• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par gaidāmo pensiju pieaugumu oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.08.2007., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/162102

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par politisko padomnieku NATO vadītajā misijā Afganistānā

Vēl šajā numurā

22.08.2007., Nr. 135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par gaidāmo pensiju pieaugumu oktobrī

 

Oktobrī gaidāma līdz šim lielākā pensiju indeksācija, kuras rezultātā pensijas vidēji palielināsies par 10,19 latiem, prognozē Labklājības ministrija (LM). Savukārt vecuma pensijas pieauguma prognoze ir 10,60 lati. Izdevumi pensiju indeksācijas nodrošināšanai gada pēdējos trīs mēnešos lēšami 17,5 miljonos latu.

Vidējā vecuma pensija šā gada jūnijā bija 108,98 lati. Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, tā augusi par 13%, tā apsteidzot inflācijas rādītājus. Pensiju pieaugumu ietekmē gan ikgadējā indeksācija, gan piemaksas pie mazajām pensijām, ko LM piešķir kopš pērnā gada sākuma.

“Pensiju pieaugumu šoruden ietekmēs gan augstā inflācija, gan algu pieaugums. Cilvēki kļūst sociāli atbildīgāki un maksā nodokļus no aizvien lielākas ienākumu daļas, un tas pozitīvi ietekmē arī pensionārus. Es aicinu cilvēkus maksāt sociālās iemaksas pilnā apmērā, jo tas tiešā veidā ietekmē gan viņus kā nākamos pensionārus, gan arī viņu vecāku un vecvecāku pašreizējās pensijas šodien,” uzsvēra labklājības ministre Dagnija Staķe.

Tomēr LM pētījumi liecina, ka katrs ceturtais darba ņēmējs strādā bez darba līguma vai daļu algas saņem aploksnē. Straujāks pensiju pieaugums būtu iespējams, ja cilvēki veiktu sociālās iemaksas no visiem ienākumiem.

Tāpat no nākamā gada janvāra LM paredzējusi dubultot arī pensiju piemaksas, ko saņem vairāk nekā 80% vecuma pensionāru. Tagad šī ikmēneša piemaksa ir vidēji 6,92 lati (19 santīmi par katru stāža gadu līdz 1996.gadam), bet LM plāno šo piemaksu palielināt līdz vidēji 14,14 latiem (40 santīmiem par katru stāža gadu).

Atgādinām, ka valsts pensijas tiek indeksētas divreiz gadā – aprīlī un oktobrī.

Pensijas, kuru apmērs nepārsniedz trīskāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu (3 x 45 Ls = 135 Ls), indeksē divas reizes gadā – 1.aprīlī, ņemot vērā inflāciju, un 1.oktobrī, ņemot vērā patēriņa cenu pieaugumu un apdrošināšanas iemaksu algas pieaugumu.

Savukārt pensijas, kuru apmērs pārsniedz trīskāršu (3 x 45 Ls = 135 Ls), bet nepārsniedz pieckāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu (5 x 45 Ls = 225 Ls), pārskatāmas reizi gadā 1.oktobrī, ņemot vērā patēriņa cenu pieaugumu.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!