• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta komitejas 2007.gada 24.septembra sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.09.2007., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163741

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2007.gada 20.septembra sanāksmē

Vēl šajā numurā

26.09.2007., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta komitejas 2007.gada 24.septembra sēdē

 

EM: Par jaunu ekonomisko pārstāvniecību atvēršanu Japānā un Polijā

24.septembrī Ministru kabineta komiteja atbalstīja Ekonomikas ministrijas iesniegto rīkojuma projektu par privatizācijas ieņēmumu novirzīšanu divu jaunu ārējo ekonomisko pārstāvniecību Japānā un Polijā atvēršanai. Vienlaikus tika skatīts informatīvais ziņojums par rīcības plānu Latvijas preču un pakalpojumu eksporta veicināšanai.

Tā kā Latvijas ārējās ekonomiskās pārstāvniecības ir viens no efektīvākajiem instrumentiem investīciju piesaistei un eksporta apjomu palielināšanai, Ekonomikas ministrija ir rosinājusi atbalstīt jaunu pārstāvniecību atvēršanu Japānā un Polijā, šim mērķim novirzot 425 231 latu.

Informatīvajā ziņojumā aprakstīti konkurētspējas veicināšanas un tiešie eksporta veicināšanas pasākumi. Attiecībā uz tiešajiem eksportu veicināšanas pasākumiem Ekonomikas ministrija veic līgumtiesisko nodrošinājumu, eksporta un investīciju veicināšanu un valsts atbalsta instrumentu attīstīšanu.

Valsts atbalsta instrumentu virziens ietver eksporta kredītu garantijas un ES 2007.–2013.gada struktūrfondu darbības programmu “Ārējo tirgu apgūšana”. No struktūrfondu līdzekļiem paredzēts sniegt atbalstu uzņēmējiem dalībai starptautiskās izstādēs, misijās, semināru un konferenču organizēšanā, tirgus pētījumu iegādei un stratēģiskā partnera atrašanā. Šim mērķim paredzēts 10 miljonu eiro finansējums.

Informatīvajā ziņojumā Ekonomikas ministrija atkārtoti norāda uz nepieciešamību ieviest eksporta garantiju sistēmu. Kā liecina pasaules prakse un attīstīto valstu pieredze, eksporta kredītu garantijas ir viens no nozīmīgākajiem eksporta veicināšanas finanšu instrumentiem.

Jaunajās ES dalībvalstīs, kurās ir nodibinātas eksporta kredītu aģentūras, valsts atbalstītajam eksportam ir izdevies palielināt kopējo eksporta apjomu (sevišķi uz valstīm ar augstu riska pakāpi), paplašināt savus eksporta tirgus (NVS reģions, strauji augošās ekonomikas, Ziemeļāfrika u.c.) un nostiprināties jau esošajos tirgos.

Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi normatīvo bāzi atbilstoši attīstības ziņā līdzīgām valstīm un līdz ar nepieciešamā finansējuma piešķiršanu plāno valsts atbalsta sistēmas ieviešanu ar tradicionālajiem eksporta kredītu garantiju instrumentiem.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!