• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 19. septembra lēmums Nr. 117 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.10.2007., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/164005

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.118

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Vēl šajā numurā

02.10.2007., Nr. 158

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 117

Pieņemts: 19.09.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.117

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2007.gada 19.septembrī (prot. Nr.51, 4.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lieta Nr.2047/07/06/26

Par SIA “Euroaptieka” un SIA “ASJ” apvienošanos

 

Konkurences padome 22.08.2007. saņēma ziņojumu par SIA “Euroaptieka” un SIA “ASJ” apvienošanos (turpmāk – Ziņojums), SIA “Euroaptieka” pērkot SIA “ASJ” kapitāla daļas.

31.08.2007. Konkurences padome SIA “Euroaptieka” nosūtīja vēstuli Nr.2112, kurā informēja, ka par pilnīga Ziņojuma iesniegšanas datumu ir uzskatāms 22.08.2007.

SIA “Euroaptieka” ir reģistrēta Komercreģistrā ar reģ. Nr.40003558181, juridiskā adrese – Kurzemes prospekts 1a, Rīga.

SIA “ASJ” ir reģistrēta Komercreģistrā ar reģ. Nr.41502018898, juridiskā adrese – Gaismas ielā 5–142, Daugavpils.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju SIA “Euroaptieka” nenodarbojas ar aptiekas pakalpojumiem, bet tikai administrē tai piederošās aptiekas. Tās galvenie darbības veidi ir darbības ar nekustamo īpašumu uz līguma pamata vai par atlīdzību, iekārtu iznomāšana, grāmatvedības pakalpojumi, reklāmas, mārketinga pakalpojumi u.c. Savukārt SIA “Euroaptieka” meitas uzņēmumu darbības veidi ir farmaceitisko un medicīnisko preču, kosmētikas, tualetes piederumu mazumtirdzniecība, aptiekas, kurās sagatavo un izsniedz zāles, medicīnisko un ortopēdisko preču mazumtirdzniecība, kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecība.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju SIA “Euroaptieka” realizē izšķirošo ietekmi vairākos meitas uzņēmumos: SIA “BSV”, SIA “DĀLDERA APTIEKA”, SIA “Daugavas aptieka”, SIA “Elkonis”, SIA “Ezerkrasta aptieka”, SIA “IVAS S”, SIA “Kordo – M”, SIA “Ķirzakas aptieka”, SIA “LIVS PLUSS”, SIA “MARGRIETIŅAS APTIEKA”, SIA “PAULAS MAZĀ APTIEKA”, SIA “SALAS APTIEKA”, SIA “VALEO-FARM”, SIA “VITA FARM”, SIA “VIVVA”, SIA “ZĪLE”, SIA “AURITA”, SIA “Kalmju aptieka”, SIA “Primula Nata”, SIA “SPRIGANE”, SIA “LABĀ APTIEKA”, SIA “ORIENTS FARMĀCIJA”, SIA “Meiju aptieka”.

2. SIA “ASJ” darbība ir saistīta ar farmaceitisko un medicīnisko preču, kosmētikas, tualetes piederumu mazumtirdzniecību tai piederošajā aptiekā. SIA “ASJ” īpašnieks ir fiziska persona. Saskaņā ar Ziņojumā norādīto SIA “ASJ” nerealizē izšķirošo ietekmi citos uzņēmumos. SIA “ASJ” pieder viena aptieka, kura atrodas Saules ielā 19, Daugavpils pilsētas teritorijā.

3. Saskaņā ar Ziņojumam pievienoto SIA “Euroaptieka” 16.07.2007. valdes lēmumu SIA “Euroaptieka” ir panākusi vienošanos par pirkuma darījuma nosacījumiem ar SIA “ASJ” par visu SIA “ASJ” kapitāla daļu iegādi. Kapitāla daļu pirkuma līgums tiks noslēgts atbilstoši līguma projekta noteikumiem ne vēlāk kā līdz 30.10.2007.

4. Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto, tirgus dalībnieku apvienošanās ir “(..) tāds stāvoklis, kad viens vai vairāki tirgus dalībnieki (..) iegūst (..) tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku (..)”.

Pēc iepriekš minētā pirkuma līguma izpildes SIA “Euroaptieka” piederēs visas SIA “ASJ” kapitāla daļas. Tātad SIA “ASJ” visu kapitāla daļu iegūšana ir uzskatāma par apvienošanos Konkurences likuma izpratnē. Līdz ar to SIA “Euroaptieka” un SIA “ASJ” ir uzskatāmas par apvienošanās dalībniekiem.

5. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka: “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”.

Apvienošanās dalībnieku kopējo apgrozījumu nosaka saskaņā ar Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk tekstā – Noteikumi) IV sadaļu “Apgrozījuma aprēķināšana”.

SIA “Euroaptieka” un tās meitas uzņēmumu konsolidētais neto apgrozījums 2006.gadā bija 6 049 360, 67 LVL. Savukārt SIA “ASJ” 2006.gada neto apgrozījums saskaņā ar gada pārskatā ietverto informāciju bija 37 011, 00 LVL.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju SIA “Euroaptieka” kapitāla daļas pilnībā pieder Lietuvā reģistrētajai UAB “EUROVAISTINE”. Savukārt Lietuvā reģistrētā sabiedrība UAB “Vilniaus prekyba” īsteno izšķirošu ietekmi ar 100% piederošām kapitāla daļām pār iepriekš minēto UAB “EUROVAISTINE”. Tādējādi SIA “Euroaptieka” un tās meitas uzņēmumi ietilpst vienā grupā (kā viens tirgus dalībnieks) ar UAB “Vilniaus prekyba”.

UAB “Vilniaus prekyba” un UAB “EUROVAISTINE” atsevišķi nav bijis apgrozījums no preču un pakalpojumu sniegšanas Latvijas teritorijā 2006.gadā. UAB “Vilniaus prekyba” kapitāla daļu turētāji ir Lietuvas pilsoņi, un neviens no viņiem 2006.gadā nav veicis saimniecisko darbību Latvijas teritorijā.

UAB “Vilniaus prekyba” īsteno izšķirošo ietekmi ar tai piederošām 100% kapitāla daļām pār Lietuvas sabiedrībām UAB “MAXIMA”, UAB “AKROPOLIS”, UAB “EVA grupe”.

UAB “MAXIMA”, īsteno izšķirošo ietekmi ar 100% piederošām kapitāla daļām pār SIA “VP Group Latvia”. SIA “VP Group Latvia” īsteno izšķirošo ietekmi ar 100% piederošām kapitāla daļām pār SIA “MAXIMA Latvia”, kura savukārt īsteno ietekmi ar 100% piederošām kapitāla daļām pār SIA “Skandi krasts”.

UAB “AKROPOLIS” īsteno izšķirošo ietekmi ar 100% piederošām kapitāla daļām pār:

1) SIA “Rīgas Akropole”;

2) SIA “NDX Projekti”;

3) Lietuvas sabiedrību UAB “Delano”, kurai ir izšķiroša ietekme ar 100% piederošām kapitāla daļām pār SIA “Eiropica”.

Saskaņā ar Ziņojumā norādīto UAB “EVA grupe” īsteno izšķirošo ietekmi ar 100% piederošajām kapitāla daļām pār UAB “AIBE Baltic”, kura savukārt īsteno izšķirošu ietekmi ar 77,33% piederošām kapitāla daļām pār SIA “Latvijas Tirgotāju Kooperācija “AIBE””, kas savukārt īsteno izšķirošo ietekmi ar 100% piederošajām kapitāla daļām pār SIA “AIBE Loģistika”.

