• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izmaiņām privatizācijas sertifikātu piešķiršanā un izmantošanā no 1.augusta. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.07.2007., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/160889

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2007.gada 24.jūlija sēdē

Vēl šajā numurā

26.07.2007., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izmaiņām privatizācijas sertifikātu piešķiršanā un izmantošanā no 1.augusta


 

Šā gada 1.augustā stājas spēkā vairāki būtiski grozījumi Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā saistībā ar privatizācijas sertifikātu piešķiršanu un izmantošanu.

Pirmkārt, veiktie grozījumi nosaka turpmākās darbības tām personām, kuras līdz šo grozījumu spēkā stāšanās datumam ir saņēmušas lēmumu par privatizācijas sertifikātu piešķiršanu, bet sev piešķirtos privatizācijas sertifikātus nav ieskaitījušas savā kredītiestādes kontā.

Ja persona nav informējusi pašvaldību par kredītiestādi, kurā ir atvērts vai tiks atvērts sertifikātu konts, tas viņai jāizdara līdz 2007.gada 1.oktobrim. Un pēc tam četru mēnešu laikā jāvēršas attiecīgā kredītiestādē, lai privatizācijas sertifikātus ieskaitītu kontā.

Ja persona ir informējusi pašvaldību par kredītiestādi, kurā ir atvērts vai tiks atvērts sertifikātu konts, viņai līdz 2007.gada 1.decembrim ir jāvēršas attiecīgā kredītiestādē un jāieskaita privatizācijas sertifikātus kontā.

Otrkārt, grozījumi nosaka, ka tās personas, kuras politiski represētās personas statusu ieguvušas pēc 2006.gada 28.aprīļa, pieteikumus par privatizācijas sertifikātu piešķiršanu var iesniegt attiecīgās pašvaldības institūcijā līdz 2007.gada 28.decembrim.

Treškārt, līdz ar grozījumu veikšanu ir paplašināts to personu loks, kurām var zust tiesības dzēst privatizācijas sertifikātus, saņemot to vērtību naudā. Šīs personas ir administratīvi nepamatoti izsūtītās personas, kurām piešķirti privatizācijas sertifikāti par konfiscēto īpašumu, un politiski represētās personas, kurām īpašuma kompensācijas sertifikāti piešķirti par atņemto zemi lauku apvidos. Šo personu tiesības dzēst privatizācijas sertifikātus, saņemot to vērtību naudā, var zust, ja persona:

1) tiesības dzēst privatizācijas sertifikātus ieguvusi līdz 2007.gada 31.augustam, bet līdz 2008.gada 31.augustam nav vērsusies kredītiestādē, kurā atvērts tās privatizācijas sertifikātu konts, un nav veikusi visas privatizācijas sertifikātu dzēšanai paredzētās darbības;

2) tiesības dzēst privatizācijas sertifikātus ieguvusi pēc 2007.gada 31.augusta, bet pēc tam 12 mēnešu laikā nav vērsusies kredītiestādē, kurā atvērts tās privatizācijas sertifikātu konts, un nav veikusi visas privatizācijas sertifikātu dzēšanai paredzētās darbības

Ceturtkārt, likumā ir noteikti atsevišķi gadījumi, kad privatizācijas sertifikātus varēs izmantot kā maksāšanas līdzekli īpašuma kompensācijas sertifikātu vietā valsts vai pašvaldību īpašumu privatizācijā, atsavināšanā un zemes reformas īstenošanā, kā arī par zemi Rīgā un Jūrmalā, pie nosacījuma, ja Ministru kabinets ir noteicis proporciju, kādā īpašuma kompensācijas sertifikātu vietā par maksāšanas līdzekli var izmantot privatizācijas sertifikātus, un laika periodu, kurā maksājumus var veikt saskaņā ar šo proporciju.

Atbilstoši Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumam, ja katra mēneša pirmajā datumā neizmantoto īpašuma kompensācijas sertifikātu skaits ilgāk nekā trīs mēnešus pēc kārtas ir mazāks par trim procentiem no kopējā piešķirto īpašuma kompensācijas sertifikātu skaita, Ministru kabinets mēneša laikā pieņem lēmumu, kurā nosaka, ka ar nākamā mēneša pirmo datumu īpašuma kompensācijas sertifikātu vietā par maksāšanas līdzekli var izmantot privatizācijas sertifikātus.

Ja iepriekš minētais neizmantoto īpašuma kompensācijas sertifikātu skaits netiek sasniegts līdz 2008.gada 1.jūnijam, Ministru kabinets pieņem lēmumu, kurā noteic, ka no 2008.gada 1.jūlija īpašuma kompensācijas sertifikātu vietā par maksāšanas līdzekli var izmantot privatizācijas sertifikātus.

Proporciju, kādā īpašuma kompensācijas sertifikātu vietā par maksāšanas līdzekli var izmantot privatizācijas sertifikātus, nosaka atbilstoši iepriekšējo 12 mēnešu īpašuma kompensācijas sertifikātu un privatizācijas sertifikātu vidējo cenu attiecībai.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!