• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Maltas ārlietu ministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.10.1999., Nr. 341/342 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16432

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par risinājumiem un gaidām zemnieku rudenī

Vēl šajā numurā

15.10.1999., Nr. 341/342

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Maltas ārlietu ministra vizīti Latvijā

Vakar, 14.oktobrī, mūsu valstī divu dienu darba vizītē ieradās Maltas ārlietu ministrs Jozefs Borgs. Viņš tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Jāni Straumi un ārlietu ministru Induli Bērziņu, kā arī apmeklēja Okupācijas muzeju un iepazinās ar Vecrīgu. Šodien, 15.oktobrī, Maltas ārlietu ministrs tiksies ar Latvijas Republikas Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Ventu Balodi un Saeimas Ārlietu komisijas locekļiem. Šī ir pirmā Maltas ārlietu vizīte Latvijā abu valstu attiecību vēsturē.

Vakar notika arī abu valstu ārlietu ministru preses konference, kurā Jozefs Borgs teica:

— Mums ar jūsu valsts ārlietu ministru bija ļoti auglīga tikšanās. Mēs apspriedām principiālus Maltas un Latvijas attiecību jautājumus. Protams, kā jau jūs varat saprast, mēs apspriedām arī abu valstu virzību uz Eiropas Savienību — vakar publicētā Eiropas Komisijas Progresa ziņojuma kontekstā. Gan Latvija, gan Malta piederēja pie valstu grupas, ar kurām vēl nebija sāktas iestāšanās sarunas. Vakardienas ziņojums liecina, ka tagad šāds lēmums tiks pieņemts. Sakarā ar to mēs apspriedām arī abu valstu sadarbību šajā jomā, lai Malta un Latvija kļūtu ES dalībvalstis jau nākamajā paplašināšanas kārtā. Bet, protams, mēs apspriedām arī abu valstu divpusējo attiecību aspektus, īpaši pievēršoties šo attiecību juridiskajai bāzei, kā arī goda konsulu institūcijas iedibināšanai mūsu valstīs.

Savukārt Latvijas Republikas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš pastāstīja:

— Savstarpējās diskusijas ar Maltas ārlietu ministru mēs sākām jau Ņujorkā, kur mums bija divpusēja tikšanās. Tad arī ielūdzu ministra kungu ierasties Latvijā. Tā nu iznāca, ka viņa vizīte iekrita tieši dienu pēc Eiropas Komisijas Progresa ziņojuma publicēšanas. Protams, tā ir sagadīšanās. Taču, es domāju, ļoti veiksmīga sagadīšanās. Lielu uzmanību mēs pievērsām konsultācijām iestāšanās sarunu laikā. Patīkami, ka Maltai un Latvijai Progresa ziņojumā dots ļoti augsts novērtējums. Bet tikpat svarīgas ir arī mūsu valstu divpusējās attiecības.

Abu valstu ārlietu ministri atbildēja arī uz žurnālistu jautājumiem.

"Latvijas Vēstnesis": — Man ir viens un tas pats jautājums abiem ministriem. Kāda bija jūsu pirmā reakcija, iepazīstoties ar Eiropas Komisijas Progresa ziņojumu? Vai jūs bijāt gaidījuši tādu rezultātu?

J.Borgs: — Ar šo ziņojumu es iepazinos, atrodoties Igaunijā. Mana pirmā reakcija bija ļoti pozitīva. Ziņojums par Maltu ir ļoti labs. Šajā ziņojumā ir vairāki mums ļoti labvēlīgi punkti. Vispirms jau ieteikums sākt iestāšanās sarunas. Otrkārt, ziņojums mums paver iespēju panākt valstis, ar kurām jau notiek iestāšanās sarunas. Treškārt, mums paveras iespējas iekļūt pirmajā ES paplašināšanas kārtā. Komisijas ziņojums parāda, ka tā ir reāla iespējamība. Ziņojums arī norāda, kas mūsu valstij vēl darāms. Vispirms jāpabeidz mūsu valsts likumdošanas saskaņošana ar ES likumdošanu. Tas man nebija pārsteigums.

I.Bērziņš: — Es uzskatu, ka arī mums šāds ziņojums nebija pārsteigums, jo Ārlietu ministrija tam bija nopietni gatavojusies. Kaut vai piegādājot Eiropas Komisijai precīzu informāciju. Un arī Komisija bija ļoti nopietni strādājusi. Ziņojums mūs apmierina, jo tas ir objektīvs un patiess. Domāju, es neatklāšu pārāk lielu noslēpumu, ka jau Ņujorkā mēs ar kolēģi Borgu apspriedām šādu iespēju — mums ar Maltu iestāšanās sarunās nāksies virzīties uz priekšu kopā. Protams, atkarībā no katras valsts progresa, bet kopā.

Jānis Ūdris, "LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!