• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
EM: Par grozījumiem Konkurences likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.08.2007., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/161517

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par akreditācijas vēstuļu pasniegšanu trim Latvijas vēstniekiem

Vēl šajā numurā

08.08.2007., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

EM: Par grozījumiem Konkurences likumā

7.augustā Ministru kabinets akceptēja Ekonomikas ministrijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi Konkurences likumā”, kas ieviesīs virkni uzlabojumu Konkurences padomes darbā, vienkāršos paziņošanas kārtību uzņēmējiem par atsevišķiem apvienošanās veidiem, kā arī noteiks uzņēmumiem ar būtisku ietekmi (jeb kuriem ir vismaz 25% tirgus daļa konkrētajā mazumtirdzniecības tirgū) aizliegumu ļaunprātīgi izmantot savu stāvokli tirgū.

Izstrādātie grozījumi nekādā veidā neapdraud uzņēmējus, kas strādā pēc godīgas komercprakses principiem. Izstrādātie grozījumi likumā sekmēs godīgu konkurenci, tādējādi novēršot draudus sevišķi mazo un vidējo uzņēmumu turpmākai attīstībai un rentablai darbībai. Izstrādātie grozījumi Konkurences likumā veicinās godīgu konkurenci tirgū, kas ir arī viens no plānotajiem pasākumiem inflācijas mazināšanas plānā.

Uzņēmumiem ar būtisku ietekmi tirgū turpmāk tiks aizliegta:

1) netaisnīga vai nepamatota atbildības par iespējamiem riskiem sadale starp darījuma pusēm;

2) netaisnīgu vai nepamatotu maksājumu par piegādātās preces atrašanos mazumtirdzniecības vietā piemērošana vai uzspiešana, ja vien šie maksājumi nav attaisnojami sakarā ar jaunas, patērētājiem nezināmas preces virzīšanu tirgū;

3) netaisnīgu vai nepamatotu maksājumu par līguma slēgšanu piemērošana vai uzspiešana, ja vien šie maksājumi nav attaisnojami ar to, ka līgums tiek slēgts ar jaunu piegādātāju, kuram līdz ar to nepieciešama īpaša izvērtēšana;

4) netaisnīgu vai nepamatotu maksājumu par preču piegādi jaunatveramai mazumtirdzniecības vietai piemērošana vai uzspiešana;

5) netaisnīgu vai nepamatoti garu norēķinu termiņu piemērošana vai uzspiešana par piegādātajām precēm.

Minētais būtiskas ietekmes ļaunprātīgas izmantošanas aizliegums galvenokārt aizsargās lielāko veikalu tīklu klientus pret vienpusēju un netaisnīgu nosacījumu uzspiešanu, savukārt patērētāju ieguvums būtu lielāka preču izvēle.

Līdzīgs regulējums darbojas arī citās ES dalībvalstīs, piemēram, Ungārijā, Īrijā, Austrijā, Vācijā, Francijā, Lielbritānijā. Arī Eiropas Savienības normatīvajos aktos jau ir definēta būtiska ietekme, piemērs tam ir elektronisko sakaru tirgus.

Izstrādātie grozījumi Konkurences likumā balstīti uz Latvijas praksi, kur būtiskas ietekmes ļaunprātīgas izmantošanas gadījumi tikuši konstatēti ne tikai piegādātāju neoficiāli paustajās sūdzībās, bet arī atsevišķu Konkurences padomes lietu izpētē. Iepazīstoties ar piegādātāju un lieltirgotāju noslēgtajiem līgumiem, Konkurences padome konstatējusi, ka lielajiem mazumtirdzniecības tīkliem piemīt tirgus vara pār saviem piegādātājiem, kas izpaužas, attiecībā pret pēdējiem piemērojot nesamērīgus noteikumus, t.sk. arī iegūstot būtiski zemākas iepirkuma cenas nekā to darījumos ar citiem mazākiem veikalu tīkliem. Papildus 2006.gadā veiktajos Konkurences padomes pētījumos tika konstatēts augsts koncentrācijas līmenis tieši minēto produktu iepirkuma tirgū (mazumtirdzniecības sektorā), kā arī secināts, ka lielākais uzcenojums atsevišķām pārtikas grupām veidojas tieši tirdzniecības tīklos, kas būtiski palielina preces galacenu.

Ekonomikas ministrija likumprojekta izstrādes gaitā vairākkārt konsultējusies ar Eiropas Komisiju. Šā gada 18.janvārī EM tikās ar ES Konkurences ģenerāldirektorātu, kurš nesaskatīja pretrunas ar ES tiesību aktiem un atzina, ka dalībvalstij ir brīvība ieviest savu nacionālo regulējumu attiecībā uz negodīgām tirdzniecības darbībām. Šā gada 19.janvārī Ekonomikas ministrija izstrādāto likumprojektu pārrunāja ar Iekšējā tirgus ģenerāldirektorātu, kas iebilda pret 70 miljonu latu gada apgrozījuma slieksni būtiskas ietekmes definīcijā un norādīja uz pārāk vispārīgu šīs būtiskās ietekmes ļaunprātīgas izmantošanas definējumu. Savukārt šā gada 4.jūlija vēstulē Eiropas Komisija pauda atzinību par iepriekšminēto trūkumu novēršanu un norādīja tikai uz nepieciešamību izveidot izslēdzošu ļaunprātīgas izmantošanas darbību sarakstu, ko arīdzan Ekonomikas ministrija jau veikusi pēdējā likumprojekta redakcijā. Līdz ar to visi Eiropas Komisijas iebildumi ir ņemti vērā.

Pret būtiskas ietekmes ļaunprātīgas izmantošanas aizliegumu iebilst Latvijas Tirgotāju asociācija, kas pārstāv tirgotāju intereses, no kuriem atsevišķi varētu kvalificēties būtiskas ietekmes definīcijā noteiktajiem kritērijiem.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!