• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pirmā latviešu ķīmiķa Grindeļa medaļas - piekto reizi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.10.1999., Nr. 331/332 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16264

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai arī tālumniekam ārsts būtu tuvu

Vēl šajā numurā

08.10.1999., Nr. 331/332

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pirmā latviešu ķīmiķa Grindeļa medaļas — piekto reizi

Šodien, 8. oktobrī, publiskajā akciju sabiedrībā "Grindeks" jau piekto gadu pēc kārtas tiek pasniegts uzņēmuma iedibinātais augstākais apbalvojums — profesora Dāvida Hieronīma Grindeļa (1776–1836) medaļa. Pēc tradīcijas to piešķir Latvijas un ārvalstu zinātniekiem, mācībspēkiem un farmaceitiskās rūpniecības darbiniekiem par ieguldījumu jaunu zāļu izstrādāšanā un Latvijas farmācijas vēstures izpētē, kā arī par nopelniem Latvijas farmācijas un "Grindeks" attīstībā. Šogad medaļas laureāti ir deviņi, divi no viņiem — profesori.

Kā uzskata publiskās akciju sabiedrības padomes priekšsēdētājs un arī Grindeļa medaļas piešķiršanas padomes loceklis Valdis Jākobsons, pirmais latviešu izcelsmes dabaspētnieks, farmaceits, ķīmiķis, ārsts un sabiedriskais darbinieks profesors Grindelis savas zināšanas un enerģiju veltījis zinātnei, medicīnai un farmācijai. "Viņa dinamiskais raksturs, neatlaidība un mērķtiecība ir lielisks paraugs nākamajām paaudzēm. Izvēloties medaļas laureātu kandidātus, visus šos gadus esam centušies izcelt cilvēkus, kas savā mūžā ir daudz darījuši, veicot farmācijas, zāļu pētniecības un ražošanas attīstību, sekmējuši šo nozaru vēstures izpēti, darbojušies Latvijas farmaceitu un mediķu izglītošanā. Manuprāt, viņi ir Grindeļa darba turpinātāji."

Ievērojams ir Latvijas zinātnieku ieguldījums jaunu ārstniecības līdzekļu sintēzē, tehnoloģijas izstrādāšanā, iedarbības mehānismu izpētē, kā arī šo līdzekļu izmantošanā klīniskajā praksē. Lielu daļu no jaunajiem zāļu preparātiem ražo publiskajā akciju sabiedrībā "Grindeks". Grindeļa medaļas piešķiršanas padomes priekšsēdētājs akadēmiķis Marģeris Līdaka uzsver, ka apbalvojuma piešķiršanai komisija, kā vienmēr, izvēlējusies dažādu specialitāšu zinātniekus un praktiķus.

Medicīnas akadēmijas Iekšķīgo slimību katedras un klīnikas vadītājs profesors Jūlijs Anšelevičs Grindeļa medaļu saņem par izcilu devumu Latvijas kardioloģijā un jaunu kardioloģisko preparātu izpētē. Profesors vienmēr ir atradis laiku pētniecības darbam un, būdams izcils klīnicists, nodrošinājis jaunu, pat principiāli novatorisku zāļu līdzekļu ienākšanu Latvijas medicīnas praksē.

Profesors Modris Melzobs, akciju sabiedrības "Valsts zāļu aģentūra" Zāļu reģistrācijas komisijas priekšsēdētājs, medaļu saņem par ieguldījumu farmakoloģijas attīstībā Latvijā. Profesors izaudzinājis vairākas farmakologu paaudzes un kopā ar saviem audzēkņiem strādā pie jaunu medikamentu izpētes, veicinot to ražošanu un lietošanu.

