• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ierosinājumu iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanā strādājošajiem pensionāriem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.08.2007., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/161888

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vissvētās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkiem Aglonā

Vēl šajā numurā

16.08.2007., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ierosinājumu iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanā strādājošajiem pensionāriem

 

Ekonomikas ministrs Jurijs Strods nosūtījis vēstuli labklājības ministrei Dagnijai Staķei un finanšu ministram Oskaram Spurdziņam, lūdzot izvērtēt iespēju sagatavot izskatīšanai Ministru kabinetā grozījumus likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, sagatavojot 2008.gada budžeta pavadošo likumprojektu paketi. J.Strods rosina piemērot neapliekamo minimumu darba algai pilnā apmērā strādājošiem pensionāriem. Vienlaikus Ekonomikas ministrija pauž gatavību piedalīties priekšlikuma sagatavošanā un tā ietekmes detālā izvērtēšanā. 

“Sekmējot pensionāru iekļaušanu darba tirgū, ne tikai daļēji tiktu risināta kvalitatīva darbaspēka trūkuma problēma, bet arī palielināti pensijā esošo cilvēku kopējie ienākumi un mazināta “ēnu ekonomika” valstī. Šāda pieeja finansiāli motivētu gan darba devējus, gan darba ņēmējus turpināt darba attiecības pēc strādājošā pensijas vecuma sasniegšanas. Apstākļos, kad tautsaimniecība arvien asāk izjūt kvalificētu darbinieku trūkumu, tas būtu viens no pasākumiem, kas palīdzētu risināt šo problēmu,” vēstulē uzsver J.Strods.

Šobrīd, pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem, Latvijā ir vairāk nekā 80 tūkstoši strādājošo pensionāru, kuriem netiek piemērots neapliekamais minimums, aprēķinot iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN).

Neapliekamā minimuma piemērošana strādājošiem pensionāriem pozitīvi ietekmēs darba tirgu, jo:

1) pieaugs strādājošo pensionāru kopējie ienākumi. 2008.gadā tie palielināsies par 20 latiem, ja neapliekamais minimums būs 80 lati, kā pašreiz tiek plānots. Strādājošiem ar minimālo darba algu neto alga pieaugs par 9%, bet ar vidējo darba algu par 5% (pēc EM novērtējuma vidējā darba alga tautsaimniecībā 2008.gadā varētu sasniegt 400 latus);

2) stimulēs pensionāru iekļaušanu darba tirgū. Situācijā, kad valstī ir izjūtams darbaspēka trūkums kā demogrāfiskās krīzes, tā arī jaunāka gada gājuma iedzīvotāju emigrācijas rezultātā, svarīgi ir stimulēt arī vecāka gada gājuma cilvēkus iekļauties darba tirgū. Tas atbilst arī ES nodarbinātības stratēģijas prasībām;

3) mazinās ēnu ekonomiku saistībā ar t.s. aplokšņu algām. Prakse liecina, ka lielākā daļa pensionāru ir vairāk ieinteresēti saņemt algu aploksnēs tieši lielo nodokļu dēļ.

Vienlaikus jāuzsver, ka budžeta ieņēmumus šādas izmaiņas iedzīvotāju ienākumu nodokļa likumdošanā samazinās. 2008.gadā IIN ievākums var samazināties par 19 milj. latu, kas, pēc EM aprēķiniem, var veidot vismaz 2% no kopīgā IIN ievākuma šajā gadā.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!