• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties darba vizītē Kirgīzijas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2007., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163183

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par klasificētās informācijas apmaiņas un savstarpējās aizsardzības līgumu ar Luksemburgu

Vēl šajā numurā

14.09.2007., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties darba vizītē Kirgīzijas Republikā

 

KIRGIZSTANA1.JPG (20302 bytes)
Savas darba vizītes ietvaros Latvijas Republikas Ministru prezidents Aigars Kalvītis vakar, 13.septembrī, Kirgizstānas galvaspilsētā Biškekā tikās ar Kirgīzijas Republikas prezidentu Kurmanbeku Bakijevu
Foto: Ministru prezidenta birojs

Tiekoties ar prezidentu

Ministru prezidents Aigars Kalvītis, turpinot vizīti Kirgīzijas Republikā, vakar tikās ar Kirgizstānas prezidentu Kurmanbeku Bakijevu. Tikšanās laikā abu valstu amatpersonas pārrunāja līdzšinējo Latvijas un Kirgizstānas sadarbību un vienojās aktivizēt pieredzes apmaiņu politisko un ekonomisko reformu jomā.

Ministru prezidents akcentēja, ka pēc Kirgizstānas vēstnieces akreditācijas Latvijā šā gada martā ir aktivizējušās diplomātiskās attiecības starp abām valstīm, kas paver plašākas sadarbības iespējas.

Pēdējos gados ir iedibināta veiksmīga pieredzes nodošanas prakse starp dažādām Latvijas un Kirgizstānas institūcijām, rīkojot seminārus valsts pārvaldes darbiniekiem, lai Kirgizstānas pārstāvji varētu iepazīt Latvijas valsts pārvaldes darbības principus.

A.Kalvītis sarunā ar Kirgizstānas prezidentu apliecināja, ka Latvija ir ieinteresēta arī turpmāk sniegt atbalstu Kirgizstānai. K.Bakijevs izrādīja īpašu interesi par Latvijas sasniegto uzņēmējdarbības vides sakārtošanā un investīciju piesaistē.

Abas amatpersonas pārrunāja arī iespējas veicināt studentu un mācībspēku apmaiņu. Kirgizstānas prezidents akcentēja savas valsts interesi par sadarbību lauksaimniecības izglītības jomā.

A.Kalvītis un K.Bakijevs bija vienisprātis par nepieciešamību sekmēt ekonomisko sadarbību starp abām valstīm. Atzinīgi novērtējot tirdzniecības apgrozījuma pieaugumu pēdējos gados, amatpersonas atzīmēja, ka pastāv plašas iespējas aktivizēt divpusējos ekonomiskos kontaktus.

Tikšanās laikā A.Kalvītis ar K.Bakijevu pārrunāja arī abu valstu sadarbību starptautiskajās organizācijās. Paužot atbalstu aktīvākam ES un Centrālāzijas valstu dialogam, Ministru prezidents atzinīgi novērtēja ES pieņemto stratēģiju, kas ir svarīgs solis, lai pastiprinātu ES politiku Centrālāzijas reģionā. No ES puses atbalsts tiek sniegts visdažādākajās jomās.

 

Tiekoties ar premjerministru

Sākot darba vizīti Kirgizijas Republikā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis 13.septembrī Biškekā tikās ar Kirgizstānas premjerministru Almazbeku Atambajevu. Valdību vadītāji parakstīja Latvijas un Kirgizstānas ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības līgumu.

Pārrunājot abu valstu līdzšinējo sadarbību, A.Atambajevs atzinīgi novērtēja Latvijas atbalstu demokrātijas stiprināšanā un uzņēmējdarbības vides sakārtošanā.

A.Kalvītis apliecināja Latvijas gatavību dalīties pieredzē ar Kirgiztānu. A.Atambajevs izrādīja īpašu interesi par Latvijas pieredzi investīciju piesaistē, izsakot vēlmi konsultēties ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras speciālistiem.

