• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas koordinatoriem galvenajiem enerģētikas projektiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.09.2007., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163387

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šonedēļ žurnālā "Komersanta Vēstnesis"

Vēl šajā numurā

19.09.2007., Nr. 151

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas koordinatoriem galvenajiem enerģētikas projektiem

 

Eiropas Komisija 12.septembrī iecēla četrus projekta koordinatorus enerģētikas nozarē, lai tie uzraudzītu un sekmētu vairāku prioritāru projektu īstenošanu. Koordinatori būs atbildīgi par augstsprieguma līniju savienojumu starp Franciju un Spāniju, savienojumiem ar jūrā ierīkotām vēja spēkstacijām Baltijas jūras un Ziemeļjūras reģionā, NABUCCO cauruļvadu gāzes piegādei un savienojumu starp Vācijas, Polijas un Lietuvas elektrotīklu. 

“Eiropas koordinatoru iecelšana liecina par ciešu apņemšanos veicināt vērienīgāko prioritāro projektu īstenošanu enerģētikas nozarē un Komisijas centieniem neatstāt bez ievērības vajadzību stiprināt energoapgādes drošību un veidot elektrotīklu starpsavienojumus. Visiem izraudzītajiem koordinatoriem ir plašas politiskas un tehniskas zināšanas, un esmu pārliecināts, ka viņi palīdzēs nodrošināt šo projektu sekmīgu izpildi,” sacīja enerģētikas komisārs Andris Piebalgs.

Koordinatoru uzdevums ir sniegt stratēģisku atbalstu, kā arī palīdzēt ar praktiskiem ieteikumiem. Viņu pienākums būs gan novērst šķēršļus un aicināt kopā dažādu valstu ieinteresētās aprindas optimālu risinājumu rašanai, gan novērtēt projektu ietekmi un noteikt piemērotas stratēģijas projektu īstenošanai.

Četri Eiropas koordinatori ir iecelti amatā uz četriem gadiem, viņi uzraudzīs projektus, kuri saskaras ar tehniskām, politiskām vai finansiālām grūtībām.

Mario Monti būs atbildīgs par augstsprieguma līniju savienojumu starp Franciju un Spāniju. Šai līnijai ir izšķirošā nozīme Eiropas Savienības centrālās daļas savienošanai ar Ibērijas pussalu, kura elektroapgādes ziņā pagaidām ir izolēta. Minētais savienojums palīdzēs nodrošināt elektroenerģijas piegādi abās valstīs un pilnībā izveidot iekšējo tirgu.

M.Monti patlaban ir Bokoni universitātes prezidents Milānā, Itālijā. Līdz 2004.gadam viņš bija Eiropas Komisijas loceklis, sākotnēji – iekšējā tirgus, finanšu pakalpojumu un nodokļu politikas komisārs (1995–1999), pēc tam – konkurences komisārs (1999–2004).

Georgs Vilhelms Adamovičs pārraudzīs, kā tiek īstenots projekts par savienojumiem ar jūrā ierīkotām vēja spēkstacijām Baltijas jūras un Ziemeļjūras reģionā (Dānija, Vācija, Polija). Projekta mērķis ir sekmēt Baltijas jūrā un Ziemeļjūrā saražotās vēja enerģijas integrēšanu kontinentālajā tīklā. Šā projekta īstenošana būs nozīmīgs ieguldījums videi nekaitīgākas elektroapgādes nodrošināšanā.

G.V.Adamovičs vēl nesen bija Vācijas federālās valdības valsts sekretārs ekonomikas jautājumos.

Joziass Johaness van Ārtsens būs atbildīgs par projektu, kas saistīts ar NABUCCO gāzes cauruļvadu, kurš savienos Turciju un Austriju un ies caur Rumāniju, Bulgāriju un Ungāriju. Mērķis ir izveidot jaunu līniju Vidusāzijā, Kaspijas reģionā un Tuvajos Austrumos ražotās gāzes piegādei, lai panāktu lielāku gāzapgādes drošību Eiropā.

J.J. van Ārtsens no 1998. līdz 2000.gadam pildīja ārlietu ministra pienākumus Nīderlandes valdībā.

Vladislavs Mielčarskis centīsies panākt, lai drīzāk tiktu izveidots savienojums starp Vācijas, Polijas un Lietuvas elektrotīklu. Tādējādi Baltijas tīkls tiks savienots ar kontinentālo tīklu (Vācija, Polija), lai palielinātu vispārējo jaudu un paaugstinātu elektroapgādes stabilitāti.

V.Mielčarskis ir profesors Lodzas universitātē.

Gan Komisijas 2007.gada 10.janvārī pieņemtajā “Prioritāro savienojumu plānā”, kas ir daļa no tā sauktās enerģētikas politikas Eiropai, gan Eiropadomes 2007.gada 9.martā pieņemtajā rīcības plānā ir īpaši uzsvērta vajadzība iecelt Eiropas koordinatorus minētajiem projektiem.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!