• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 14. septembra lēmums Nr. 114 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2007., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163823

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.115

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Vēl šajā numurā

27.09.2007., Nr. 156

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 114

Pieņemts: 14.09.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.114

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2007.gada 14.septembrī (prot. Nr.50, 7.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lieta Nr.1095/07/06/14

Par SIA “Alta Capital Partners” un European Facilities Limited apvienošanos

 

Konkurences padome 10.05.2007. saņēma ziņojumu par SIA “Alta Capital Partners” un SIA “Rīgas Piensaimnieks” apvienošanos (turpmāk – Ziņojums), SIA “Alta Capital Partners” netieši iegūstot SIA “Rīgas Piensaimnieks” kapitāla daļas.

Konkurences padome Ziņojumā konstatēja nepilnības, tādēļ 21.05.2007. tika nosūtīta vēstule Nr.1100 SIA “Alta Capital Partners” ar lūgumu papildināt Ziņojumu ar iztrūkstošo informāciju atbilstoši Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumos Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi) noteiktajām prasībām.

22.06.2007. tika iesniegti visi nepieciešamie papildinājumi Ziņojumam atbilstoši Noteikumos noteiktajām prasībām. Līdz ar to par pilnīga Ziņojuma datumu, kad Ziņojums iesniegts Konkurences padomē, ir uzskatāms 22.06.2007.

29.06.2007. Konkurences padome SIA “Alta Capital Partners” nosūtīja vēstuli Nr.1483, kurā informēja, ka par pilnīga Ziņojuma iesniegšanas datumu ir uzskatāms 22.06.2007.

18.07.2007. Konkurences padome pieņēma lēmumu par papildu izpētes uzsākšanu lietā Nr. 1095/07/06/14 “Par SIA “Alta Capital Partners” un European Facilities Limited apvienošanos.”

SIA “Alta Capital Partners” (turpmāk – ACP) ir reģistrēta komercreģistrā ar reģ. Nr.40003682396, juridiskā adrese: Kārļa Ulmaņa gatve 119, Mārupe, Mārupes pagasts, Rīgas rajons, LV–2167.

European Facilities Limited ir reģistrēta Britu Virdžinu salās, reģ. Nr.007013844;464698, juridiskā adrese: International Trust Building, Wickhams Cay, Road Town, Tortola.

European Facilities Limited īsteno netiešu ietekmi SIA “Rīgas Piensaimnieks”.

SIA “Rīgas Piensaimnieks” (turpmāk – RPS) ir reģistrēta komercreģistrā, reģ. Nr.40103078512, juridiskā adrese: Valmieras iela 2, Rīga, LV–1009.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju ACP vienīgais darbības veids saskaņā ar NACE klasifikatoru ir pārējā citur neklasificētā finanšu starpniecība.

ACP realizē tiešu un netiešu izšķirošo ietekmi vairākos meitas uzņēmumos a/s “Alta Real Estate Partners”, SIA “Baltic Park”, a/s “Lauma”, SIA “Lauma Fabrics”, AS “Lauma Lingerie” un SIA “Vision” un a/s “PTA Grupp” (Igaunija).

Sākot ar 2006.gadu, tekstilizstrādājumu ražošana un tirdzniecība ir nodota a/s “Lauma Lingerie” un SIA “Lauma Fabrics”.

A/s “Lauma” 2006.gadā nodarbojās ar telpu īri un pakalpojumu sniegšanu – visu energoresursu apgāde, grāmatvedības, juridisko, personāla vadības, sekretariāta u.c. pakalpojumu sniegšanu.

SIA “Vision” galvenais darbības veids ir apģērbu mazumtirdzniecība.

A/s “Alta Real Estate Partners” ir investīciju kompānija. Tā ir lielākais a/s “Lauma” akcionārs.

SIA “Baltic Park” nodarbojas ar tā īpašumā esošo telpu iznomāšanu.

A/s “PTA Grupp” darbība pamatā saistīta ar sieviešu apģērbu ražošanu un tirdzniecību.

RPS darbības veidi ir piena pārstrāde un siera ražošana, saldējuma ražošana, pārējā pārtikas, dzērienu un tabakas mazumtirdzniecība specializētajos veikalos, kravu transports ar automobiļiem.

RPS neīsteno izšķirošo ietekmi ne pār vienu citu tirgus dalībnieku, kā arī tās dalībnieki neveic saimniecisko darbību Latvijā un neīsteno izšķirošo ietekmi ne pār vienu citu tirgus dalībnieku.

