• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimā svarīgākais - 2000. gada valsts budžets. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.1999., Nr. 345/346 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16474

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimā svarīgākais - 2000. gada valsts budžets (turpinājums)

Vēl šajā numurā

20.10.1999., Nr. 345/346

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimā svarīgākais — 2000. gada valsts budžets

Aija Poča, Saeimas Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja, — "Latvijas Vēstnesim" vakar, 19. oktobrī

— Kā Saeimā noris un turpmāk norisēs likumprojekta "Par valsts budžetu 2000.gadam" izskatīšana, apspriešana un pieņemšana?

— Finansu ministrijā sagatavotais valsts budžeta likuma projekts akceptēts Ministru kabineta 17.septembra sēdē un saskaņā ar likumu nosūtīts izskatīšanai Saeimā laikus — 1.oktobrī. Pagājušajā ceturtdienā, 14.oktobrī, gan ar to tieši saistītie citi likumprojekti tika iesniegti izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā. Un tas, pēc Saeimas Prezidija lēmuma, notiks šonedēļ, ceturtdienā, 21.oktobrī.

Tā kā atbilstoši Saeimas Kārtības rullim budžeta likumprojekts tiek izskatīts tikai divos lasījumos, mēs lūgsim Saeimu noteikt steidzamību, proti, izskatīšanu divos lasījumos, arī ar budžetu saistītajiem likumprojektiem. Līdz ar to varēsim precīzāk prognozēt visu šo likumprojektu izskatīšanu līdz šā gada beigām.

Tādējādi ar valsts budžeta likumprojektu saistītajiem likumprojektiem priekšlikumu iesniegšanas termiņš varētu būt 2.novembris. Bet pašam valsts budžeta likuma projektam priekšlikumu iesniegšanas termiņu domājam ieteikt līdz 8.novembrim. Tā dažu dienu starpība paredzēta tādēļ, lai deputātu darbs, kā saka, nepārklātos un viņi varētu pagūt iesniegt rūpīgāk sagatavotus priekšlikumus.

Tātad deputātiem būs iespējams gandrīz divas nedēļas strādāt pie savu priekšlikumu sagatavošanas un pamatošanas. Te jāpiebilst, ka Saeimā ir izskatāmi 33 tā sauktie pavadošie likumprojekti un, protams, arī likumprojekts par valsts budžetu.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas locekļiem vienojoties, esam paredzējuši noteikt otro lasījumu atsevišķiem "pavadošajiem" likumprojektiem, kur ierosināti nepieciešamie grozījumi tikai vienā pantā vai pat tikai vienā teikumā un kur vajadzīgas tikai atsevišķu finansējumu pārskatīšanas, drīzāk — 11.novembrī. Lai varētu veltīt vairāk laika tiem likumprojektiem, kas acīmredzot izraisīs smagākas diskusijas, un tos Saeimas plenārsēdē otrajā lasījumā varētu izskatīt 25.novembrī. Ja nepagūsim izskatīt kādu no "paredzētajiem" likumprojektiem, lūgsim sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi. Jo 2.decembrī, kad paredzēts izskatīt pašu valsts budžeta likumprojektu, vairs gan nevajadzētu diskutēt par pārējiem likumprojektiem, kas ar to saistīti. Jo visam jau jābūt iepriekš saskaņotam un skaitlisko prognožu līmenī līdzsvarotam.

Es ceru, ka 2.decembrī Saeimā izdosies pieņemt likumu par valsts budžetu 2000.gadam. Tad būtu pietiekami daudz laika likuma teksta tehniskai sakārtošanai, lai to varētu izsludināt "Latvijas Vēstnesī" jau pirms Ziemassvētkiem.

— Pie kā tieši tagad strādā Budžeta un finansu (nodokļu) komisija?

— Pirmām kārtām mēs ļoti rūpīgi izvērtējam visus likumprojektus, kas saistīti ar nodokļiem. Arī grozījumus likumā par budžeta un finansu vadību, kas padarītu to pārskatāmāku un caurspīdīgāku. Raugoties, vai nebūtu kas precizējams valdības iesniegtajos likumprojektos. Apspriežam, vai nebūtu iespējams palielināt ienākumus, nepaaugstinot nodokļu likmes, bet precizējot maksājumu kārtību. Protams, esam arī sākuši iedziļināties katras ministrijas vai nozares programmās, lai varētu labāk izprast paredzamos deputātu priekšlikumus un pēc tam tos atbalstīt vai noraidīt. Acīmredzot lielākoties priekšlikumi būs ar objektīvu argumentāciju, tomēr mums būs jāizvēlas, kuriem dot finansējumu un kuriem ne.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!