgriezās no darba vizītes Briselē, kur 17.jūlijā tikās ar NATO ģenerālsekretāru Jāpu de Hopu Shēferu (attēlā), Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu un Eiropas Komisijas enerģētikas komisāru Andri Piebalgu
Foto: Juris Krūmiņš, Valsts prezidenta preses dienests

Valsts prezidents Valdis Zatlers 17.jūlijā Briselē, tiekoties ar NATO ģenerālsekretāru Jāpu de Hopu Shēferu, apliecināja, cik svarīga Latvijas drošībai bija iestāšanās NATO aliansē, un atgādināja, ka pārliecinoši lielākā Latvijas sabiedrības daļa atbalsta valsts dalību NATO, kā dēļ arī nozīmīga ir NATO gaisa patrulēšanas operācija Baltijas valstīs. J. de Hops Shēfers pauda nešaubīgu NATO atbalstu, garantējot drošas debesis virs Baltijas valstīm. V.Zatlers apstiprināja, ka Latvija aliansi grib redzēt stipru, rīcībspējīgu, vienotu un iekšēji saliedētu, jo NATO ir organizācija, kurā apvienotas Eiropas un Ziemeļamerikas vērtības un spēks.

Valsts prezidents arī atzīmēja, ka svarīga NATO loma ir Afganistānā, kur līdztekus cīņai pret teroristiem NATO valstis veic rekonstrukcijas un infrastruktūras atjaunošanas darbus visā Afganistānas teritorijā. V.Zatlers apliecināja, ka Latvija plāno palielināt iesaisti Afganistānā ne vien ar militāriem, bet arī ar civiliem resursiem un personālu. J. de Hops Shēfers izteica atzinību par Latvijas aizsardzības budžeta līmeni, ar kādu daudzas NATO dalībvalstis varētu lepoties, kā arī augstu novērtēja Latvijas līdzdalību Afganistānas operācijā, jo tā tiek stiprināta arī pati alianse.

Tāpat tika pārrunāti jautājumi par “Līgumu par parastā bruņojuma ierobežošanu Eiropā”. Abas puses bija vienisprātis, ka dialogs ar Krieviju ir jāturpina. V.Zatlers atzīmēja, ka “Krievijas dalības “Līgumā par parastā bruņojuma ierobežošanu Eiropā” apturēšana īstermiņā nepalielina draudu līmeni Baltijā, taču tas ir solis atpakaļ, kas samazina savstarpējās uzticēšanās līmeni starp partneriem, kādi ir NATO un Krievija”.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Draudzīgā, konstruktīvā un atklātā gaisotnē otrdien, 17.jūlijā, Briselē noritēja Valsts prezidenta Valda Zatlera un Eiropas Komisijas prezidenta Žozē Manuela Barrozu darba pusdienas. Pusotru stundu garajās darba sarunās tika apspriesti vairāki Latvijai un Eiropas Savienībai kopumā aktuāli jautājumi. 

“Reformu līgumu Latvija vērtē pozitīvi un pieliks visas iespējamās diplomātiskās pūles, lai galīgā vienošanās tiktu panākta vēl Portugāles prezidentūras laikā,” jau pašā tikšanās sākumā akcentēja V.Zatlers. Ž.M.Barrozu šādu Latvijas nostāju vērtēja atzinīgi, uzsverot tieši mazo valstu lomu turpmākā vienotā Eiropas Savienības politikā. Vienota ES nostāja tuvākajā laikā būs īpaši svarīga tādos jautājumos kā Kosovas nākotne un ES enerģētiskā neatkarība no Krievijas, atzina abas amatpersonas.

Tieši enerģētikas jautājumiem V.Zatlera un Ž.M.Barrozu sarunās tika pievērsta lielākā uzmanība. Eiropas Komisijas prezidents pauda atbalstu Baltijas valstu elektropārvades līniju starpsavienojumiem ar pārējo ES. V.Zatlers informēja EK prezidentu par Latvijas plāniem izveidot elektropārvades savienojumu starp Gotlandes salu un Ventspili.

