• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par legālo un nelegālo migrāciju Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2007., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/164248

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas paziņojums

Par G.Eniņu

Vēl šajā numurā

05.10.2007., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par legālo un nelegālo migrāciju Eiropas Savienībā

 

Pēc debatēm par legālo un nelegālo imigrāciju Eiropas Savienībā Eiropas Parlaments 26.septembrī pieņēma divus nenormatīvus ziņojumus, atzīstot: abi imigrācijas veidi ir cieši saistīti. Lai cīnītos pret nelegālo imigrāciju, ir jāatver durvis legālajai imigrācijai, izstrādājot tai tālredzīgus nosacījumus. Deputāti atbalsta tā dēvētās zilās kartes (darba atļaujas) ieviešanu augsti kvalificētam darbaspēkam.

Parlaments atzīst: iedzīvotāju novecošanās un demogrāfiskās pārmaiņas rada vajadzību pārskatīt imigrācijas politiku: ES darba tirgū ir pieprasījums pēc veiksmīgi pārvaldītas legālas migrācijas.

Parlaments pauž atbalstu ES darba atļaujas (tā sauktās zilās kartes) ieviešanai, lai atvieglotu intelektuālā darbaspēka apriti Eiropā un personāla apmaiņu starptautiskos uzņēmumos. Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Franko Fratīni ar likumdošanas priekšlikumu par šādu sistēmu nāks klajā 23.oktobrī.

Attiecībā uz sezonas viesstrādniekiem Parlaments norāda, ka trešo valstu darba ņēmēji sniedz būtisku ieguldījumu tādās nozarēs kā lauksaimniecība, būvniecība un tūrisms. Ņemot vērā, ka vairākās dalībvalstīs šajās nozarēs pieaug nelegālās nodarbinātības nozīme, ES līmeņa regulējums ir jo īpaši nepieciešams.  

Roberts Zīle debatēs aicināja lielāku uzmanību pievērst ES migrācijas politikas konsekvencei: “It kā varētu priecāties, ka Parlaments ar Kopienas pieejas nostiprināšanu risinās legālās imigrācijas jautājumus arī manas zemes, Latvijas, nodarbinātības deficītu vairākās nozarēs – tādās kā būvniecība un ēdināšanas pakalpojumi. Daudzi no Latvijas ir aizbraukuši legālajā darbā šajās nozarēs uz vairākām ES valstīm. Mums savukārt legāli un nelegāli šīs darba vietas aizpilda trešo valstu pilsoņi.” Tomēr nedrīkst aizmirst, ka vairākas dalībvalstis joprojām ierobežo savu tirgu darbaspēkam no ES jaunajām dalībvalstīm, tādējādi veicinot nelegālu nodarbinātību pat ES pilsoņiem.

Ziņojumā par cīņu pret nelegālo imigrāciju Eiropas Parlaments pievērš uzmanību tādiem aspektiem kā dalībvalstu solidaritāte attiecībā uz migrantu uzņemšanu, sadarbība ar izcelsmes valstīm, ES valstu savstarpējā sadarbība robežapsardzē, migrantu tiesības, cīņa pret cilvēktirdzniecību.

Parlaments iebilst pret nelegālo imigrantu masveida legalizāciju: pēc deputātu domām, šāda pieeja nevis palīdz risināt nelegālās imigrācijas problēmu, bet gan liecina par piemērotu risinājumu trūkumu attiecīgajā dalībvalstī.

Deputāti uzskata, ka dienvidu dalībvalstīm, it īpaši tādām mazām dalībvalstīm kā Maltai un Kiprai, pašlaik ir neproporcionāli liels slogs, glābjot un uzņemot imigrantus no Āfrikas. Šajā situācijā ļoti būtiski ir izveidot patiesi kopīgu ES ārējo robežu pārvaldību.

Pēc Eiropas Statistikas biroja aplēsēm, 2050.gadā darbspējīgo Eiropas Savienības iedzīvotāju skaits būs samazinājies par 50 miljoniem. ES dalībvalstīs legāli uzturas 18,5 miljoni trešo valstu pilsoņu.   

Dati par nelegālo migrantu skaitu Eiropas Savienībā ir pretrunīgi: atkarībā no avotiem to skaits svārstās starp 4,5 un 8 miljoniem.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!