• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par internetu visās Latvijas skolās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.08.2007., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/161233

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Pasaules rezerves virsnieku kongresa norisi

Vēl šajā numurā

02.08.2007., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par internetu visās Latvijas skolās

 

Lai jaunajā mācību gadā pilnīgi visās Latvijas skolās varētu izmantot interneta piedāvātās iespējas, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu nacionālās programmas “Elektroniskās pārvaldes infrastruktūras bāzes un attīstības pilnveidošana” šogad ierīkoti jauni vai uzlaboti esošie pieslēgumi 60 vispārizglītojošajās skolās. Konkursa kārtībā nosakot saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu katrā no skolām, interneta pieslēgumus ierīkoja SIA “Lattelecom” un SIA “Telia Latvia”.

Pieslēgumu ierīkošana veikta projekta “Latvijas vispārizglītojošo skolu informatizācija” ietvaros, un tā vadītājs Ainārs Sviklis stāsta: “Šis ir viens no būtiskākajiem projekta ietvaros paveiktajiem darbiem, jo šobrīd varam apgalvot, ka nu internets un tā piedāvātās mūsdienīgās informācijas apmaiņas iespējas ir pieejamas ikvienā Latvijas pamatskolā, vidusskolā un ģimnāzijā. Turklāt interneta pieslēgumu ierīkošanai ir būtiska loma arī skolu informatizācijas projekta turpmākajā attīstībā, kura viens no būtiskākajiem elementiem ir visas Latvijas skolu portāla izveide, kas tiks uzturēts un papildināts tieši pašās skolās.”

SIA “Lattelecom” ir ierīkojis interneta pieslēgumus 34 vispārizglītojošajās skolās – Stacijas, Upītes, Vīksnas, Jaunstružānu, Lielvircavas, Platones, Lādezera, Vilzēnu, Pāles, Jersikas, Rimicānu, Rušonas, Strūžānu, Blīdenes, Laidzes un Spāres pamatskolā, Jelgavas speciālajā pamatskolā, kā arī Jelgavas 1. un 2. sanatorijas internātpamatskolā, Baltinavas Kristīgajā speciālajā internātpamatskolā, Aleksandrovas speciālajā internātskolā, Juglas sanatorijas internātpamatskolā, Stiklu speciālajā internātpamatskolā un Pļavniekkalna sākumskolā.

Tāpat uzņēmums ierīkoja pieslēgumus Bauskas 1.vidusskolā, Jēkabpils Valsts ģimnāzijā, Viļānu, Brocēnu, Vandzenes, Jaunpils un Ugāles vidusskolā, kā arī Krāslavas ģimnāzijā un Maltas 1. un 2.vidusskolā.

Pieslēgumu ierīkošanas līguma summa bija Ls 59 973, neskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Savukārt SIA “Telia Latvia” ierīkoja interneta pieslēgumus 26 skolās – Briežuciema, Mežvidu, Rāmuļu, Piedrujas, Konstantinovas, Sauleskalna, Upmalas, Šķeltovas, Šķaunes, Skaistas, Kalniešu, Grāveru, Asūnes, Andzeļu, Priežmalas, Korģenes, Salnavas, Vītolu, Rundēnu, Liepu, Remtes un Matīšu pamatskolā, Sēļu sākumskolā, Upesgrīvas speciālajā sākumskolā, Mazirbes speciālajā internātpamatskolā un Ezernieku vidusskolā. Kopējā līguma summa – Ls 107 980, neskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Ierīkotajiem interneta pieslēgumiem noteikta fiksēta abonentmaksa (ne vairāk par Ls 50 mēnesī), kas pirmo gadu tiks segta no ERAF līdzekļiem, bet pēc tam vēl piecus gadus tā jāmaksā no pašvaldības līdzekļiem.

Krāslavas rajona Šķeltovas pamatskolas direktore Olga Stepiņa, kuras vadītajā skolā arī tikko ierīkots interneta pieslēgums, saka: “Tā kā līdz šim mums skolā bija tikai iezvanpieeja administrācijas vajadzībām, bet skolēniem internets nebija pieejams, mēs pat nevarējām izpildīt prasības, kas minētas datorzinību priekšmeta programmā, kur interneta resursu apgūšanai un izmantošanai paredzēta atsevišķa sadaļa. Tagad mūsu skolā būs astoņi skolēniem pieejami datori ar interneta pieslēgumu, kurus bērni varēs izmantot gan datorzinību stundās, gan ārpusstundu laikā, jo daudziem jāraksta referāti un darbi, kuriem nepieciešama internetā atrodamā informācija. Lielākā daļa mūsu bērnu tālāk dodas mācīties uz Špoģu, Aglonas vai Krāslavas vidusskolu, kur internets jau kādu laiku ir pieejams, un šo skolu audzēkņi ar to līdz šim prata strādāt labāk – domāju, ka tagad šī atšķirība izzudīs.”

Jāatzīst, ka vairākām mazajām pašvaldībām, piemēram, Valmieras rajona Sēļu pagasta vadībai, nācās rūpīgi apsvērt, vai pieņemt ERAF un Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvāto iespēju pieslēgt skolās internetu ierobežoto pašvaldības līdzekļu dēļ, taču arī tur pēc rūpīgām pārdomām secinājuši, ka reģiona konkurētspējas un jaunās paaudzes attīstībai tas ir būtiski nepieciešams, un šāds lēmums ir tiešām atzīstams.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!