Grindeļa medaļas laureāte Ilona Mažeika, kas ir arī profesora Jāņa Stradiņa līdzstrādniece, ieviesusi hromatomasspektrometriskās metodes farmaceitisko preparātu un pusproduktu analīzē. I.Mažeika tiek uzskatīta par izcilu speciālisti fizikāli organiskajā ķīmijā. Bez šiem pētījumiem vairs nav iedomājama jaunu ārstniecības preparātu sintēze. Jo ir būtiski, lai medikaments nesaturētu nekādus piemaisījumus un tā ķīmiskā struktūra pilnībā atbilstu attēlotajai formulai.

Baltijas Laboratorijas dzīvnieku zinātnes asociācijas izpilddirektorei Gunai Jākobsonei medaļa piešķirta par ieguldījumu laboratorijas dzīvnieku zinātnes attīstībā Baltijas valstīs. G.Jākobsone daudz strādājusi, lai ar mūsu valstī ražotajiem preparātiem iepazīstinātu arī ārzemju zinātniekus. Ne mazums pūļu viņa veltījusi, lai japāņu zinātnieki un tehnologi iespējami pilnīgāk pārņemtu Latvijas pieredzi, piemēram, ieviešot Japānas farmaceitisko firmu ražošanā ftorafūru.

Par nopelniem zāļu ražošanas attīstībā publiskajā akciju sabiedrībā "Grindeks", medaļa piešķirta šī uzņēmuma Kvalitātes nodrošināšanas direktoram Imanta Dāvidsonam. Viņš piedalījies vairāku oriģinālpreparātu un to starpstadiju kontroles metožu, kā arī vairāk nekā 150 augstas tīrības ķīmisko produktu, reaktīvu un bioķīmisko preparātu analītisko metožu izstrādē. Farmaceitiskajā ražošanā I.Dāvidsons neapšaubāmi tiek uzskatīts par izcilu personību. Viņa rūpju lokā ir labas ražošanas prakses principu ieviešana un ievērošana.

Šogad Grindeļa medaļa piešķirta arī diviem aptieku vadītājiem par ieguldījumu farmācijas attīstībā Latvijā: SIA "Mēness aptieka" un SIA "Aptieka "Saule"" vadītājam, Latvijas Aptiekāru asociācijas prezidentam Guntim Belēvičam un SIA "Limbažu aptieka" vadītājai Ilonai Rūķei.

Par ieguldījumu sadarbībā ar Latvijas zinātniekiem Grindeļa medaļu saņems arī Upsalas (Zviedrija) Biomedicīnas centra profesors Jarls Vikbergs — radošs dabaszinātnieks, kas aktīvi līdzdarbojas mūsdienu zinātnē. J.Vikbergs ir vairāku patentu un daudzu zinātnisku rakstu autors, aizrautīgs Upsalas universitātes profesors un jauno zinātnieku skolotājs. Pateicoties šim zviedru zinātniekam, arī daudzi mūsu valsts studenti varējuši apgūt teorētiskās zināšanas modernajā farmakoloģijā un gūt praktiskā zinātniskā darba pieredzi, strādājot viņa vadītajā laboratorijā Upsalas Biomedicīnas centrā. Piešķirot Grindeļa medaļu Zviedrijas zinātniekam, tiek apliecināta pasaules zinātnieku kopīgā loma rūpēs par sabiedrības veselību, kas nav tikai vienas valsts uzdevums.

Pirmais latviešu izcelsmes dabaszinātnieks (ja neskaita J.Reiteru XVII gadsimtā) Dāvids Hieronīms Grindelis dzimis 1776. gada 28. septembrī (9. oktobrī) Rīgā. Latvijas un Baltijas vēsturē pazīstams kā ievērojams farmaceits, ķīmiķis, botāniķis, mediķis un XIX gadsimta sabiedriskais darbinieks. Daudzu pētījumu autors farmācijā, ķīmijā un botānikā, pirmās Farmaceitu biedrības dibināšanas iniciators Krievijas impērijā (1803), vecākā Krievijas impērijas ķīmijas un farmācijas žurnāla izdevējs (1803–1810). Grindeļa medaļas laureāti ir viņa darba turpinātāji.

Armīda Priedīte, "LV" informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!