• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ierosinājumu izskaust nelegālo zveju ātras peļņas iespējai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2007., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/164986

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par zvejas iespējām Baltijas jūrā 2008.gadā

Vēl šajā numurā

19.10.2007., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ierosinājumu izskaust nelegālo zveju ātras peļņas iespējai

 

Eiropas Komisija 17.oktobrī nāca klajā ar svarīgu politikas iniciatīvu, kuras mērķis ir izskaust nelegālas zvejas darbības, cenšoties novērst to galveno cēloni – ātru peļņu. Pārkāpjot visus noteikumus, nelegālas, nereģistrētas un neregulētas (NNN) zvejas rezultātā tiek noplicināti zivju krājumi, iznīcināti jūras biotopi, kropļota konkurence, kaitējot godīgiem zvejniekiem, un novājinātas piekrastes kopienas, jo īpaši jaunattīstības valstīs. Eiropas Savienības zvejas flotes jauda ir viena no ievērojamākajām, un tās zvejas produktu tirgus – lielākais pasaulē, tāpēc ES ir būtiska nozīme NNN zvejas izskaušanā. Ierosināto pasākumu īstenošana nodrošinātu, ka ES tirgū nonāk tikai tie zvejas produkti, par kuriem saņemts attiecīgās karoga valsts vai eksportētājvalsts apstiprinājums, ka tie iegūti legālā zvejā. Priekšlikumā paredzēts izveidot Eiropas “melno sarakstu”, kurā tiktu iekļauti NNN zvejas kuģi un valstis, kas izliekas nemanām NNN zvejas darbības, kā arī ieviest sankcijas pret NNN zveju ES ūdeņos un pret ES operatoriem, kas iesaistīti NNN zvejas darbībās jebkurā pasaules vietā. Cīņa pret nelegālu zveju ir daļa no ES centieniem nodrošināt jūras resursu ilgtspējīgu izmantošanu. Tā veido pamatu ierosinātajai integrētajai jūrniecības politikai, kuru Komisija pieņēma pagājušajā nedēļā. Šodien pieņemtajā dokumentu paketē iekļauts paziņojums un priekšlikums Padomes regulai.

Eiropas zivsaimniecības un jūrlietu komisārs Džo Borgs sacīja: “Ir visiem spēkiem jācīnās pret nelegālo zveju, no kuras labumu gūst tikai tie, kas nelikumīgi izmanto zivju resursus. Pārējai sabiedrībai NNN zveja nes tikai zaudējumus, kas rodas pārmērīgas nozvejas, biotopu iznīcināšanas un negodīgas konkurences rezultātā. Lai novērstu šīs nepieņemamās darbības, ir vajadzīga mērķtiecīga rīcība, cieša apņemšanās un pasaules mēroga sadarbība visos līmeņos. ES ir jārāda paraugs, un šodienas priekšlikums paver šādu iespēju.”

NNN zvejas aptuvenais kopējais apgrozījums gadā sasniedz 10 miljardus eiro un vērtības ziņā daudz neatpaliek no lielāko pasaules ražotāju apgrozījuma. Piesardzīgas aplēses liecina, ka ES tiek ievesti NNN zvejā iegūti produkti 1,1 miljarda eiro vērtībā. 17.oktobrī pieņemtajā paziņojumā izklāstīti NNN zvejas cēloņi, apjoms un nodarītais kaitējums, tās ietekme uz ES, līdzšinējie pasākumi un turpmākas rīcības nepieciešamība. Tajā norādīti trīs galvenie rīcības virzieni:

• konstatēt, aizkavēt un sodīt NNN zvejā iegūtu produktu ievešanu ES;

• vērsties ne vien pret NNN zvejas veicējiem, bet arī pret valstīm, kas iesaistās NNN zvejā vai pieļauj to;

• nodrošināt, ka ES ūdeņos tiek pilnīgāk ievēroti zvejniecības noteikumi un ka ES valstspiederīgie tos ievēro arī ārpus minētajiem ūdeņiem.

ES tirgus slēgšanai paredzētās sistēmas pamatā būs ostas valsts kontrole. Turpmāk par visiem zvejas produktiem, ko Eiropas Savienībā ieved svaigus, saldētus vai apstrādātus, no karoga valsts (valsts, kurā ir reģistrēts attiecīgo nozveju guvušais kuģis) būs jāsaņem iepriekšējs apstiprinājums, ka produkti iegūti legālā zvejā un ka attiecīgajam kuģim ir vajadzīgās licences vai atļaujas un kvotas.

Trešo valstu kuģu piekļuve ES ostas iekārtām būs ierobežota; tie varēs izmantot tikai apstiprinātas ostas, kas iekļautas katras dalībvalsts sagatavotā sarakstā. Turklāt tiks aizliegts jūrā veikt citā kuģī pārkraušanas darbības, kurās iesaistīti trešo valstu kuģi un ES kuģi, un tās drīkstēs veikt vienīgi apstiprinātās ostās.

Validētie nozvejas sertifikāti, ko izdevusi karoga valsts, būs jāpievieno zvejas produktiem visā tirgus ciklā. Tādā veidā būs viegli pārbaudīt, vai zvejas produkti ir iegūti legālā zvejā, pat ja tie pirms nonākšanas ES tirgū būs šķērsojuši vairāku valstu teritorijas un, iespējams, arī apstrādāti.

Lai NNN zvejas veicējus un valstis, kuras pieļauj šādu zveju, atturētu no iesaistīšanās NNN zvejā, tiks ieviests Eiropas “melnais saraksts”. Tādā veidā tiks faktiski novērstas attiecības zvejniecības jomā, tostarp zvejas produktu tirdzniecība, starp ES dalībvalstīm un valstīm, kas nesadarbojas. Abos gadījumos sarakstā iekļaušanas procedūrās būs paredzēti tiesību aizsardzības pasākumi un apelācijas iespējas, lai nodrošinātu sarakstā ietverto kuģu un valstu pienācīgu uzklausīšanu.

Noteikumi ir jāievēro visiem. Tāpēc ierosinātajā regulā tiks palielināta dalībvalstu atbildība par sankciju piemērošanu to valstspiederīgajiem, kuri iesaistās NNN zvejā vai atbalsta šādu zveju ārpus ES ūdeņiem. Turklāt tajā tiks iestrādāti pasākumi, lai saskaņotu maksimālās sankcijas, kas dalībvalstīm jāpiemēro, ja noticis nopietns KZP noteikumu pārkāpums.

Lai izskaustu NNN zvejas darbības, liela nozīme ir labākai sadarbībai to izmeklēšanā. Komisija uzskata, ka galvenā nozīme šajā jomā ir Kopienas Zivsaimniecības kontroles aģentūrai. Komisija ierosina arī pastiprināt Eiropas Savienības starptautiskos centienus, kuru mērķis ir izstrādāt kontroles līdzekļus, apvienot reģionālo zivsaimniecības pārvaldības organizāciju spējas NNN zvejas apkarošanā un sniegt atbalstu jaunattīstības valstīm, lai tās stiprinātu zivsaimniecības pārvaldības un kontroles spējas.

NNN zvejas rezultātā galvenokārt cieš jaunattīstības valstis, bieži vien – arī NNN zvejā iesaistīto kuģu apkalpe. Tāpēc Komisija vēlas panākt, lai iespējami drīz tiktu ratificētas starptautiskās konvencijas par apstākļiem uz kuģa un kuģu ekspluatācijas drošību.

Komisija un ES prezidējošā valsts Portugāle 29.oktobrī Lisabonā rīkos ministru konferenci par NNN zveju.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!