• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par militāro misiju Čadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2007., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163910

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atklāts Eiropas transporta koridora "VIA Baltica" Saulkrastu apvedceļš, lielākā mūsdienu būve Latvijā

Vēl šajā numurā

28.09.2007., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par militāro misiju Čadā

 

Patlaban Čadā norisinās smaga krīze, kas prasa starptautisku iejaukšanos, uzskata Eiropas Parlamenta deputāti, kuri 26.septembrī pieņēma rezolūciju, paužot kopīgu nostāju šajā jautājumā.

Debatēs par situāciju Čadā piedalījās EP Drošības un aizsardzības komitejas viceprezidents Ģirts Valdis Kristovskis. Viņš sacīja: “Neskatoties uz to, ka galīgais ES lēmums par militāro operāciju Čadā vēl nav pieņemts, Nāciju Eiropas grupa atbalsta ES dalību pasaules lielākajā miera nodrošināšanas misijā Čadā un Centrālās Āfrikas Republikā EDAP militārās misijas ietvarā. Mums jāizprot, ka runa ir par smagāko pārrobežu humāno krīzi pasaulē. Tāpēc Čadas misija var kļūt par vienu no lielākajiem ES izaicinājumiem. Patiesībā ANO Drošības padomei bija jārīkojas daudz laicīgāk.

Kavēšanās četru gadu garumā ir maksājusi 200 000 cilvēku dzīvību. 2,5 miljoni cilvēku ir padzīti no to mājām. Notiek bandītiski uzbrukumi humānās palīdzības veicējiem.”

Ģ.V.Kristovskis uzskata, ka Darfūras konfliktu izraisītās krīzes mērogi ļaus pārbaudīt ES politisko gribu, kā arī tās militāro spēju līmeni. Viņš sacīja: “Pirms dažām dienām ģenerālis Līkijs EP deputātiem apliecināja, ka, neskatoties uz nodrošinājuma problēmām un grūtībām paredzēt visus iespējamos apdraudējumus un riskus, kas sagaida operācijas laikā, militāri ES ir spējīga šo operāciju izpildīt ne sliktāk kā Bosnijā, turklāt no militārā viedokļa operācija būs zemas intensitātes. Taču tas nozīmē, ka Parlamenta rezolūcija pamatoti pieprasa regulāru informācijas apmaiņu par turpmāko operācijas gaitu.”

Ģ.V.Kristovskis iestājas par ātru un aktīvu rīcību: nekavējoties jāizveido humānās palīdzības koridors Čadā. Jau kopš jūlija tiek turpināta plānošana operācijas sākšanai. Misijai jābūt patiesi internacionālai, un izteikta Francijas spēku dominance nav pat vēlama, uzskata EP deputāts. Taču Vācija un Lielbritānija pateikušas, ka, neskatoties uz to atbalstu misijai, tās nevar nosūtīt savas vienības, jo to spēki ir plaši iesaistīti Irākā un Afganistānā. Tomēr ir saņemta ziņa, ka tiek piedāvāts izmantot “Nordic” (Ziemeļu, Skandināvijas) kaujas grupu, kuras sastāvā ir 2400 karavīru no Zviedrijas, Somijas, Igaunijas un Īrijas, kā arī no Norvēģijas, kura nav ES. Arī Spānija un Portugāle plāno savu spēku līdzdalību.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!