• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas reģionālās politikas komisāres vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.09.2007., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163739

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nosūtot apsveikuma vēstules Maltas un Armēnijas prezidentiem

Vēl šajā numurā

26.09.2007., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas reģionālās politikas komisāres vizīti Latvijā

 

Tiekoties ar Ministru prezidentu

25.septembrī Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Eiropas Savienības reģionālās politikas komisāri Danutu Hībneri un pārrunāja ES reģionālo politiku un Baltijas jūras reģiona attīstības jautājumus.

ES reģionālās politikas komisāre pauda gandarījumu, ka ir pabeigta saskaņošana un Rīgā tiks parakstīts Latvijas nacionālais stratēģiskais ietvara dokuments ES fondu apguvei 2007.–2913.gadā, kā arī ir apstiprināta ES fondu pirmā darbības programma “Inovācijas un uzņēmējdarbība”. Komisāre apsveica Latviju ar ievērojamo valstij pieejamo ES finansējumu – 4,6 miljardiem eiro un izteica cerību, ka tas tiks apgūts visefektīvākajā un viskvalitatīvākajā veidā.

Ministru prezidents informēja, ka jau 9.oktobrī Latvijas valdība lems par ES fondu programmas apstiprināšanu un no savas puses darīs visu, lai pēc iespējas ātrāk sāktu jaunā ES finanšu plānošanas posma līdzekļu apguvi. Tāpat valdība izvērtēs ES fondu administrēšanas kārtību, lai padarītu ES fondu apguvi pēc iespējas vienkāršāku un saprotamāku.

A.Kalvītis aicināja Eiropas Komisiju pārskatīt Latvijas 2004.–2006.gadā atbalstīto Eiropas Savienības fondu projektu finansējumu, jo strauji pieaugošo pakalpojumu un darbaspēka izmaksu dēļ šo projektu īstenošana ir apdraudēta. D.Hībnere apliecināja Eiropas Komisijas gatavību pārskatīt apstiprināto Eiropas Savienības fondu projektu finansējumu un aicināja Latvijas iestādes sagatavot nepieciešamā finansējuma aprēķinus.

Ministru prezidents akcentēja Latvijas kā Baltijas jūras valstu padomes prezidējošās valsts iniciatīvu sadarbībā ar Eiropas Komisiju izstrādāt jaunu Baltijas jūras reģiona stratēģiju. ES komisāre atzinīgi novērtēja šo ieceri un solīja Eiropas Komisijas atbalstu stratēģijas izstrādē. Valdības vadītājs un D.Hībnere bija vienisprātis, ka Baltijas jūras reģions ir viens no straujāk augošajiem reģioniem ES un tā stratēģiskai attīstībai ir jāpievērš īpaša uzmanība.

D.Hībnere apliecināja Eiropas Komisijas atbalstu teritoriāli administratīvai reformai Latvijā un pauda pārliecību, ka tā sekmēs vienmērīgāku Latvijas reģionu attīstību un efektīvāku līdzekļu izmantošanu.

 

Atklājot konferenci “Robežas vieno”

24.septembrī Rīgā tika atklāta konference “Robežas vieno”, kurā Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas un Baltkrievijas atbildīgo iestāžu pārstāvji izvērtēja līdzšinējos sasniegumus, ieviešot Eiropas Kopienas iniciatīvas INTERREG atbalstītos projektus, un sāka diskusiju par pārrobežu sadarbības programmu īstenošanu 2007.–2013.gadā. Konference turpinājās arī 25.septembrī.

Konferenci viesnīcā “Reval Hotel Latvija” atklāja Eiropas reģionālās politikas komisāre Danuta Hībnere, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbers, Igaunijas Iekšlietu ministrijas Reģionālo lietu ģenerālsekretāra vietniece Einike Uri un Lietuvas iekšlietu ministra vietniece Ģiedre Švediene.

Komisāre D.Hībnere, atklājot konferenci, atzina, ka šis ir piemērots laiks izvērtēt pārrobežu sadarbību ES iekšienē un uz tās ārējām robežām, jo robežu nozīme mainās, robežām vienojot un kļūstot par iemeslu sadarbībai. Viņa uzsvēra, ka Baltijas jūras reģionam un īpaši Rīgai kā Hanzas pilsētai ir sena pieredze kopdarbībā ar mērķi veicināt iedzīvotāju labklājību. Komisāre atgādināja, ka Baltijas jūras reģions ir paraugs veiksmīgai pārrobežu sadarbībai ar augstu attīstības potenciālu nākotnē, jo 2007.–2013.gadā reģionālās sadarbības iespējas un ambīcijas ES ir pieaugušas.

Konferencei turpinoties, Igaunijas Iekšlietu ministrijas Reģionālo lietu ģenerālsekretāra vietniece E.Uri atzina, ka visas programmas valstis dala līdzīgas intereses pierobežu attīstības jomā un Igaunija grib uzņemties iniciatīvu, lai uzlabotu vispārējo attīstību reģionos. Arī A.Štokenbergs atzina, ka, mērķtiecīgi izmantojot pārrobežu sadarbības instrumentu un pateicoties teritoriju tuvībai, Latvija vēl efektīvāk varēs izmantot kopējās iespējas un risināt kopējas problēmas.

24.septembrī svinīgi tika atklāta un vakar turpinājās INTERREG atbalstīto Baltijas valstu, Krievijas un Baltkrievijas sadarbības projektu izstāde, kurā ikviens varēja iepazīt īstenotos pārrobežu sadarbības projektus tūrisma, ekonomikas un citās jomās. 2004.–2006.gadā ieviesto deviņdesmit deviņu INTERREG projektu rezultātā izveidoti pārrobežu infrastruktūras objekti, attīstītas kopīgas stratēģijas mārketingā, vides un ūdens resursu apsaimniekošanā, pilsētu un lauku pārrobežu sadarbībā. Projektu ietvaros izveidoti jauni tūrisma pakalpojumi un produkti, pārrobežu kontakti un sadarbības tīkli abpus robežām kultūras, izglītības un veselības jomā.

Vakar, konferencei turpinoties, par sadarbību INTERREG IIIA programmas ietvaros diskutēs Baltijas valstu, Krievijas un Baltkrievijas pārstāvji, tiks pārrunāti INTERREG IIIA projektu rezultāti, kā arī sniegta informācija par 2007.–2013.gadā pieejamo Eiropas Savienības (ES) finansējumu pārrobežu, starpvalstu un starpreģionālās sadarbības programmām.

Pavisam konferencē piedalījās 470 dalībnieki no Baltijas valstīm, Krievijas un Baltkrievijas, kā arī pārstāvji no Eiropas Komisijas, tai skaitā Reģionālās politikas ģenerāldirektorāta un INTERREG programmas vadošās maksājumu iestādes.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments,

Valsts reģionālas attīstības aģentūra

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!