• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 18. jūnija lēmums Nr. 88 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.07.2007., Nr. 122 https://www.vestnesis.lv/ta/id/161102

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.E02-89

Par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu

Vēl šajā numurā

31.07.2007., Nr. 122

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 88

Pieņemts: 18.06.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.88

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2007.gada 18.jūnijā (prot. Nr.41, 7.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lieta Nr.1486/07/10/10

Par UAB “MG BALTIC INVESTMENT” un SIA “Kalnozols Celtniecība” ziņojumu par apvienošanos

 

Konkurences padome 2007.gada 22.jūnijā saņēma UAB “MG BALTIC INVESTMENT” (turpmāk – MG Baltic) un SIA “Kalnozols Celtniecība” (turpmāk – Kaln­ozols) ziņojumu par apvienošanos (turpmāk – Ziņojums), kurā iesniedzēju pilnvarotais pārstāvis informē, ka apvienošanās rezultātā MG Baltic iegūs izšķirošu ietekmi Kalnozols.

Ziņojums atbilst Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” prasībām. Tādējādi par pilnīga ziņojuma iesniegšanas datumu ir uzskatāms 2007.gada 22.jūnijs. Par minēto Konkurences padome 29.06.2007. vēstulē Nr.1482 informēja Ziņojuma iesniedzēju pilnvaroto pārstāvi.

MG Baltic ir Lietuvas Republikā reģistrētā sabiedrība ar ierobežotu atbildību (Reģ. Nr.12349022, juridiskā adrese – J.Jasinskio 16, Vilnius).

Kalnozols ir Latvijas Republikā reģistrētā sabiedrība ar ierobežotu atbildību (Reģ. Nr.40003288319, juridiskā adrese – Daugavgrīvas iela 7, Rīga, LV–1048).

Izvērtējot Ziņojumā sniegto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Kapitāla daļu pirkuma darījuma noslēgšanas dienā Kalnozols kapitāla daļas 89,82% apmērā pieder SIA “Ranka K” (58,04%), SIA “Kalnozols un Partneri” (21,83%) un fiziskai personai V.Kalnozolam (9,95%). Kalnozols darbojas rūpniecisko, civilo un inženiertehnisko ēku celtniecībā un rekonstrukcijā, strādājot kā ģenerāluzņēmējs, pašu spēkiem veicot liela apjoma monolītās betonēšanas darbus, kā arī inženierkomunikāciju izbūvi. Komercsabiedrība nodrošina arī projektēšanas un projektu vadības darbus.

Kalnozols ir izšķiroša ietekme pilnsabiedrībā “Kalnozols PRB Moduls”, pilnsabiedrībā “LK Būve”, pilnsabiedrībā “KC un A”, pilnsabiedrībā “KC & SC”, kā arī vairāk nekā 10% daļas SIA “Baltijas Betons”, SIA “Latvijas Būvnieku Stratēģiskā partnerība”.

MG Baltic dalībnieks, kam ir izšķirošā ietekme MG Baltic, ir Lietuvā reģistrētā sabiedrība koncerns – UAB Koncernas “MG Baltic” (Reģ. Nr.1254 59336, juridiskā adrese – J.Jasinskio g.16, LT 01112, Vilnius). MG Baltic darbības veidi ir investīciju darbība, holdinga kompāniju darbība.

MG Baltic ir izšķirošā ietekme APB APRANGA (Lietuva), kam savukārt ir izšķirošā ietekme Latvijas teritorijā darbojošās sabiedrībās – SIA “Apranga LV”, SIA “Apranga PLV”, SIA “Apranga BPB LV” un SIA “Apranga”. UAB Koncernas “MG Baltic” (Lietuva) ir izšķirošā ietekme UAB “MG Valda” (Lietuva), kam savukārt pieder vairāk nekā 10% daļas Latvijas tirgū darbojošās sabiedrības – SIA “Dommo Grupa” un SIA “Ammo”.

2. (*)

Konkurences likuma 15.panta pirmā daļa nosaka, ka tirgus dalībnieku apvienošanās ir: “3) tāds stāvoklis, kad (..) viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst (..) tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem”. Ņemot vērā minēto, saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktu, darījums starp MG Baltic un Kalnozols dalībniekiem ir uzskatāms par apvienošanos, jo tā rezultātā MG Baltic iegūst izšķirošu ietekmi Kalnozols.

3. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus”.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā bijis lielāks par 25 miljoniem latu (40 188 973 latu).

Līdz ar to minētās apvienošanās sakarā izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā paredzētais kritērijs, un plānotās apvienošanās dalībnieki iesniedza Konkurences padomei ziņojumu par apvienošanos.

4. Ziņojumā ir norādīts, ka apvienošanās neietekmēs nevienu konkrēto tirgu. Apvienošanās rezultātā tikai mainīsies Kalnozols dalībnieku sastāvs, izšķirošai ietekmei pārejot uz MG Baltic. “(…) MG Baltic (vai jebkura no tās saistītajām sabiedrībām) nav aktīva konkrētajā tirgū, kurā darbojas Kalnozols (vai jebkurā no tās saistītajām sabiedrībām) un otrādi. Tādēļ nav tādu konkrētu tirgu, kuri Latvijā pārklātos un darījums nerada nekādu ietekmi uz konkurenci”.

Ziņojumā ir norādīts, ka MG Baltic neveic saimniecisko darbību Latvijas teritorijā. Latvijas teritorijā darbojošo komercsabiedrību SIA “Apranga LV”, SIA “Apranga PLV”, SIA “Apranga BPB LV” un SIA “Apranga” pamatdarbības veids ir apģērbu un to aksesuāru mazumtirdzniecība, kuri ražoti zem dažādām preču zīmēm. Konkurences padome konstatē, ka konkrētais tirgus, kurā darbojas iepriekšminētie MG Baltic saistītie uzņēmumi, nav nedz augšupejošs, nedz lejupejošs tirgus attiecībā pret tiem, kuros darbojas Kalnozols vai tās saistītie uzņēmumi.

Kalnozols darbojas rūpniecisko, civilo un inženiertehnisko ēku celtniecībā un rekonstrukcijā, strādājot kā ģenerāluzņēmējs, pašu spēkiem veicot liela apjoma monolītās betonēšanas darbus, kā arī inženierkomunikāciju izbūvi. Komercsabiedrība nodrošina arī projektēšanas un projektu vadības darbus. Kalnozols sniedz pakalpojumus Latvijas teritorijā. Pilnsabiedrības “Kalnozols PRB Moduls”, “LK Būve”, “KC un A”, “KC & SC” tika dibinātas ar mērķi piedalīties konkrētajos konkursos. Konkurences padome konstatē, ka konkrētie tirgi, kuros darbojas Kalnozols un iepriekšminētie Kalnozols saistītie uzņēmumi, nav nedz augšupejošie, nedz lejupejošie tirgi attiecībā pret to, kurā darbojas MG Baltic saistītie uzņēmumi.

Konkurences likuma 16.panta trešā daļa nosaka, ka: “Konkurences padome ar lēmumu aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. Konkurences padome var atļaut šādu apvienošanos, nosakot tirgus dalībniekam saistošus noteikumus, kuri novērš apvienošanās negatīvās sekas attiecībā uz konkurenci.” Konkurences likuma 16.panta ceturtā daļa nosaka, ka: “Ja paziņotā tirgus dalībnieku apvienošanās neizraisa šā panta trešajā daļā minētās sekas, Konkurences padome pieņem lēmumu, ar kuru atļauj apvienošanos”.

Konkurences padome secina, ka apvienošanas rezultātā nerodas un nenostiprinās dominējošais stāvoklis, kā arī nevar tikt samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū, kuros darbojas apvienošanas dalībnieki. Tādēļ saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta ceturto daļu, apvienošanās ir atļaujama.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu, 15.panta otrās daļas 1.punktu, un 16.panta ceturto daļu Konkurences padome

nolēma:

Atļaut UAB “MG BALTIC INVESTMENT” un SIA “Kalnozols Celtniecība” apvienošanos, kas paredzēta, UAB “MG BALTIC INVESTMENT” iegūstot izšķirošo ietekmi pār SIA “Kalnozols Celtniecība”.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes
priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!