• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas gatavību pievienoties Šengenas zonai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.07.2007., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/160843

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nosūtot apsveikuma vēstuli Ēģiptes prezidentam

Vēl šajā numurā

25.07.2007., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas gatavību pievienoties Šengenas zonai

 

01.JPG (46759 bytes)
Aizvadītajā nedēļā eksperti no Vācijas pārbaudīja Latvijas atbildīgo institūciju gatavību rīcībai paplašinātās Šengenas zonas apstākļos.
Savukārt 20.jūlijā Slovākijā, Bratislavā, Šengenas zonas paplašināšanas jautājumus apsprieda to Eiropas Savienības dalībvalstu iekšlietu ministri, kuras gatavojas pievienoties Šengenas zonai:
(1.rindā no kreisās) Latvijas iekšlietu ministrs Ivars Godmanis, Slovēnijas iekšlietu ministrs Dragutins Mate, Ungārijas iekšlietu un tieslietu ministrs Alberts Takačs, Slovākijas iekšlietu ministrs Roberts Kalinaks, Čehijas iekšlietu ministrs Ivans Langers, Lietuvas iekšlietu ministrs Raimonds Šukis, Maltas iekšlietu un tieslietu ministrs Tonio Borgs;
(2.rindā no kreisās) Polijas iekšlietu ministra vietnieks Veslavs Tarka, Vācijas iekšlietu ministra vietnieks Peters Altmaijers (ir Šengenas zonas dalībvalsts), Portugāles iekšlietu ministra vietnieks Žozē Magalhess (ir Šengenas zonas dalībvalsts), Itālijas iekšlietu ministrs Marko Minniti (ir Šengenas zonas dalībvalsts) un Igaunijas iekšlietu ministrs Jiri Pihls
Foto: EPA /A.F.I.

Lai pārliecinātos par atbildīgo institūciju gatavību rudenī gaidāmajai Šengenas novērtēšanas misijai, Iekšlietu ministrijā un tās dienestos pagājušajā nedēļā notika Šengenas novērtēšanas procesa imitācija Šengenas informācijas sistēmas (SIS) jomā.

Šengenas novērtēšanas imitāciju īstenoja eksperti no Vācijas SIRENE biroja, kas teorētiski un praktiski pārbaudīja Latvijas atbildīgo institūciju gatavību rīcībai paplašinātās Šengenas zonas apstākļos, kad būs atceltas iekšējās robežas starp Šengenas zonas vecajām un jaunajām dalībvalstīm.

Vācijas eksperti pārbaudīja atbildīgo dienestu darbu un gatavību Rīgas lidostā un Valsts policijas Rīgas Galvenajā policijas pārvaldē. Eksperti apskatīja lidostas telpas, lai pārliecinātos, vai ir sagatavots viss nepieciešamais, lai pēc Šengenas zonas paplašināšanas nošķirtu pasažieru plūsmas, pārbaudīja informācijas tehnoloģiju gatavību, kā arī atbildīgo dienestu sadarbības līmeni un zināšanas.

Tāpat eksperti apmeklēja SIRENE un Nacionālās SIS biroju Gaujas ielā 15, kur iepazinās ar biroja praktisko darbību un tehnisko nodrošinājumu.

Eksperti devās arī uz Austrumu robežu, kur Daugavpilī iepazinās ar Valsts policijas Daugavpils policijas pārvaldes darbu, kā arī robežsargu darbu Silenes robežkontroles punktā un robežapsardzības nodaļā. Kopā ar ekspertiem IeM dienestu gatavību uz Austrumu robežas pārbaudīja arī iekšlietu ministrs Ivars Godmanis.

Pēc novērtēšanas eksperti secināja, ka, gatavojoties darbam ar SIS, Latvija ir uz pareizā ceļa, aptverot visas nepieciešamās jomas. Pašlaik Latvijai nepieciešams veltīt visus spēkus, lai laikus – līdz 1.septembrim – apmācītu visus SIS lietotājus – kopumā ap 10 000 cilvēku. Eksperti arī deva praktiskus ieteikumus veikt izmaiņas vai papildināt atsevišķu dienestu prezentācijas saturu.