Tāpat tika pārrunātas ES un Krievijas attiecības. Ž.M.Barrozu izteica atzinību Latvijas paveiktajam Latvijas–Krievijas robežlīguma jautājumā, uzsverot: lai arī neliela, tā tomēr ir ES ārējā robeža. V.Zatlers atgādināja par robežšķērsošanas problēmām uz Latvijas–Krievijas robežas, kur, kā atzina Ž.M.Barrozu, EK no savas puses turpinās sekmēt šī jautājuma risināšanu.

Sarunas gaitā tika izvērtēta arī Baltijas valstu vienota nostāja dažādos jautājumos. Proti, Ž.M.Barrozu norādīja, ka turpmāk EK plāno pievērst īpašu uzmanību tieši Baltijas valstīm. Turklāt ne tikai Latvijai, Lietuvai un Igaunijai, bet skatīt visas Baltijas jūras reģiona valstis – gan tās, kuras ir ES, gan tās, kuras nav Savienības sastāvā – kā vienotu un Eiropā stratēģiski svarīgu reģionu. V.Zatlers uzsvēra, ka Baltijas valstu vienotību viņš uzskata par vienu no savas prezidentūras ārpolitikas prioritātēm, ko pierāda arī viņa pirmās ārvalstu vizītes Igaunijā un Lietuvā.

Tāpat tika pārrunāts jautājums par oglekļa emisijas kvotām, kur V.Zatlers atgādināja par Latvijas sabiedrībā valdošo neizpratni par EK lēmumiem šajā jomā. Savukārt Ž.M.Barrozu aicināja Latvijas valdību uz tiešu sadarbību oglekļa emisijas kvotu sadales un tirdzniecības sistēmas darbības izskaidrošanā un tālākā pilnveidošanā.

Tūlīt pēc sarunām ar EK prezidentu V.Zatlers devās uz Latvijas pārstāvniecību NATO, kur tikās ar pārstāvniecības diplomātiem un militārajiem pārstāvjiem. Tiekoties ar pārstāvniecības darbiniekiem, V.Zatlers novēlēja veiksmi, izturību un, galvenais, lieliskas diplomāta spējas, aizstāvot Latvijas intereses transatlantiskajā savienībā. Atsevišķā sarunā ar Latvijas vēstnieku NATO Jāni Eichmani, militāro pārstāvi NATO brigādes ģenerāli Raimondu Graubi un Aizsardzības ministrijas pārstāvi Jāni Sārtu tika pārrunāta šīs nedēļas aktualitāte – Krievijas lēmums izstāties no “Līguma par parastā bruņojuma ierobežošanu Eiropā”.

Valsts prezidenta preses dienests

 

02.JPG (11228 bytes)
03.JPG (18187 bytes)

 

Savas darba vizītes laikā Briselē otrdien, 17.jūlijā, dienas pirmajā pusē Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers viesmīlīgā un sirsnīgā gaisotnē tikās ar Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu (attēlā), savukārt dienas otrajā pusē Valsts prezidents apsprieda vairākus būtiskus jautājumus ar NATO ģenerālsekretāru Jāpu de Hopu Shēferu (skat 1.lpp.), bet vakarā Valdis Zatlers piedalījās Eiropas Komisijas enerģētikas komisāra Andra Piebalga rīkotajās darba vakariņās

Foto: Juris Krūmiņš, Valsts prezidenta preses dienests

 

Eiropas Komisijas enerģētikas komisārs Andris Piebalgs Briselē 17.jūlijā, sirsnīgi sveicot jauno Latvijas Republikas Valsts prezidentu Valdi Zatleru (inaugurācijas ceremonija – 8.jūlijā) pirms darba vakariņām, kuru laikā tika pārrunāti aktuālākie Eiropas Savienības jautājumi, īpaši pievēršoties enerģētikas problēmām Eiropas Savienībā un Baltijas reģionā
Foto: Juris Krūmiņš, Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!