Pārrunājot ekonomiskos kontaktus starp abām valstīm, A.Kalvītis pozitīvi novērtēja tirdzniecības apjomu kāpumu starp Latviju un Kirgizstānu, kas novērots pēdējos gados. Vienlaikus Ministru prezidents norādīja, ka ir plašas iespējas aktivizēt divpusējās ekonomiskās attiecības. Interesi par sadarbību ar Kirgizstānu ir izrādījuši vairāki Latvijas uzņēmēji, plānojot šā gada oktobrī doties vizītē uz Biškeku.

Valdību vadītāji bija vienisprātis, ka parakstītais starpvaldību līgums sniegs nepieciešamo juridisko pamatu, lai attīstītu plašākus ekonomiskos kontaktus. Līgums paredz stiprināt un daudzveidot ekonomiskās saites starp abām valstīm, kā arī veicināt sadarbību starp uzņēmumiem ar mērķi sekmēt investīciju piesaisti, kopuzņēmumu veidošanu un cita veida aktivitātes.

Līgumā teikts, ka Latvija un Kirgizstāna īpaši sadarbosies tādās jomās kā rūpniecība, zinātne, tehnoloģijas un inovācijas, investīciju politika, transports un tranzīts, tūrisms, enerģētika. Lai uzraudzītu sadarbības līguma īstenošanu, tiks veidota Latvijas un Kirgizstānas starpvaldību komisija.

A.Kalvītis un A.Atambajevs tikšanās laikā pārrunāja arī līdzšinējo sadarbību starp abu valstu parlamentiem. Kirgizstānas premjerministrs akcentēja nepieciešamību aktivizēt starpvalstu attiecības un norādīja, ka sadarbība ar Latviju kā demokrātisku valsti Kirgizstānai ir nozīmīga, jo veicinās demokrātijas tradīciju nostiprināšanos šajā Centrālāzijas valstī.

Apspriežot starptautiskās norises, A.Kalvītis pauda Latvijas atbalstu aktīvākam gan ES un visu Centrālāzijas valstu dialogam, gan arī atsevišķu dalībvalstu plašākai sadarbībai ar Centrālāzijas reģiona valstīm, tai skaitā Kirgizstānu.

Ministru prezidents uzsvēra, ka laikā, kad ES prezidējošā valsts bija Vācija, tika sperts būtisks solis politisko un ekonomisko attiecību stiprināšanā starp ES un Cetrālāzijas reģiona valstīm, pieņemot ES stratēģiju Centrālāzijai.

“Šis dokuments rada nepieciešamos instrumentus, kas sekmēs konsultācijas un dažādu palīdzības projektu īstenošanu Centrālāzijas reģionā. Esmu pārliecināts par šīs stratēģijas nozīmi ES un Centrālāzijas valstu sadarbības veicināšanā tādās jomās kā enerģētika, tirdzniecības sakari un drošības jautājumi,” uzsvēra A.Kalvītis.

Turpinot vizīti Kirgizstānā, A.Kalvītis Biškekā piedalījās “Belekon Holding” piederošās bankas “Manass” atklāšanā.

 

Tiekoties ar ārlietu ministru

Par ES un Centrālāzijas valstu sadarbību A.Kalvītis vakar apspriedās arī ar Kirgizstānas ārlietu ministru Ednanu Karabajevu. Ministru prezidents uzsvēra nepieciešamību ES līmenī diskutēt par vides aizsardzības jautājumiem, ņemot vērā, ka Kirgizstānai ir aktuāls jautājums par urāna atkritumiem.

E.Karabajevs tikšanās laikā A.Kalvītim iesniedza Latvijas un Kirgizstānas investīciju aizsardzības līgumprojektu. Šis līgums varētu būt stimuls ekonomisko kontaktu veicināšanai starp abām valstīm, atzina amatpersonas.

Ministru prezidenta birojs

KIRGIZSTANA.JPG (19563 bytes)
Tūlīt pēc vizītes Ķīnas Tautas Republikā Latvijas Ministru prezidents Aigars Kalvītis devās darba vizītē uz Kirgīzijas Republiku, kur vakar, 13.septembrī, tikās ar Kirgizstānas premjerministru Almazbeku Atambajevu un parakstīja ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības līgumu starp abām valstīm, kas liek nopietnus pamatus turpmākām mūsu Eiropas valsts attiecībām ar šo dabasbagāto Centrālāzijas valsti
Foto: Ministru prezidenta birojs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!