• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības fondu līdzekļu apguvi lauksaimniecībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2007., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163807

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Pašvaldību savienības vienošanos ar Ministru prezidentu un finanšu ministru

Vēl šajā numurā

27.09.2007., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības fondu līdzekļu apguvi lauksaimniecībā

 

Komentējot Eiropas Savienības (ES) budžeta komisāres Daļas Gribauskaites izteikumus par gauso un nepārliecinošo ES fondu līdzekļu izmantošanu jaunajās dalībvalstīs, tajā skaitā Latvijā, mūsu zemkopības ministrs Mārtiņš Roze saka, ka zemkopības nozarē ES fondu izmantošana noris ļoti labi un šobrīd no pašlaik pieejamajiem līdzekļiem jau apgūti vairāk nekā 90 procenti, kas ievērojami pārsniedz Latvijas vidējos rādītājus – 45 procentus no ES piešķirtās naudas.

“Lai analizētu mūsu valsts ļoti zemos rādītājus Eiropas naudas apguvē, noteikti jāiepazīstas ar plašāku informāciju, nevis tikai jānosauc kopējais ļoti zemais cipars – 45 procenti,” uzskata zemkopības ministrs M.Roze, “piemēram, mūsu nozarē ES līdzekļi faktiski jau apgūti gandrīz 100 procentu apmērā, kas nozīmē, ka ļoti vāji ar Eiropas naudas piesaisti tautsaimniecībai sokas citās jomās. Varbūt tad ir iespējama pieejamo resursu pārdale par labu nozarēm, kas aktīvāk izmanto Eiropas naudu, aktīvāk izstrādā un realizē projektus, lai nauda neietu zudumā.”

Jau ziņots, ka ES budžeta lietu komisāre D.Gribauskaite pārmetusi jaunajām dalībvalstīm par pietiekami neefektīvu un neaktīvu ES piešķirto līdzekļu izmantošanu, norādot, ka neizmantoto naudu dalībvalstis var vienkārši zaudēt nākamajos budžeta gados. Latvijas rādītājs šajā sarakstā ir bijis otrs sliktākais – izmantoti tikai 45 procenti pieejamās naudas, kamēr, piemēram, veco dalībvalstu izmantoto līdzekļu daudzums svārstās starp 70 un 80 procentiem.

“Es uzskatu, ka naudas izmantošana, iesniegto projektu daudzums un kvalitāte ir atkarīga no izskaidrošanas darba konkrētās nozares uzņēmējiem, kā arī atbilstošas administrēšanas sistēmas izveide un funkcionēšana,” skaidro M.Roze. “Mūsu nozarē jau kopš iestāšanās sarunu sākšanas ar ES tika veidota gan nepieciešamā likumdošanas un normatīvo aktu bāze, gan arī saprotama administrēšanas sistēma, tāpat esam veikuši patiešām lielu skaidrošanas darbu gan zemniekiem, gan lauksaimnieku organizācijām, lai aktivizētu projektu izstrādi un izveidotu vienotu ES līdzekļu apgūšanas sistēmu,” labos rezultātus ES naudas apguvē tieši zemkopības nozarē komentē zemkopības ministrs.

M.Roze ierosina pārdalīt neizmantotos līdzekļus par labu nozarēm, kurās darbs ar Eiropas finansējumu notiek visaktīvāk un rezultatīvāk. “Es nedomāju, ka šobrīd būtu nepieciešams papildu līdzekļu daudzumu novirzīt tieši kādai no zemkopības nozarēm, drīzāk līdzekļi būtu nepieciešami lauku infrastruktūras un nelauksaimniecisko uzņēmējdarbības veidu atbalstīšanai lauku apvidos, kas ievērojami uzlabotu kopējo darba un dzīves vidi laukos,” ir pārliecināts M.Roze, uzsverot ministrijas un nozares savulaik sekmīgi apgūtos līdzekļus arī šajā jomā. “Protams, būtu jāpārvar vairāki birokrātiski šķēršļi, lai veiktu šādas izmaiņas naudas sadalē,” saka ministrs, “tomēr daudz labāk ir naudu apgūt un izmantot mūsu tautsaimniecībā, nevis vienkārši palaist pa vējam”.

Par lauksaimniecības jomas sekmīgo līdzekļu piesaisti var stāstīt arī paši zemnieki un lauksaimniecības jomas uzņēmēji. Piemēram, piena pārstrādes uzņēmuma, akciju sabiedrības “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Gita Mūrniece savam uzņēmumam piesaistījusi Eiropas līdzekļus vairāk nekā 520 tūkstošu latu apmērā, kas ļāvis palielināt uzņēmuma apgrozījumu, nodarbināto skaitu un, protams, arī valsts ieguvusi krietni lielāku samaksāto nodokļu summu – vairāk nekā 682 tūkstošus latu, tādējādi saņemtais atbalsts ļāvis gan pelnīt uzņēmumam, gan valsts būtībā saņēmusi atbalsta summu atpakaļ samaksātajos nodokļos.

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze rosinās diskusiju par Eiropas līdzekļu izmantošanas problemātiku arī koalīcijā.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!