• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 15. augusta lēmums Nr. 102 "Par lietas neierosināšanu Par 11.07.2007. Latvijas Tirgotāju asociācijas iesniegumu Nr.ak071101". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.08.2007., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/162159

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts augu aizsardzības dienesta informācija Nr.01-08/1360

Par izmaiņām Augu aizsardzības līdzekļu reģistrā

Vēl šajā numurā

23.08.2007., Nr. 136

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 102

Pieņemts: 15.08.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.102

Rīgā 2007.gada 15.augustā (prot. Nr.46, 9.§)

Par lietas neierosināšanu

Par 11.07.2007. Latvijas Tirgotāju asociācijas iesniegumu Nr.ak071101

16.07.2007. Konkurences padome saņēma biedrības “Latvijas Tirgotāju asociācija” 11.07.2007. iesniegumu Nr.ak071101. Iesniegumā tiek norādīts uz iespējamiem pārkāpumiem a/s “LAIMA” darbībās attiecībā uz produkcijas piegādēm, t.i., atteikumu piegādāt produkciju attālākos valsts reģionos un minimālā pasūtījuma apjoma nesasniegšanas gadījumā. Vēl iesniedzējs norāda uz to, ka minētā komercsabiedrība pārtrauc vai draud pārtraukt savas produkcijas piegādes, ja līguma partneri pieprasa samaksāt līgumsodu par tās neizpildītām saistībām, diskriminējošu cenu politiku. Kā arī iesniegumā tiek norādīts, ka a/s “LAIMA” realizē savu produkciju Lietuvā par 40% zemākām cenām nekā Latvijā. Tādējādi norādot uz a/s “LAIMA” iespējamo Konkurences likuma 13.panta pārkāpumu.

Biedrība “Latvijas Tirgotāju asociācija” lūdz Konkurences padomi izskatīt saņemto iesniegumu un ierosināt pārkāpuma izpētes lietu, lai pārliecinātos par a/s “LAIMA” dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

A/s “LAIMA” reģistrēta komercreģistrā ar reģistrācijas Nr.40003020441, juridiskā adrese: Rīgā, Sporta ielā 2, LV – 1145.

Ņemot vērā iesniegumā norādīto un Konkurences padomes papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Saskaņā ar Konkurences likuma 23.panta pirmo daļu Konkurences padome lietu ierosina, ja likuma pārkāpuma novēršanā pamatoti ieinteresētā persona iesniedz rakstveida iesniegumu. Pamatoti ieinteresētā persona ir persona, kurai pārkāpuma dēļ ir radies vai var rasties tiesību vai tiesisko interešu aizskārums. Iesniedzējs Konkurences likuma izpratnē ir uzskatāms par pamatoti ieinteresēto personu, jo tas savā biedrībā apvieno komercsabiedrības, kas nodarbojas ar tirdzniecību, ēdināšanu un pakalpojumu sniegšanu un darbojas tā biedru interesēs.

A/s “LAIMA” nodarbojas ar saldumu ražošanu un ir sadarbības partnere biedrības “Latvijas Tirgotāju asociācija” biedriem, tādēļ a/s “LAIMA” iespējama nelikumīga darbība var radīt iesniedzēja biedriem tiesību vai tiesisko interešu aizskārumu.

2. Konkurences likuma 23.panta otrās daļas 2.punktā noteikts, ka Konkurences padome ierosina lietu uz iesnieguma pamata, ja iesniegumā tiek norādīta dokumentāri pamatota informācija par pierādījumiem, kas liecina par iespējamo pārkāpumu un uz kuriem pamatots iesniegums. Biedrība “Latvijas Tirgotāju asociācija” 11.07.2007. iesniegumā tiek norādīts, ka, saņemot no asociācijas biedriem ienākošo informāciju, konstatēta a/s “LAIMA” dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana.

3. Konkurences likuma 23.panta otrās daļas 5.punkts nosaka, ka, iesniedzot iesniegumu Konkurences padomē, jānorāda pasākumi, kas veikti pārkāpuma izbeigšanai pirms tam, kad Konkurences padome ir saņēmusi iesniegumu. Izvērtējot iesniegumā sniegto informāciju, Konkurences padome konstatē, ka biedrība “Latvijas Tirgotāju asociācija” nav sniegusi informāciju par pasākumiem, kas būtu veikti minētā pārkāpuma novēršanā. Konkurences padome 08.08.2007. nosūtīja vēstuli Nr.1904 biedrībai “Latvijas Tirgotāju asociācija”, kurā lūdza piecu dienu laikā iesniegt dokumentārus pierādījumus, kā arī veiktos pasākumus pārkāpuma novēršanā a/s “LAIMA” darbībās. Uz lēmuma pieņemšanas brīdi atbilde nav saņemta. Līdz ar to var secināt, ka biedrības “Latvijas Tirgotāju asociācija” rīcībā nav dokumentāru pierādījumu.

4. Biedrība “Latvijas Tirgotāju asociācija” 11.07.2007. norāda uz to, ka a/s “LAIMA” darbībās tiek konstatēta dominējošā stāvoļa ļaunprātīga izmantošana.

Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 1.puntu dominējošais stāvoklis ir – tirgus dalībnieka vai vairāku tirgus dalībnieku ekonomisks (saimniecisks) stāvoklis konkrētajā tirgū, ja šā dalībnieka vai šo dalībnieku tirgus daļa šajā tirgū ir vismaz 40% un šis dalībnieks vai šie dalībnieki spēj ievērojami kavēt, ierobežot vai deformēt konkurenci jebkurā konkrētajā tirgū pietiekami ilgā laika posmā, darbojoties pilnīgi vai daļēji neatkarīgi no konkurentiem, klientiem vai patērētājiem.

Uz lēmuma pieņemšanas brīdi Konkurences padomes rīcībā esošā informācija neļauj izdarīt secinājumus attiecībā par a/s “LAIMA” atrašanos dominējošā stāvoklī kādā no konkrētajiem tirgiem. Konkrētais tirgus konkrētajā gadījumā var tikt noteikts plašāk nekā viena sortimenta ietvaros, t.i., Kombinētās nomenklatūras (turpmāk tekstā – KN) kods – 1806 – šokolāde un citi pārtikas izstrādājumi ar kakao piedevu, KN kods – 1704 – cukura konditorejas izstrādājumi (ieskaitot balto šokolādi) bez kakao piedevas.

5. 24.07.2007. Konkurences padomes Biroja tikšanās laikā ar a/s “LAIMA” un a/s “LAIMA” 31.07.2007. vēstulē Nr.1.4.2/99 tika sniegti šādi skaidrojumi:

– a/s “LAIMA” pēdējo trīs mēnešu laikā aizvien ir pasliktinājusies loģistikas partnera sniegto pakalpojumu kvalitāte, kas ir novedis pie a/s “LAIMA” distribūcijas rādītāju krišanās. A/s “LAIMA” ir vērsusies ar pretenzijām pie loģistikas partnera, taču uzlabojumi īsā laika periodā neesot iespējami, jo līdz šim esošajam loģistikas partnerim SIA “Unifeks” ir darbinieku trūkums, kas izraisījis pasūtījumu izpildes kavēšanos, kā arī problēmām ar apgrozāmajiem līdzekļiem. Šī iemesla dēļ a/s “LAIMA” jūnija mēnesī ir sākusi slēgt tiešās tirdzniecības līgumus ar HoReCa un mazo veikalu kategoriju klientiem, kā arī ir uzsākta jauna loģistikas partnera meklēšana;

– a/s “LAIMA” loģistikas partneris, kas veic piegādi tieši uz mazajiem veikaliem, ir noteicis minimālo piegādes apjomu – 10 LVL apmērā. Šāds ierobežojums nepieciešams loģistikas izmaksu dēļ, kas rodas, veicot piegādes mazajiem veikaliem. Gadījumā, ja klientam ir nepieciešams iegādāties produkciju par summu, kas ir mazāka par 10 LVL, tad a/s “LAIMA” produkcija ir pieejama pie vairumtirgotājiem vai a/s “LAIMA” noliktavā;

– a/s “LAIMA” standartlīgumos ir noteikts līgumsoda apmērs par kavētiem maksājumiem, kas faktiski ir vienīgā atbildība par sankcijām. Līgumsods ir vienāds visiem klientiem un visos līgumos. Atbildība par produkcijas uzglabāšanu un transportēšanu arī visiem klientiem ir noteikta vienāda.

Biedrība “Latvijas Tirgotāju asociācija”, iesniedzot iesniegumu Konkurences padomē, ir nepilnīgi norādījusi Konkurences likuma 23.panta otrās daļas 1.punktā noteikto, norādot tikai iespējamo pārkāpēju, taču nenorādot no iespējamā pārkāpuma cietušās personas. Ņemot vērā, ka mazumtirdzniecības vietu skaits, kur tiek tirgota a/s “LAIMA” produkcija, ir mērāms tūkstošos, nav iespējams pārbaudīt iesniegumā norādītos faktus, ja iesniegumā nav norādītas cietušās personas. Arī pēc Konkurences padomes aicinājuma iesniegt dokumentārus pierādījumus, kas apliecinātu a/s “LAIMA” ļaunprātīgās darbības, biedrība šādus pierādījumus nav varējusi iesniegt.

Konkurences padome secina, ka tās rīcībā esošā informācija par a/s “LAIMA” iespējamo Konkurences likuma pārkāpumu nav pietiekama, lai ierosinātu lietu. Konkurences padome norāda, ka, pamatojoties uz Konkurences likuma 23.panta piekto daļu, pēc papildu informācijas saņemšanas iesnieguma izskatīšanu var atjaunot.

Pamatojoties uz minēto un Konkurences likuma 1.panta 1.punktu, 8.panta pirmās daļas 1.punktu, 13.pantu, 23.panta otrās daļas 1.punktu, 2.punktu un 5.punktu, 23.panta trešo daļu, 23.panta ceturtās daļas 1.punktu un 23.panta piekto daļu, Konkurences padome

nolēma:

neierosināt lietas izpēti uz biedrības “Latvijas Tirgotāju asociācijas” 11.07.2007. iesnieguma Nr.ak071101 pamata.

Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!