• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Lietuvas sadarbību vides aizsardzībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.1999., Nr. 325/327 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16164

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētāja biedrs : - tiekoties ar Polijas Seima deputātiem

Vēl šajā numurā

05.10.1999., Nr. 325/327

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Lietuvas sadarbību vides aizsardzībā

1.oktobrī Lietuvas pilsētā Biržos vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Vents Balodis Latvijas valdības vārdā parakstīja līgumu ar Lietuvas Republiku par sadarbību vides aizsardzībā. Lietuvas valdības vārdā līgumu parakstīja Lietuvas vides ministrs Danius Līgis.

Līguma parakstīšanas ceremonijā piedalījās arī Igaunijas vides ministrs Heiki Kranihs.

"Latvijas sadarbības nostiprināšanai ar Lietuvu ir sevišķa nozīme, jo lielāko Rietumlatvijas upju augšteces atrodas Lietuvā, arī vairāki objekti ar samērā augstu potenciālo vides risku izvietoti tiešā Latvijas robežas tuvumā, kas, ņemot vērā valdošos vējus un jūras straumes, var būtiski ietekmēt vides kvalitāti Latvijā. Tādēļ esam ļoti ieinteresēti Lietuvas vides aizsardzības institūciju efektīvā un sekmīgā darbībā," savā uzrunā atzina V.Balodis.

Līgums ar Lietuvu vides aizsardzības jomā būs arī pamats sadarbības veidošanai konkrētos vides aizsardzības jautājumos, piemēram, jūras vides aizsardzībā.

Līgums par sadarbību vides aizsardzībā paredz, ka sadarbībai īpaši jāietver šādi jautājumi:

• likumdošanas un ekonomiskie vides aizsardzības politikas aspekti;

• gaisa, ūdens un augsnes aizsardzība pret piesārņojumu;

• jūras vides aizsardzība;

• vides monitorings;

• pierobežas apvidos plānoto ekonomisko darbību ietekmes uz vidi novērtēšana saskaņā ar Konvencijas par ietekmi uz vidi novērtējumu pārrobežu kontekstā (Espo konvencija) norādījumiem;

• kā arī jautājumi, kas saistīti gan ar floras un faunas aizsardzību, ekoloģisko apziņu un izglītību, atkritumu pārvaldi u.c.

Līgums paredz, ka sadarbība veicama, izstrādājot un īstenojot kopējus projektus un programmas, kopīgu semināru, simpoziju, ekspertu apmācību un apmaiņu, ekspertu, amatpersonu un dažādu darba grupu tikšanās un konsultāciju veidā.

Līgums paredz, ka pusēm bez kavēšanās un saskaņā ar iekšējo un starptautisko tiesību normām abpusēji jāsniedz visa informācija par rūpnieciskajām avārijām un citām ārkārtas situācijām, kuras varētu radīt vides piesārņojumu draudus otrā valstī, kā arī informācija par pasākumiem, kas tiek veikti šo seku likvidācijai.

Lai sekmētu līguma par sadarbību vides aizsardzības jomā izpildi, Lietuvas vides ministrs ieteica izveidot ekspertu darba grupas šādās jomās:

• ietekmes uz vidi novērtējums;

• ainavu aizsardzība un bioloģiskā daudzveidība;

• ekoloģiskās un ekonomiskās informācijas apmaiņa un izglītība;

• avārijas seku novērtējums pārrobežu kontekstā;

• pārrobežu sadarbība vides aizsardzībā ( reģionālā sadarbība).

V.Balodis ieteica izveidot īpašu darba grupu sadarbībai jūras vides aizsardzībā.

Lietuvas vides ministrs informēja V.Balodi, ka Latvijas puses iesniegtais līguma projekts par sadarbību jūras vides piesārņojuma novēršanā un piesārņojuma tradīto seku kompensēšanā ir iesniegts izskatīšanai Lietuvas Ārlietu ministrijā. Lietuvas puse ieteica paplašināt šo līgumu, paredzot sadarbību ne tikai naftas noplūdes gadījumā, bet arī citu avāriju novēršanā jūrā.

Lietuvas vides ministrs informēja, ka Latvijas un Lietuvas līgumu par ietekmes uz vidi novērtējumu pārrobežu kontekstā varētu tikt parakstīts tūlīt pēc Konvencijas par ietekmes uz vidi novērtējumu pārrobežu kontekstā (Espo konvencija) ratifikācijas Lietuvas Seimā. Jāatzīmē, ka Latvija ar Igauniju šādu līgumu parakstīja jau 1997.gadā.

Pēc līguma parakstīšanas trīs Baltijas republiku ministri vienojās par tikšanos nākamā gada sākumā Igaunijā, kur tiks apspriesta trīspusējā sadarbība vides aizsardzībā un ES vides likumdošanas ieviešanā.

Līguma par Latvijas un Lietuvas sadarbību vides aizsardzības jomā parakstīšanas ceremonijā piedalījās arī Latvijas vēstnieks Lietuvā Atis Sjanīts, VARAM valsts sekretārs Guntis Puķītis, Lietuvas vēstnieks Latvijā Petrs Vaitiekūns, Baltijas vides foruma projekta vadītāja Heidruna Famlere, VARAM un Lietuvas Vides ministrijas amatpersonas.

Latvija jau noslēgusi līgumus par sadarbību vides aizsardzībā ar Zviedriju, Somiju, Igauniju, Vāciju, Dāniju, Poliju, Ukrainu un Baltkrieviju.

Vides aizsardzības un  reģionālās attīstības ministrijas   preses centrs

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!