• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nekustamā īpašuma nodokli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2007., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163115

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Norvēģijas aizsardzības ministres vizīti Latvijā un abu valstu veiksmīgo sadarbību aizsardzībā

Vēl šajā numurā

13.09.2007., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nekustamā īpašuma nodokli

Finanšu ministrijas izstrādātie grozījumi likumā par nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) paredz samazināt NĪN likmi līdz 1% no pašreizējiem 1,5% un noteikt nodokļa pieauguma ierobežojumu 25% apmērā visiem nodokļa maksātājiem no nākamā gada 1.janvāra.

Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš norāda, ka iespējamas arī turpmākas diskusijas par likmes lielumu, nodokļa bāzi un tālāko nekustamā īpašuma nodokļa politikas attīstību, taču ir jāņem vērā, ka šo nodokli 100% apmērā saņem pašvaldības, kas to arī administrē, un tas ir būtisks pašvaldību finanšu avots.

Ja Latvijā nekustamā īpašuma nodokļa likmi samazinātu līdz LPP/LC apvienības ierosinātajiem 0,2%, valdībai mazākajām pašvaldībām būtu jāmaksā lielas kompensācijas, lai segtu zaudējumus. “Rīga un Jūrmala nodokļu likmes samazināšanu tik ļoti neizjutīs, bet mazākās pašvaldības vairs nesaņems jau tā nelielos ienākumus no nodokļa,” norāda O.Spurdziņš. Tādēļ katras izmaiņas ir detalizēti jāanalizē un jāapspriež ar pašvaldībām, uzsver ministrs.

Kā zināms, Valsts zemes dienests ir aktualizējis zemes kadastrālo vērtību un prognozē vairākkārtēju vērtības pieaugumu no 2008.gada: lauksaimniecības zemei – divas reizes, individuālo dzīvojamo māju apbūves zemei – 5,6 reizes, savukārt komercdarbības objektu apbūves zemei – 5,5 reizes un ražošanas objektu apbūves zemei – 5,1 reizi. Tādējādi ar šobrīd spēkā esošo NĪN likmi nodokļu maksātājiem būtiski palielinātos maksājamais nodoklis.

Lai novērstu būtisku nodokļa maksājumu pieaugumu, Finanšu ministrija pēc plašām konsultācijām ar Latvijas Pašvaldību savienību sagatavoja grozījumus likumā par NĪN, paredzot samazināt NĪN likmi līdz 1% un nosakot nodokļa maksājumu pieauguma ierobežojumu 25% apmērā turpmākos trīs gadus: nodokļa apmērs 2008., 2009. un 2010.gadā pie nemainīga nodokļa objekta nedrīkstēs pārsniegt iepriekšējam taksācijas gadam aprēķināto par vairāk nekā 25%.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!