• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vecāku pabalstu par bērna kopšanu līdz gada vecumam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.2007., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/164735

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par 2007.gada sešos mēnešos Ministru kabinetā saņemtajām vēstulēm

Vēl šajā numurā

16.10.2007., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vecāku pabalstu par bērna kopšanu līdz gada vecumam

 

Jauno vecāku pabalstu varēs saņemt arī tie vecāki, kuru bērni būs dzimuši šogad. Pabalsts attiecas ne tikai uz nākamgad dzimušajiem bērniem, bet arī uz tiem, kas 2008.gada 1.janvārī nebūs sasnieguši gada vecumu, informē Labklājības ministrijas (LM) speciālisti.

Nodarbinātie vecāki, kas patlaban saņem vai šogad sāks saņemt bērna kopšanas pabalstu par bērna kopšanu līdz viena gada vecuma, no nākamā gada bērna kopšanas pabalsta vietā saņems vecāku pabalstu.

Pabalsta apmēru pārrēķinās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). Jaunais pabalsts vēl nav apstiprināts parlamentā, tādēļ precīza pabalsta piešķiršanas kārtība vēl nav noteikta, taču visdrīzāk tas notiks automātiski, un vecākiem nebūs jāraksta iesniegums vai jādodas uz VSAA nodaļu.

Atgādinām, ka valdība ir atbalstījusi Labklājības ministrijas (LM) sagatavotos grozījumus vairākos likumos, kas nosaka jauna sociālās apdrošināšanas pabalsta – vecāku pabalsta – ieviešanu.

Likumu grozījumi nosaka, ka no 2008.gada 1.janvāra jaundzimušā māte vai tēvs varēs saņemt vecāku pabalstu 70% apmērā no savas sociālās iemaksu algas. Jaunajam pabalstam nav noteikta maksimālā robeža, un tas līdzināsies algai, ko cilvēks saņem “uz rokas” pēc nodokļu nomaksas. Savukārt minimālais vecāku pabalsta apmērs sociāli apdrošinātiem vecākiem būs 63 lati. Vecāki, kas nav sociāli apdrošināti, tāpat kā līdz šim varēs saņemt bērna kopšanas 50 latu pabalstu.

Jaunais vecāku pabalsts aizstās līdzšinējo bērna kopšanas pabalstu, ko izmaksāja no valsts pamatbudžeta. Ņemot vērā pamatbudžeta iespējas, bērna kopšanas pabalstam bija noteiks maksimālais apmērs – 392 lati mēnesī. Sākot pabalsta izmaksu no sociālās apdrošināšanas budžeta, tas tiks aprēķināts bez “griestiem”, ņemot vērā katra indivīda veiktās sociālās iemaksas.

Vecāku pabalstu maksā, līdz bērns sasniedz viena gada vecumu.

Par bērna kopšanu no 1 līdz 2 gadu vecumam turpinās maksāt bērna kopšanas pabalstu 30 latu apmērā.

Pēc LM prognozēm, vecāku pabalstu nākamgad vidēji mēnesī saņems gandrīz 12,9 tūkstoši cilvēku. Četru gadu laikā pabalsta saņēmēju skaits varētu pieaugt par gandrīz četriem tūkstošiem.

Par grozījumiem Valsts sociālo pabalstu likumā, likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” un likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” vēl jālemj Saeimai.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!