• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Francijas apbalvojumu latviešu zinātniekam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.07.2007., Nr. 117 https://www.vestnesis.lv/ta/id/160694

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pasniedzot akreditācijas vēstuli vēstniekam Pastāvīgajā pārstāvniecībā ANO Ženēvā

Vēl šajā numurā

20.07.2007., Nr. 117

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Francijas apbalvojumu latviešu zinātniekam

 

16.jūlijā Francijas vēstnieks Latvijā Andrē Žans Liburels Francijas Republikas prezidenta vārdā pasniedza Francijas Goda Leģiona ordeni (Goda Leģiona ordeņa virsnieka pakāpe) Latvijas Universitātes Fizikas institūta zinātniekam, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) akadēmiķim, profesoram Agrim Gailītim.

Augstais apbalvojums prof. A.Gailītim pasniegts par iniciatīvu, sadarbību un sasniegumiem Ampēra iniciatīvas uzsākšanā un īstenošanā.

LZA akadēmiķa Agra Gailīša nozīmīgākie zinātniskie sasniegumi ir hidrodinamiskā dinamo efekta pētījumi magnetohidrodinamikā (MHD). Latvijas Universitātes Fizikas institūta zinātnieku grupa A.Gailīša vadībā 1999.gadā pirmā pasaulē aprēķināja un eksperimentāli realizēja MHD dinamo eksperimentu – magnētiskā lauka ģenerēšana, rotējot lielam apjomam šķidra metāla (nātrija). Šāds eksperiments laboratorijā ļauj pētīt Zemes magnētiskā lauka rašanās mehānismu, kā arī ir nozīmīgs dažādu efektu pētījumiem šķidru metālu pielietojumos, piemēram, kodolreaktoru dzesēšanai. Dažus mēnešus vēlāk līdzīgs eksperiments tika atkārtots Karlsrūes universitātē, un šajā gadā magnētiskā lauka ģenerēšana ir eksperimentāli panākta arī Francijā.

 

Ampēra iniciatīva apvieno Latvijas un Francijas zinātnieku sadarbības projektus magnētisma un šķidru metālu tehnoloģiju jomā, un tās mērķis ir izveidot Latvijā sadarbībā ar citām ES valstīm Eiropas mēroga zinātnisko pētījumu centru minētajās nozarēs. 2007.gada martā Francijas izglītības, augstākās izglītības un zinātnes ministrija un Latvijas Izglītības un zinātnes un Ekonomikas ministrija parakstīja kopīgu deklarāciju par Ampēra iniciatīvas realizāciju. Patlaban šīs iniciatīvas ietvaros jau tiek realizēti vairāki projekti, tajā skaitā notiek darbs pie jaunas MHD dinamo eksperimentālās iekārtas projekta izstrādes, kā arī kopīgas virtuālas laboratorijas izveidošanas magnētisku baktēriju un nanoierīču pētījumiem izmantošanai medicīnas tehnoloģijās.

LU Preses centra informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!