• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesību aktu īstenošanu iedzīvotāju un uzņēmumu interesēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2007., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163180

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par reģistrēto bezdarba līmeni augustā

Vēl šajā numurā

14.09.2007., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tiesību aktu īstenošanu iedzīvotāju un uzņēmumu interesēs

 

Eiropas Komisija 5.septembrī izvirzīja vairākus priekšlikumus, lai Kopienas tiesību akti labāk tiktu piemēroti. Komisijas mērķis, kas veido daļu no Komisijas “labāka regulējuma” prioritārās pieejas, ir Kopienas tiesību aktu efektīvāka īstenošana un ātrāka iedzīvotāju un uzņēmumu sūdzību apstrādāšana. Lai saglabātu Eiropas konkurētspēju strauji mainīgā pasaulē, ir svarīgi, lai politikas veidošana atbilstu iedzīvotāju un uzņēmumu interesēm. Komisija kā Līgumu uzraudzītāja piedāvā iespējamo uzlabojumu programmu. Tās mērķis ir, izmantojot dažādus instrumentus, noteikt ar īstenošanu saistītos jautājumus jaunu tiesību aktu sagatavošanas vai tiesību aktu grozīšanas procesā. Programmas mērķis ir panākt, lai dalībvalstis atkārtoti apņemtos uzlabot informācijas sniegšanu iedzīvotājiem un uzņēmumiem un viņu grūtību risināšanu. Ar šo programmu ir paredzēts mērķtiecīgāk novērst problēmas, palielināt efektivitāti, biežāk pieņemot lēmumus un nosakot prioritātes Komisijas ierosināto tiesas procesu pārvaldībā, kā arī paaugstināt pārredzamību tiesību aktu piemērošanā un izpildē. Ar šo programmu Komisija ierosina pastiprināt Kopienas tiesību aktu piemērošanas, pārvaldības un izpildes stratēģisko plānošanu, kā arī rezultātu pārskatīšanas procesu starp Komisiju, Parlamentu un Padomi.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu teica: “Eiropas Savienības politikas mērķis ir ievērot Eiropas Savienības iedzīvotāju un uzņēmumu vajadzības un intereses. Eiropas Savienības tiesību akti, kas paredzēti dažādu stratēģiju īstenošanai, pilnībā neatbilst saviem mērķiem, ja tos piemēro nepareizi. Komisijai kā Līgumu uzraudzītājai jāstrādā vēl efektīvāk, lai pārliecinātos, ka dalībvalstis piemēro tiesību aktus. Ar šodien pieņemtajiem priekšlikumiem tiek uzsvērts, ka ir vajadzīga partnerība starp Eiropas Savienības iestādēm un dalībvalstīm, lai nodrošinātu labāku regulējumu attiecībā uz visu politikas ciklu. Kopienas tiesību aktu īstenošanai ir jābūt prioritātei visās dalībvalstīs. Un, ja rodas grūtības, sūdzības ir jāizskata efektīvāk un ātrāk, nekā tas notiek pašlaik.”

Paziņojumā ir izklāstītas četras galvenās rīcības jomas: mērķtiecīgāki preventīvie pasākumi, uzlabota informācijas sniegšana un problēmu risināšana, ar pārkāpumiem saistīto lietu efektīvāka pārvaldība, nosakot prioritātes, lai tādējādi nodrošinātu lielāko iespējamo labumu visu sarežģīto tiesas procesu pārvaldībā, kā arī pārredzamības paaugstināšana. Parlaments, Padome un jo īpaši dalībvalstis tiek aicinātas pievērst lielāku vērību šai “labāka regulējuma” darba kārtības daļai. Vienā no svarīgākajiem priekšlikumiem ir paredzēts, ka Komisija kopā ar dalībvalstīm pētīs iespējas rīkoties aktīvāk, lai rastu ātras atbildes uz iedzīvotāju pieprasījumiem un sūdzībām un piedāvātu attiecīgus risinājumus, tādējādi uzlabojot iedzīvotāju izpratni un atvieglojot savu tiesību izmantošanu, vienlaicīgi samazinot pārkāpumu procedūru skaitu.

Komisija ierosina šādus galvenos uzlabojumus:

1. Mērķtiecīgāki preventīvie pasākumi

Pievērst lielāku vērību īstenošanas un ieviešanas aspektiem visos jaunu tiesību aktu radīšanas posmos (piemēram, ietekmes novērtējumos).

Komisija sistemātiski veidos kontaktpunktus saistībā ar katru jaunu likumdošanas pasākumu un lūgs dalībvalstis darīt to pašu.

Komisija sistemātiski turpinās iekļaut savos priekšlikumos prasību par “atbilstības tabulu” iesniegšanu un centīsies panākt Padomes un dalībvalstu atbalstu šo tabulu iesniegšanā.

Pārbaudīt, vai dalībvalsts atbalsta tiesnešu un civildienesta ierēdņu papildu apmācības.

2. Uzlabota informācijas sniegšana un problēmu risināšana

Komisija centīsies panākt, lai dalībvalstis rīkotos aktīvāk, tādējādi rodot konstruktīvus un ātrus problēmu risinājumus ar mērķi samazināt pārkāpumu procedūru skaitu.

Priekšlikums ieviest jaunu eksperimentālu darba metodi, kā izskatīt Komisijai nosūtītos pieprasījumus un sūdzības, lai dalībvalstis varētu sniegt informāciju un risinājumus tieši iedzīvotājiem īsos termiņos.

3. Komisijas jaunās saistības, cenšoties panākt ar pārkāpumiem saistīto lietu efektīvāku pārvaldību

Komisijas prioritātes būs tās lietas, kas rada lielāko apdraudējumu iedzīvotājiem un uzņēmumiem un tos būtiski ietekmē.

Tiks noteiktas vispārējās prioritātes (transponēšanas pasākumu nepaziņošana un lietas saskaņā ar 228.pantu), kā arī ikgadējas prioritātes noteiktās nozarēs.

Kaut arī dažas sūdzības un pārkāpumi atbilstīgi to nozīmei un ietekmei tiks izskatīti steidzamākā kārtā, izskatītas tiks visas sūdzības un pārkāpumi.

Komisija nodrošinās nepārtrauktāku procesu, pieņemot lēmumus par pārkāpumiem, lai tādējādi novērstu pārslogotību un izskatītu lietas, tiklīdz tās ir sagatavotas.

4. Pārredzamības paaugstināšana

Lai stiprinātu starpiestāžu dialogu, Komisija savos turpmākajos ikgadējos ziņojumos pievērsīs lielāku vērību stratēģiskajiem jautājumiem, vērtējumam par pašreizējo tiesību aktu stāvokli dažādās jomās, kā arī turpmākā darba prioritātēm un plānošanai.

Lai varētu labāk un konsekventāk atbildēt uz pieprasījumiem, par visiem pārkāpumu procedūru posmiem publicēs informācijas kopsavilkumu, vienlaikus saglabājot konfidencialitātē saturu un kontaktu plānošanu ar dalībvalstīm.

Komisija ierosina publicēt vairāk datu par dalībvalstu izpildes termiņiem un sekmēm Kopienas tiesību aktu īstenošanā.

Kamēr nav ieviesta piekļuve attiecīgajām valstu datu bāzēm, Komisija turpinās darbu, lai piedāvātu brīvu piekļuvi savai elektroniskajai datu bāzei ar valstu transponēšanas pasākumu pārskatu un atbilstības tabulām.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!