• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par augsto atzinību izcilam latvietim, pasaules zinātniekam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2007., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/162790

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2007.gada 4.septembra sēdē

Vēl šajā numurā

06.09.2007., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par augsto atzinību izcilam latvietim, pasaules zinātniekam

 

UPATNIEKS.JPG (14051 bytes)
Otrdien, 4.septembrī: Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents akadēmiķis Juris Ekmanis un Valtera Capa Vācijā dibinātās firmas “Minox” prezidenta pārstāvis Austrumeiropā Normans Rīzeks, pasniedzot miniatūrā fotoaparāta radītāja Valtera Capa balvu latviešu zinātniekam no ASV profesoram Jurim Upatniekam
Foto: Alma Edžiņa, LZA

Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) un Latvijas Patentu valde aizvadīto otrdien, 4.septembrī, pasniedza Valtera Capa balvu profesoram Jurim Upatniekam (ASV) par izciliem izgudrojumiem hologrāfijā.

Talantīgā izgudrotāja, pasaulslavenā miniatūrā fotoaparāta “Minox” radītāja Valtera Capa (1905–2003) balva tiek piešķirta reizi divos gados par labāko izgudrojumu. Pirmoreiz 2005.gadā to saņēma Dr. Benjamins Joffe (ASV) un Dr. Roberts Kalniņš par nozīmīgiem izgudrojumiem detaļu automatizētā manipulēšanā ar elektromagnētisko lauku (EMAGO).

Tagad, Valtera Capa 102.dzimšanas dienas reizē, pasniedzot balvu J.Upatniekam, LZA prezidents Juris Ekmanis un LZA Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš atzīmēja abu leģendāro izgudrotāju kopību – abi dzimuši rīdzinieki, abi mobili, abi vairojuši Rīgas un Latvijas slavu. “Minox” izgudrošana gan saistās ar Tallinu, ražošana – ar rūpnīcu VEF Rīgā, uzplaukumu pieredzot tieši 1936.gadā, kad piedzima šīsdienas laureāts. Savukārt J.Upatnieka radošā darbība norisa ASV.

LZA ārzemju loceklis fiziķis Juris Upatnieks (dz. 07.05.1936. Rīgā) ar izcilību beidzis Akronas universitātes (ASV) elektroinženieru specialitāti, strādājis Mičiganas universitātē, izveidojot un pasniedzot speciālu koherentās optikas kursu. 20.gs. sešdesmitajos gados J.Upatnieks kopā ar E.Leitu tika izstrādājuši principiāli jaunu fizikālās optikas metodi hologrammu uzņemšanai. (Kā zināms, hologrāfija ir metode, ar kuru, lietojot lāzera staru, var iegūt telpisku attēlu.) Pamatojoties uz šo fundamentālo izstrādni, visā pasaulē sākās intensīvs darbs optiskajā hologrāfijā, ar kuras palīdzību iegūtās hologrammas rod arvien jaunus tehniskos pielietojumus – gan preču un naudas zīmju oriģinalitātes drošinājumā, gan dažādās civilajās un militārajās jomās. Kā spilgtā laudatio (zinātniskā cildinājumā) kolēģim sacīja LZA korespondētājloceklis Andris Ozols, – ar hologrāfiju var izskaidrot Visumu.

J.Upatniekam pieder 19 ASV patenti hologrāfijā, viņš publicējis vairāk nekā pussimt zinātnisku rakstu vadošajos pasaules optikas žurnālos. Profesora darbu augsti novērtējušas daudzas ASV profesionālās organizācijas. Arī dzimtene: ar Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielo medaļu un šoreiz – ar Valtera Capa balvu.

Ilga Tālberga, Latvijas Zinātņu akadēmijas Zinātniskais sekretariāts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!