• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES sarunām ar Gruziju par vīzu režīma atvieglojumu un atpakaļuzņemšanas nolīgumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.07.2007., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/161000

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pasākumu kompleksu invalīdu stāvokļa uzlabošanai

Vēl šajā numurā

27.07.2007., Nr. 121

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES sarunām ar Gruziju par vīzu režīma atvieglojumu un atpakaļuzņemšanas nolīgumu

 

Lai noskaidrotu, kāpēc tik gausi norisinās Eiropas Savienības sarunas ar Gruziju par vīzu režīma atvieglojumu un atpakaļuzņemšanas nolīgumu, Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere vērsās pie Eiropas Komisijas.

“Gruzija ir nozīmīgs partneris ES kaimiņattiecību politikā, un šīs valsts pašreizējā valdība izteikusi stingru apņemšanos veikt tādas reformas, kuras Gruziju tuvinātu Eiropas vērtībām,” uzskata Inese Vaidere. Taču deputāte uzskata, ka no ES puses vērojama nevēlēšanās iesaistīties sarunās ar Gruziju, lai risinātu jautājumu par vīzu režīma atvieglojumiem. “Tas ir pretrunā ar veiksmīgu ES un Krievijas vīzu režīma un atpakaļuzņemšanas nolīguma stāšanos spēkā, kā arī sarunām ar Ukrainu, kas beidzās 2006.gadā, un sarunām ar Moldovu, kuras uzsāktas šogad.”

I.Vaidere uzsver, ka laikā, kad vienkāršots vīzu režīms starp ES un Krieviju, tas atsaucas arī uz Gruzijas iekšpolitiku, jo divu šīs valsts apgabalu – Abhāzijas un Dienvidosetijas – iedzīvotāji tiek mudināti iegūt Krievijas pilsonību. “Kas ir ieinteresēts veicināt to, ka Gruzijas iedzīvotāji iegūst Krievijas pases?” savā vēstulē EK jautā deputāte, izsakot izbrīnu, ka minētais jautājums nekad nav bijis ES dienas kārtībā.

“Ko EK dara, lai paātrinātu sarunu procesu ar Gruziju?” vēstulē EK jautā EP deputāte.

EK ārlietu komisāre Benita Ferrero-Valdnere skaidro, ka sarunām, kas attiecas uz vīzu režīma atvieglošanu un atpakaļuzņemšanu, nepieciešams EP Padomes pilnvarojums, kuru tā pieņem pēc EK ierosinājuma. Bet līdz šim pilnvarojums sarunu sākšanai ar Gruziju nav saņemts. ES Kaimiņu politikas plāna sadarbībai ar Gruziju dalībvalstis minētos jautājumus iekļaut nevēlējās.

B.Ferrero-Valdnere nesaskata nekādas problēmas faktā, ka Gruzijas iedzīvotāji esošā vizu režīma ietvaros pieņem Krievijas pilsonību, uzsverot, ka “nolīgums starp ES un Krieviju attiecas uz visiem Krievijas pasu turētajiem neatkarīgi no viņu dzīvesvietas”. EK komisāre paskaidro, ka patlaban tiek plānots izveidot jaunu apakškomiteju, lai ar laiku varētu aicināt Komisiju izvirzīt priekšlikumu par vīzu režīma atvieglojumiem arī attiecībā uz Gruziju.

Eiropas Parlamenta Nāciju Eiropas grupas informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!