• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents: - tiekoties ar lauksaimniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.1999., Nr. 325/327 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16127

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidents: - tiekoties ar lauksaimniekiem (turpinājums)

Vēl šajā numurā

05.10.1999., Nr. 325/327

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents:

— tiekoties ar lauksaimniekiem

Piektdien, 1.oktobrī, Ministru prezidents Andris Šķēle, zemkopības ministrs Aigars Kalvītis un iekšlietu ministrs Mareks Segliņš tikās ar Zemnieku federācijas, Zemnieku saeimas, Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācijas un Lauku atbalsta asociācijas pārstāvjiem, lai pārrunātu iekšējā tirgus aizsardzības problēmas. To, ka tās ir sarežģītas un daudzi jautājumi ir nesakārtoti, atzina gan A.Šķēle, gan lauksaimniecības pašpārvaldes organizāciju aktīvisti. Diskusija notika gelvenokārt par cūkgaļas tirgus aizsardzības pasākumiem, valsts robežu un muitas sakārtošanu, kā arī par kontrabandas novēršanas iespējām.

Kopš 1.jūnija Latvijā stājušies spēkā cūkgaļas iekšējā tirgus aizsardzības pagaidu pasākumi, kas noteica muitas nodokļa 70 procentu likmi, bet ne mazāk kā Ls 0,34 par vienu kilogramu svaigas atdzesētas vai saldētas cūkgaļas. Noteikto aizsardzības pasākumu termiņš beigsies decembra vidū, pēc tam cūkgaļas ražotājus no jauna var apdraudēt citu valstu lētā produkcija.

— Tirgus aizsardzības pasākumi būtu jāpagarina vismaz vēl uz diviem gadiem. Tajā laikā jāveicina cūkkopības nozares attīstība, lai šajā darbā būtu ieinteresēti arī gaļas pārstrādes uzņēmumi, — teica zemkopības ministrs. — Gaļas ražošana, tajā skaitā arī cūkkopība, ir tā nozare, ar kuras palīdzību var paātrināt lauksaimniecības attīstību. Tas ir grēks, ka savu tautu barojam ar importa, nevis pašu mājās ražotu gaļu. Līdz ar šīs nozares lejupslīdi situācija kļūst nopietna arī pārējās lauksaimniecības produkcijas ražošanas nozarēs, jo lauksaimniecībā procesi ir cikliski. Ņemot vērā gaļas nozares pēdējā gada neveiksmes, ir būtiski saglabāt šos aizsardzības pasākumus. Mēs nezinām, kurā dienā sāksies nākamā krīze šajā nozarē, kurā brīdī kāda cita valsts par zemu cenu izmetīs cūkgaļu tirgū.

Savukārt Ministru prezidents norādīja, ka pašlaik savāktā informācija par cūkgaļas importa apjomiem Latvijā un to nodarīto zaudējumu Latvijas gaļas ražotājiem nav pietiekama. Ir skaidrs, ka sakarā ar Pasaules tirdzniecības organizācijas un Eiropas Savienību precīzi jāpamato aizsardzības pasākumu ieviešanas lietderība, pretējā gadījumā Latvijai būs jāatmaksā zaudējumi, kas radušies tām valstīm, kuras ir ieinteresētas importēt cūkgaļu uz šejieni.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!