• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES fondu aktivitātēm bezdarba problēmu risināšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.08.2007., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/161515

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "Latvijas Pasta" tālākās attīstības scenārijiem

Vēl šajā numurā

08.08.2007., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES fondu aktivitātēm bezdarba problēmu risināšanā

 

Lai gan bezdarba rādītāji pakāpeniski samazinās, ir jāturpina apmācības un pārkvalifikācijas pakalpojumus cilvēkiem, kas nonāk bezdarba situācijā, uzsver LM speciālisti. Bezdarbnieka statusu katru mēnesi iegūst gandrīz astoņi tūkstoši cilvēku, kuri dažādu iemeslu dēļ palikuši bez darba. Ja atbildīgie dienesti neatbildēs uz šo cilvēku vajadzībām, palīdzot piemēroties darba tirgus prasībām, valstij būs jārēķinās ar bezdarba līmeņa pieaugumu.  

“Viens no veidiem, kā risināt vienlaikus aktuālo darba roku trūkumu, ir izmantot iekšējās darbaspēka rezerves. Iesaistot darba tirgū pašu cilvēkus, būs jātērē mazāki līdzekļi sociālajām programmām. Turklāt nepieaugs sociālās spriedzes risks, kas varētu veidoties, masveidā ievedot viesstrādniekus. Tādēļ nepieciešamas mērķtiecīgas apmācības gan bezdarbniekiem, gan strādājošiem, kuriem ir risks pazaudēt darbu,” teica labklājības ministre Dagnija Staķe.

Mērķtiecīga līdzekļu piešķiršana bezdarbnieku un strādājošo kvalifikācijas uzlabošanai ir viens no priekšnoteikumiem, lai sabalansētu darbaspēka pieprasījumu un piedāvājumu, secināts arī Latvijas Universitātes 2007.gadā veiktajā pētījumā par darba tirgus prognozēšanas sistēmu.

Plānojot ES līdzekļus nākamajiem septiņiem gadiem, kā jauna ES fondu mērķauditorija izvirzās nodarbinātie, kuru kvalifikācijas uzlabošana vai pārkvalifikācija neļaus izkrist no darba tirgus un papildināt bezdarbnieku rindas. 2007.–2013.gada periodā līdzekļi rezervēti vairāk nekā 28 tūkstošu darba ņēmēju apmācībām.

Mūsdienās ļoti reti kļūst gadījumi, kad cilvēks visu mūžu nostrādā vienā vietā. Strauji mainās uzņēmējdarbības vide, un darbinieki kļūst aizvien mobilāki – gan profesionāli, gan ģeogrāfiski. Apmācības un konsultācijas nepieciešamas, lai padarītu pāreju no vietas darba vietas uz citu pēc iespējas drošu.

Bezdarbs iespējams arī darbaroku trūkuma apstākļos, jo mainīgajā darba tirgus situācijā daudzu cilvēku prasmes vairs neatbilst darba devēju prasībām un viņi nespēj atrast piemērotu darbu, uzsver LM speciālisti. Pieredze rāda, ka vislabākos rezultātus sniedz tās programmas, kurās bezdarbnieku apmācības notiek pēc darba devēju individuāla pasūtījuma, sagatavojot speciālistus atbilstoši konkrētā uzņēmuma vajadzībām. Pēc šādām apmācībām un darba prakses darbā iekārtojas vidēji 78% no bezdarbniekiem.

Arī nākotnē bezdarbnieku apmācības pēc iespējas tiks tuvinātas dzīvei, piedāvājot iegūt kvalifikāciju apliecinošu dokumentu un darba praksi uzņēmumā.

Ar ES fondu atbalstu darba tirgū plānots iesaistīt arī ekonomiski neaktīvos iedzīvotājus, kuriem, pirms uzsākt darba gaitas, tam nepieciešami apjomīgi sociālā atbalsta pasākumi. Šajā mērķa grupā ietilpst cilvēki ar atkarības problēmām, jaunieši, kas nestrādā un nemācās, cilvēki pēc soda izciešanas u.c. Šiem cilvēkiem, iepriekš izvērtējot katra individuālās vajadzības, būs pieejami desmit pakalpojumi, kas palīdzēs sagatavoties darba tirgum, piemēram, Minesotas programma atkarības ārstēšanai, darba terapija, psihiatra un psihoterapeita konsultācijas, kā arī motivācijas paaugstināšanas pasākumi.

Kopumā labklājības nozarei 2007.–2013.gadā plānoti 177,6 miljoni eiro no Eiropas Sociālā fonda un 16,6 miljoni eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda. Kopumā LM kompetencē nākamajos septiņos gados ir 20 ES fondu aktivitātes.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!