• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Mums ir jābūt tālredzīgiem un drosmīgiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.10.1999., Nr. 341/342 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16420

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Mums ir jābūt tālredzīgiem un drosmīgiem" (turpinājums)

Vēl šajā numurā

15.10.1999., Nr. 341/342

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Mums ir jābūt tālredzīgiem un drosmīgiem"

Ministru prezidents Andris Šķēle vakar, 14. oktobrī, Latvijas televīzijā:

TV tiešraidē Ministru prezidenta Andra Šķēles preses konferenci vadīja žurnālists Kārlis Streips

— Labvakar! Šovakar pēc aizsāktās tradīcijas notiek jau otrā Ministru prezidenta Andra Šķēles televīzijas preses konference, kurā piedalos es, Kārlis Streips, un vēl desmit žurnālisti. Lūdzu, cienītie kolēģi, jūsu jautājumi!

— Jūsu valdībai drīz paies pirmās simt darba dienas. Kas no iecerētā līdz šim nav izdevies? Vai tam par iemeslu ir bijušas kļūdas valdības darbā, un, ja ir, tad nosauciet trīs būtiskākās.

A.Šķēle:

— Es domāju, ka valdības darbs ir bijis pietiekami straujš, taču mums būtu vairāk jārūpējas par savu lēmumu izskaidrošanu, tādēļ arī es labprāt esmu šovakar studijā un gatavs atbildēt uz jūsu jautājumiem. Es domāju, ka visvairāk ir nepieciešams uzlabot valdības darbu tieši šajā manis minētajā jomā.

— Premjera kungs, pagājušajā preses konferencē jūs it kā pozitīvi novērtējāt priekšlikumu privatizācijā iegūtos līdzekļus ieguldīt pensiju fondā. Jūs arī teicāt, ka šiem mērķiem var izmantot līdzekļus, kas tiks iegūti no "Latvenergo" un "Latvijas kuģniecības" privatizācijas. Šobrīd valdība ir iesniegusi Saeimai budžeta projektu nākamajam gadam. Vai šajā dokumentā ir minēta privatizācijā iegūto līdzekļu izmantošana šādiem mērķiem?

A.Šķēle:

— Jāsaka, ka nākamā gada budžets ir pirmais budžets, kas veidots stingrā saskaņā ar Starptautiskā Valūtas fonda prasībām. Privatizācijas ieņēmumi netiek plānoti kā valsts budžeta ieņēmumi. Tas tā ir pirmo reizi, un tā ir būtiska atšķirība no iepriekšējiem budžetiem. Privatizācijas ieņēmumi tiks izmantoti tiem mērķiem, ko paredz likums. Mēs arī iesniedzām papildinājumus, lai šos finansu līdzekļus varētu izmantot ārējā parāda dzēšanai, tādiem mērķiem, kā jūs minējāt, ko es arī pilnībā atbalstu, lai mēs pilnībā varētu pāriet uz fondētām pensijām. Šos līdzekļus varbūt varētu arī izmantot kāda nozīmīga valsts objekta celtniecībai, piemēram, Nacionālajai bibliotēkai.

— Vai jūs piekrītat, ka pēkšņais lēmums par čekas maisu publiskošanu ir pieņemts, lai novērstu uzmanību no privatizācijas procesiem? Lai rastu skaidrību šajā jautājumā, es vēlos jautāt — kāpēc tos publiskot tieši tagad?

A.Šķēle:

— Man jāsaka, ka Tautas partijas pozīcija nevienu brīdi nav bijusi citāda. Jau pirmsvēlēšanu laikā mēs teicām, ka šo jautājumu nevajag atlikt, mūžīgi "marinēt". Nu jau ir pagājuši divarpus mēneši, kopš Tautas partija piedalās valdībā, un mēs esam gatavi savus priekšvēlēšanu solījumus izpildīt arī šajā jomā. Jautājumu, vai tas netiks izmantots, lai novērstu uzmanību no kaut kādām aktuālām problēmām, es noraidu pilnībā.

— Nu jau ir skaidrs, ka referendums par grozījumiem pensiju likumā notiks. Vai valdība ir gatava veikt skaidrošanas darbu, lai cilvēkiem būtu skaidrs, kā rīkoties, kā balsot?

A.Šķēle:

— Mēs, protams, savu pozīciju šobrīd skaidrosim, jo vairāk tāpēc, ka opozīcija ir piekritusi valdības viedoklim, ka grozījumi pensiju likumā ir nepieciešami. Diemžēl divarpus mēnešu laikā opozīcija tā arī nav spējusi iesniegt nekādus konstruktīvus priekšlikumus, par ko tā tik daudz ir runājusi un piekliegusi pilnas avīzes. Mēs savu pozīciju skaidrosim un vēlamies, lai situācija tiktu atrisināta pēc iespējas ātrāk, tādēļ referendums ir paredzēts jau 13. novembrī. Es domāju, ka pēc referenduma pensiju likums tiks sakārtots tā, lai 7. Saeimas laikā tas vairāk nebūtu jāgroza. Dievs nedod, ka atkārtotos tas pats, kas pirms 7. Saeimas vēlēšanām, kad tika sabalsots nezin kas. Es ceru, ka netiks pieņemti tādi lēmumi, kas varētu apdraudēt pensiju sistēmu pašos pamatos.

— Vai valdība spēj uzskatīt nodokļu nemaksāšanu par pretvalstisku rīcību? Vai Valsts ieņēmumu dienests šobrīd spēj ietekmēt ēnu ekonomiku, un vai valdība grib, lai tas to dara?

A.Šķēle:

— Jāsaka, ka finansu ministrs, kurš tiešām ir eksperts šajā jomā, ir pirmo reizi paudis savu viedokli par ēnu ekonomikas apjomiem mūsu valstī saistībā ar 2000. gada budžetu. Viņa vērtējumā, ēnu ekonomika ir līdz pat 40 procentiem. Šobrīd valdības sēdēs mēs regulāri klausāmies Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora ziņojumus. Es pats katru otro nedēļu piedalos speciālā darba grupā, kas strādā pie kontrabandas apkarošanas jautājumiem. Jāuzsver, ka arī nodokļu iekasēšana ir viena no mūsu darba prioritātēm, vispirms jau Finansu ministrijas prioritātēm.

— Šķēles kungs, latvieši dzied kādā senā dziesmā: "Par visu maksāju es dārgi". Kāda cena, jūsuprāt, būs jāsamaksā Latvijas tautsaimniecības nozarēm iestāšanās gadījumā Eiropas Savienībā?

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!