Šengenas paplašināšanās jautājumus pagājušās nedēļas nogalē Slovākijā, Bratislavā, apsprieda arī to Eiropas Savienības dalībvalstu iekšlietu ministri, kuras gatavojas pievienoties Šengenas zonai. Latviju sanāksmē pārstāvēja iekšlietu ministrs Ivars Godmanis.

SISone4ALL projekta vadītāja Portugāle ministrus informēja, ka visas jaunās dalībvalstis, kas vēlas ieviest šo projektu, savus uzdevumus ir izpildījušas, un nav vērojamas tehniskas problēmas, kas šo projektu apdraudētu.

Ministri arī apmainījās ar informāciju par atkārtotajām Šengenas novērtēšanas misijām, un secināja, ka tajās valstīs, kur tās jau notikušas, vērtējums bijis pozitīvs. Ministri pauda cerību, ka tā tas būs arī visās pārējās valstīs.

Jau vēstīts, ka pagājušajā gadā Latvijā notika pirmā Šengenas novērtēšanas misija, kuras laikā gaisa, jūras un sauszemes robežas, policejiskās sadarbības, vīzu un datu aizsardzības jomā tika vērtēta Valsts robežsardzes, Valsts policijas, muitas, Pārtikas un veterinārā dienesta, Nacionālo bruņoto spēku Jūras un Gaisa spēku gatavība Šengenas acquis piemērošanai, personāla zināšanu līmenis, dienestu mobilitāte un tehniskās spējas. Atkārtotā vērtēšana ir plānota lidostai “Rīga” šā gada septembrī.

Sagatavošanās Šengenas zonai ir viena no Iekšlietu ministrijas svarīgākajām prioritātēm. Daļu no pasākumiem, kas nepieciešami Šengenas acquis ieviešanai, Latvija izpildīja, kad 2004.gada 1.maijā pievienojās Eiropas Savienībai.

2004.gada 5.novembrī Eiropadome apstiprināja Hāgas programmu, kurā rosināja ES Ministru padomi, Eiropas Komisiju un dalībvalstis spert visus nepieciešamos soļus, lai atceltu kontroli uz iekšējām robežām pēc iespējas ātrāk ar nosacījumu, ka visas prasības Šengenas acquis piemērošanai ir izpildītas un ir ieviesta Šengenas informācijas sistēma II (SIS II).

2005.gada 4.februārī toreizējais Latvijas iekšlietu ministrs Eirops Savienības Ministru padomes ģenerālsekretariātam paziņoja, ka Latvija 2006.gada 1.maijā būs gatava visu to jomu novērtēšanas uzsākšanai, kas nav saistītas ar Šengenas informācijas sistēmu.

Latvija bija izpildījusi visas nepieciešamās prasības, lai līdz ar citām jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm 2007.gadā pievienotos Šengenas līgumam, tāpēc Latviju sarūgtināja ziņas par SIS II izveides aizkavēšanos un ar to saistīto jauno dalībvalstu uzņemšanas termiņa atlikšanu.

Tomēr 2006.gada nogalē tika atbalstīts Portugāles priekšlikums gada laikā pievienot jaunās dalībvalstis pašlaik esošajai SIS I+, nosaucot to par SISone4ALL. Šis risinājums ir alternatīva SIS II sistēmai, kuras izveides kavēšanās dēļ jauno dalībvalstu pievienošanās Šengenas zonai plānotajā laikā nebūtu iespējama. Līdz ar to paredzams, ka pozitīva novērtējuma gadījumā Latvija līdz ar pārējām ES jaunajām dalībvalstīm varēs pievienoties Šengenas zonai 2008.gada 1.janvārī.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!