• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas dalību jaunās Ignalinas atomelektrostacijas ietekmes uz vidi novērtēšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.08.2007., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/161733

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rekordliela graudaugu raža

Vēl šajā numurā

14.08.2007., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas dalību jaunās Ignalinas atomelektrostacijas ietekmes uz vidi novērtēšanā

 

10.augustā vides ministrs Raimonds Vējonis vēstulē Lietuvas Vides ministrijai apstiprinājis Latvijas puses līdzdalību jaunās Ignalinas atomelektrostacijas ietekmes uz vidi novērtēšanā (IVN).

Vides ministrs norādījis, ka pilnvērtīga Latvijas puses līdzdalība, vērtējot apjomīgā projekta ietekmi uz vidi, iespējama tikai atbilstošas informācijas nodrošinājuma apstākļos un nav pieļaujama situācija, ka Latvijas iedzīvotājiem un atbildīgajām institūcijām ir pieejams tikai vispārīgs novērtējuma programmas kopsavilkums. Tādēļ ministrs ir pieprasījis Lietuvas pusei nodrošināt Latvijai pilnu IVN dokumentāciju valsts valodā.

Jau plaši izskanējusi ziņa, ka AB “Lietuvos Energija” ir sākusi IVN jaunās Ignalinas atomelektrostacijas būvniecības iecerei, kura plānota esošās Ignalinas atomelektrostacijas tiešā tuvumā tikai 8 km attālumā no Latvijas robežas. Paredzēts, ka jaunās elektrostacijas jauda būs līdz 3400 MW. Šī projekta IVN paredzēts pabeigt līdz 2008.gada beigām, savukārt pirmā reaktoru bloka iespējamais ekspluatācijas laiks tiek lēsts 2015.gadā. Jaunās Ignalinas AES ekspluatācija paredzēta vismaz 60 gadus.

Atbilstoši Lietuvas Vides ministrijas paziņojumam Ietekmes uz vidi novērtējuma programmas sagatavošanu veic “Poyry Energy Oy” (Somija) un Lietuvas Enerģētikas institūts. IVN gaitā tiks izvērtētas ar jaunās AES būvniecību, ekspluatāciju un ekspluatācijas pārtraukšanu saistītās ietekmes šādās jomās: ūdens un gaisa kvalitāte, augsne un zemes dzīles, atkritumu un blakusproduktu veidošanās un apsaimniekošana, dabas vērtības un zemes izmantošana. Paredzēts izvērtēt arī iespējamās ietekmes uz iedzīvotājiem un sabiedrību, kā arī atomelektrostacijas drošības aspektus, tai skaitā ārkārtas un avārijas situāciju iespējamās ietekmes. Atbilstoši programmas projektam paredzēts izvērtēt arī vairākas tehnoloģiskās alternatīvas.

Ar šo nedēļu jaunās Ignalinas atomelektrostacijas IVN sabiedriskā apspriešana sāksies arī Latvijā. Ar sagatavoto programmas projektu pagaidām gan tikai angļu un krievu valodā, kā arī tās kopsavilkumu latviešu valodā jau šobrīd var iepazīties internetā (www.vidm.gov.lv/ivnvb), savukārt drukātā veidā tie ir pieejami Daugavpils rajona padomes telpās Rīgas ielā 2, Daugavpils domes telpās K.Valdemāra ielā 1 un Daugavpils Reģionālās vides pārvaldes telpās Raiņa ielā 28, kā arī Vides pārraudzības valsts biroja telpās Rīgā, Rūpniecības ielā 23.

Sākotnējā ietekmes uz vidi novērtējuma sabiedriskās apspriešanas sanāksme plānota 5.septembrī Daugavpils rajona padomes apspriežu zālē Daugavpilī, Rīgas ielā 2, plkst. 13.

Ierosinājumus un priekšlikumus par jautājumiem, kuri būtu papildus jāiekļauj ietekmes uz vidi novērtējuma programmā, var iesniegt Vides pārraudzības valsts birojā Rīgā, Rūpniecības ielā 23, LV–1045, tālrunis 7321173, līdz šā gada 20.septembrim. Iesniegtie priekšlikumi tiks apkopoti un iesniegti Lietuvas Vides ministrijai un projekta ierosinātājam AB “Lietuvos Energija”.

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!