• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mākslinieki - Brīvības piemineklim. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.1999., Nr. 330 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16220

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kādu rīdzinieku un viņa tuviniekiem - saistībā ar Mežaparku, Raini un integrāciju

Vēl šajā numurā

07.10.1999., Nr. 330

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mākslinieki — Brīvības piemineklim

Ik septembra otrdienu, tātad četras dienas, Raimonda Paula muzikālā centra "Vernisāža" brīvdabas profesionālās mākslas galerijā norisa akcija "Mākslinieki — Brīvības piemineklim". Kā jau pārliecinājušies tās interesenti, gleznu cenas bija patriotiskas, demokrātiskas, reālas. Puse akcijā iegūto līdzekļu — Brīvības piemineklim, otra puse — māksliniekam. Turklāt par ziedotāju kļuva gan pārdotā mākslas darba autors, gan tā pircējs.

Un, lūk, preses konferencē paustie akcijas praktiskie rezultāti: šajās četrās dienās tika nopirkti 52 mākslinieku 82 darbi un ieņemti 25 432 lati. No tiem Brīvības piemineklim ziedoti 12 716 latu.

— Šī akcija apliecina, ka sabiedrībai ir nauda, un lielas idejas vārdā tā atrodas, — gandarīti teica viens no galvenajiem šī pasākuma iniciatoriem Jānis Peters, mudinot gleznu pircējus īpaši nesadalīt "sīkajos" un "naudīgajos". Jo, vēlreiz citējot Petera kungu, "nav mērinstrumenta, ar kuru izmērīt ziedotāja emocijas. Latu skaits var būt apliecinājums mūsu iespējām, bet ne patriotisma lielumam."

Akcijas gaitā pieprasītākās bijušas Jāzepa Pīgožņa, Jāņa Anmaņa, Ausekļa Baušķenieka, Ritas Valneres, Valdas Batrakas, Ludmilas Grīnbergas, Veltas Toropinas, Jāņa Oša, Egila Rozenberga un vēl citu mākslinieku gleznas. Patīkami, ka akcijas atbalstītāji — gan mākslinieki, gan viņu darbu pircēji ir Latvijā dzīvojoši dažādu tautību pārstāvji.

Ik ziedotājs saņēmis Brīvības pieminekļa fonda izsniegtus ziedojumu apliecinošus dokumentus. Kā preses konferencē apliecināja Brīvības pieminekļa fonda prezidents Raimonds Bulte, šī akcija ir būtisks pienesums lielās lietas labā. Taču līdz 2000.gada martam pieminekļa atjaunošanai vēl nepieciešams savākt 150 000 latu, un tad uz novembri tas varētu būt tīkams dāvinājums Rīgas astoņsimtgadei.

Par akcijas veiksmīgo norisi priecājās arī R.Paula muzikālā centra "Vernisāža" direktors Staņislavs Čaikovskis. Viņš to vērtēja kā pieredzi, kas kalpos, lai veiksmīgi piepildītu nākotnes ieceri. Pēc celtniecības darbu pabeigšanas "Vernisāžā" būs izstāžu zāle. Nākamais pieredzes solītis ceļā uz šo nupat minēto mērķi ir Mākslas akadēmijas studentu darbu izstāde — pārdošana. Tā "Verinsāžas" pagalmā notiks katru piektdienu.

Dzintra Ciekurzne

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!