Lai gan tiešo apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums nesasniedz 25 miljonus latu, Konkurences padome secina, ka saskaņā ar Noteikumu 9. un 13.punktu un vadoties no Ziņojumā sniegtās informācijas, ir jāņem vērā apstāklis, ka Latvijas teritorijā darbojas citi komersanti, kas atrodas tādā pašā UAB “Vilniaus prekyba” izšķirošā ietekmē kā SIA “Euroaptieka”. Šie uzņēmumi ir – SIA “VP Group Latvia”, kas īsteno izšķirošu ietekmi ar 100% piederošajām kapitāla daļām pār SIA “Maxima Latvija”, kura savukārt īsteno izšķirošo ietekmi pār SIA “Skandi krasts”. SIA “VP Group Latvia” īsteno izšķirošo ietekmi SIA “Eiropica”, SIA “Latvijas tirgotāju kooperācija “AIBE”” un tās meitas uzņēmums SIA “AIBE loģistika”, SIA “NDX projekti”, kā arī SIA “Rīgas Akropole”.

Minēto tirgus dalībnieku kopējais apgrozījums 2006.gadā Latvijas tirgū bija 293 276 000 LVL.

Tādējādi, veicot galīgo kopējā apgrozījuma aprēķināšanu atbilstoši Noteikumu prasībām, tas pārsniedz 25 miljonu latu slieksni. Līdz ar to izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā paredzētais kritērijs, un SIA “Euroaptieka” pirms apvienošanās bija pienākums iesniegt Ziņojumu par apvienošanos Konkurences padomē.

6. Pamatojoties uz Konkurences likuma 1.panta 4.punktu konkrētais tirgus, kuru ietekmējusi šajā Ziņojumā norādītā apvienošanās, ir zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgus Daugavpils pilsētas teritorijā

Konkurences padome, ņemot vērā Ziņojumā sniegto informāciju un vadoties no iepriekš izvērtētajām līdzīgām apvienošanās lietām1, uzskata, ka ģeogrāfiskais tirgus esošajā gadījumā saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktu ir nosakāms kā Daugavpils pilsētas teritorija. Konkrētais ģeogrāfiskais tirgus tiek noteikts kā Daugavpils pilsētas teritorija, ņemot vērā to, ka apvienošanās sakarā tiek iegādāta viena aptieka (koncentrācijas palielināšanās process notiks) Daugavpils pilsētā un šajā teritorijā piedāvājuma un pieprasījuma tendences, administratīvās un citas barjeras ir līdzīgas, kā arī konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir līdzvērtīgi visiem tirgus dalībniekiem. Konkurences padome secina, ka patērētāju rīcību, iegādājoties zāles, nosaka aptiekas pieejamības ērtums un tuvums. Zāļu iegāde notiek tajās vietās, kur norisinās patērētāju galvenās aktivitātes (mājas, darbavietas tuvums). Ir secināms, ka aizvietojamība ar citām teritorijām lielākajā gadījumā ir ierobežota.

Konkurences padome, vadoties no iepriekš izvērtētajām līdzīgām apvienošanās lietām2, secina, ka konkrētais tirgus ir nosakāms tikai no vispārēja jeb atvērta tipa aptiekām, neiekļaujot konkrētajā tirgū slēgta tipa aptiekas, jo slēgta tipa aptiekās ir aizliegts izplatīt medikamentus fiziskajām personām.

7. Pavisam Daugavpils pilsētā uz 25.07.2007. pēc Valsts zāļu aģentūras mājas lapā publicētā Licencēto aptieku saraksta bija izsniegtas licences 45 aptiekām (ieskaitot slēgta tipa aptiekas un aptiekas, kuru darbība ir apturēta). No 45 aptiekām Daugavpils pilsētā 44 ir vispārēja jeb atvērta tipa aptiekas. Uz lēmuma pieņemšanas brīdi darbība ir apturēta 1 (vienai) atvērtā tipa aptiekai Daugavpils pilsētā.