2. Saskaņā ar Konkurences padomes Biroja un ACP 22.08.2007. Sarunu protokolā minēto 03.05.2007. ACP noslēdza mutisku vienošanos par European Facilities Limited akciju iegādi. Pēc ACP sniegtās informācijas, ACP (*) ir nopirkusi (*) European Facilities Limited akcijas un līdz ar to ir ieguvusi netiešu izšķirošo ietekmi RPS (*). Līgumā European Facilities Limited pārstāv Šveicē reģistrēta akciju sabiedrība Ansbacher AG, kura darbojās saskaņā ar Šveices likumdošanu. Investīciju banka Ansbacher AG ir Šveicē reģistrēts uzņēmums, kas ir vienīgais uzņēmuma European Facilities Limited īpašnieks.

Pēc Konkurences padomes rīcībā esošās informācijas, no lietas “Piena un piena produktu tirgus uzraudzībā” (10.08.2006 SIA “RPS Group” vēstulē Nr.1977) Ansbacher AG ir Londonā 1894.gadā dibināts uzņēmums. 2004.gadā šo uzņēmumu iegādājās Kataras Nacionālā banka (Qatar National Bank), kuras akcijas 50% apmērā pieder Kataras valdībai, bet pārējie 50% – dažādām privātpersonām.

3. Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto tirgus dalībnieku apvienošanās ir “(..) tāds stāvoklis, kad viens vai vairāki tirgus dalībnieki (..) iegūst (..) tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku (..)”.

(*) Tātad iepriekš minēto RPS kapitāla daļu iegūšana ir uzskatāma par apvienošanos Konkurences likuma izpratnē. ACP un European Facilities Limited ir uzskatāmi par tiešajiem apvienošanās dalībniekiem.

4. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka: “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Konkurences padomei 03.08.2007. ACP vēstulē Nr.1864 minēts, ka tirgus dalībnieki, kuru neto apgrozījums ieskaitāms ACP kopējā apgrozījumā, ir a/s “Alta Real Estate Partners”, SIA “Baltic Park”, a/s “Lauma”, SIA “Lauma Fabrics”, a/s “Lauma Lingerie” un SIA “Vision” un a/s “PTA Grupp” (Igaunija). Izslēdzot savstarpējos darījumus, ACP kopējais apgrozījums Latvijas teritorijā 2006.gadā bija LVL 7,8 miljoni.

European Facilities Limited apgrozījumu veido RPS apgrozījums. RPS apgrozījums saskaņā ar 03.08.2007. ACP vēstulē Nr.1864 sniegto informāciju 2006.gadā Latvijas teritorijā bija LVL 20,4 miljoni.

Minēto tirgus dalībnieku kopējais apgrozījums 2006.gadā Latvijas tirgū, kas aprēķināts saskaņā ar Noteikumu prasībām, bija LVL 28,2 miljoni.

Līdz ar to izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā paredzētais kritērijs, un ACP pirms apvienošanās bija pienākums iesniegt Ziņojumu par apvienošanos Konkurences padomē.

5. ACP kopš tās dibināšanas 2004.gadā ir investīciju sabiedrība, kuras darbības virziens ir finanšu līdzekļu ieguldīšana dažādu nozaru uzņēmumos, kas darbojas FMCG (“fast moving consumer goods” – “patēriņa preces ar īsu aprites termiņu”) nozarē. Šo­brīd ACP īpašumā neatrodas neviens uzņēmums, kas darbotos šajā nozarē Latvijā.

RPS darbojas piena produktu ražošanas tirgū. Ne ACP, ne uzņēmumi, pār kuriem ACP īsteno izšķirošo ietekmi, nedarbojas piena produktu ražošanas tirgū Latvijā.

6. Ņemot vērā, ka apvienošanās darījumā iesaistītie tirgus dalībnieki, t.i., ACP un European Facilities Limited, RPS, darbojas dažādos konkrētajos tirgos, apvienošanās rezultātā netiks ietekmēta konkurence nevienā no konkrētajiem tirgiem.

Līdz ar to Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā tirgū neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis un netiks būtiski samazināta konkurence konkrētajos tirgos.

Ņemot vērā minēto un Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu un 16.panta pirmo, otro un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut SIA “Alta Capital Partners” un European Facilities Limited apvienošanos, vienlaicīgi SIA “Alta Capital Partners” iegūstot netiešu izšķirošo ietekmi SIA “Rīgas Piensaimnieks”.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!