SIA “Euroaptieka” un tās meitas uzņēmumiem pieder 31 aptieka Latvijas teritorijā ( 30 licences, no kurām 1 licence izsniegta aptiekai un filiālei). 4 licences aptiekas darbībai šobrīd ir apturētas. SIA “Euroaptieka” un tās meitas uzņēmumiem pieder 3,6% no visām licences saņēmušajām aptiekām Latvijā. SIA “Euroaptieka” pieder 2 aptiekas Daugavpils pilsētas teritorijā pēc adresēm:

1) “BSV” Arodu aptieka – Strādnieku iela 103, Daugavpils;

2) “BSV” Cietokšņa aptieka – Cietokšņa iela 60, Daugavpils;

Pēc tirgus dalībnieku apvienošanās SIA “Euroaptieka” būs trīs aptiekas Daugavpils pilsētas teritorijā.

Pēc 12.09.2007. Zāļu valsts aģentūras vēstulē Nr.2227 sniegtās informācijas Daugavpils pilsētas vispārēja tipa aptieku kopējais zāļu realizācijas apgrozījums latos (bez PVN) 2006. gadā bija 65 77 016,46 LVL.

SIA “BSV”, “Arodu aptieka”, Strādnieku iela 103, kopējais zāļu realizācijas apgrozījums bija (*), kas ir mazāk nekā 10% (*) no kopējā zāļu realizācijas apgrozījuma Daugavpils pilsētā. SIA “BSV”, “Cietokšņa aptieka”, Cietokšņa ielā 60, kopējais zāļu realizācijas apgrozījums 2006. gadā bija (*), un tas ir mazāk nekā 20% (*) no konkrētā tirgus.

Savukārt Ziņojumā sniegtā informācija liecina, ka SIA “ASJ” piederošās aptiekas Daugavpils pilsētā zāļu realizācijas apgrozījums 2006. gadā (bez PVN ) bija (*).

Kopējā SIA “Euroaptieka” zāļu realizācijas apgrozījuma tirgus daļa Daugavpils pilsētā uz 2006 gadu bija mazāka nekā 20 % (*). Pēc SIA “ASJ” pievienošanās SIA ,,Euroaptieka”, tās tirgus daļa palielināsies par mazāk nekā 1% (*).

Ievērojot teikto, jāsecina, ka apvienošanās dalībnieku tirgus daļa konkrētajā tirgū, t.i., zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgū, pēc apvienošanās nesasniegs dominējošā stāvokļa robežu (40%), līdz ar to SIA “Euroaptieka” neradīsies un nenostiprināsies dominējošs stāvoklis konkrētajā tirgū.

Minētā apvienošanās ir vērtējama arī vertikālā aspektā, jo SIA “Euroaptieka” ietilpst uzņēmumu grupā, kurai ir ietekme ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības lielveikalu vidē tirgū, kaut gan minētajam tirgum nav tieša sakara ar konkrēto tirgu, kur darbojas tiešie apvienošanās dalībnieki. Iespējams, ka atrašanās vienā uzņēmumu grupā ar SIA “MAXIMA Latvija” un SIA “Latvijas tirgotāju kooperācija “AIBE”” norāda uz pieejamajiem finanšu resursiem. Taču, tā kā konkrētajā tirgū un Latvijas tirgū kopumā ir citas komercsabiedrības (a/s “Sentor farm aptiekas”), kuru tirgus daļas ir daudz lielākas, tad minētajam faktam nav būtiskas nozīmes.

Līdz ar to Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā tirgū neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis un netiks būtiski samazināta konkurence konkrētajā tirgū.

Ņemot vērā minēto un Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut SIA “Euroaptieka” un SIA “ASJ” apvienošanos, kas paredzēta, SIA “Euroaptieka” iegūstot SIA “ASJ” kapitāla daļas.

Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.


 

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 Konkurences padomes 30.12.2004. lēm. Nr.90, 6.p.; Konkurences padomes. 16.03.2005. lēm. Nr.6, 5. p (www.kp.gov.lv)

2 Konkurences padomes 13.01.2005. lēm. Nr.10, 5.p.; Konkurences padomes 13.06. 2007. lēm. Nr.65, 6.p (www.kp.gov.lv)

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!