• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrijas 2007. gada 11. oktobra lēmums Nr. 178 "Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai "Sākumskolas "Taurenītis" atbalsta biedrība"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.2007., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/165052

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrijas lēmums Nr.180

Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu reliģiskajai organizācijai "BOLDERĀJAS KRISTUS APSKAIDROŠANAS PAREIZTICĪGO DRAUDZE"

Vēl šajā numurā

23.10.2007., Nr. 170

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu ministrija

Veids: lēmums

Numurs: 178

Pieņemts: 11.10.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrijas lēmums Nr.178

Rīgā 2007.gada 11.oktobrī

Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai “Sākumskolas “Taurenītis” atbalsta biedrība”

 

Finanšu ministrija izskatīja Sabiedriskā labuma komisijas 2007.gada 26.septembra atzinumu Nr.18-2007/217 “Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai “Sākumskolas “Taurenītis” atbalsta biedrība””, biedrības iesniegtās atskaites par 2006.gadā veikto sabiedriskā labuma darbību un uzsāka lietu par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai “Sākumskolas “Taurenītis” atbalsta biedrība”.

Finanšu ministrija, pamatojoties uz Sabiedriskā labuma komisijas 2005.gada 16.jūnija atzinumu Nr.19-2005/247, 2005.gada 28.jūnijā pieņēma lēmumu Nr.255 “Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu biedrībai “Sākumskolas “Taurenītis” atbalsta biedrība”” šādam sabiedriskā labuma darbības veidam – izglītības veicināšanai.

Sabiedriskā labuma komisija 2006.gada 19.jūlija sēdē, izskatījusi minētās biedrības atskaites par sabiedriskā labuma darbību 2005.gadā, sniedza atzinumu Nr.15-2006/171, saskaņā ar kuru Finanšu ministrija izteica brīdinājumu biedrībai “Sākumskolas “Taurenītis” atbalsta biedrība” par to, ka tā lielu daļu no ziedotajiem līdzekļiem ir izlietojusi mazvērtīgā inventāra un kancelejas preču iegādei, darba sludinājumu un reklāmas publicēšanai preses izdevumos, remontdarbu veikšanai, tajā skaitā skolas administratīvā personāla kabinetu pārbūvei, mūzikas zāles un direktora kabineta remontam utt., kas ir attiecīgās iestādes tiešs pienākums mācību procesa nodrošināšanai, bet nav sabiedriskā labuma darbība Sabiedriskā labuma organizāciju likuma izpratnē. Papildus Finanšu ministrija norādīja, ja netiks ievērots Finanšu ministrijas izteiktais brīdinājums, tiks izskatīts jautājums par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai.

Sabiedriskā labuma komisija 2007.gada 26.septembra sēdē, izvērtējot biedrības “Sākumskolas “Taurenītis” atbalsta biedrība” iesniegtās atskaites par 2006.gadā veikto sabiedriskā labuma darbību, konstatēja, ka tā atkārtoti saņemtos finanšu līdzekļus un mantas izlietojusi ar sabiedriskā labuma darbību nesaistītām aktivitātēm, piemēram, kancelejas preču iegādei, darba sludinājumiem un līdzjūtības publicēšanai preses izdevumos, pamatlīdzekļu un inventāra iegādei, mūzikas zāles remontam, logu nomaiņai remontējamās telpās. Turklāt biedrība no pārskata gadā saņemtajiem ziedojumiem, kuru kopsumma pārsniedz 12 minimālās mēneša darba algas, tikai 62% ir izmantojusi sabiedriskā labuma darbībai. Līdz ar to biedrība “Sākumskolas “Taurenītis” atbalsta biedrība” ir pārkāpusi Sabiedriskā labuma organizāciju likuma 11.panta otrajā daļā noteikto pienākumu sabiedriskā labuma organizācijām, kuras pārskata gadā ir saņēmušas ziedojumus apmērā, kas pārsniedz 12 minimālo mēneša darba algu kopsummu, vismaz 75% no saņemtajiem ziedojumiem izmantot sabiedriskā labuma darbībai. Papildus iepriekš minētajam Sabiedriskā labuma komisija secināja, ka biedrības uzrādītā fizisko personu ziedojumu uzskaite ir neatbilstoša faktiskajai, tas ir, biedrība “Sākumskolas “Taurenītis” atbalsta biedrība” dokumentos uzrāda mazākas ziedoto līdzekļu summas, nekā biedrība faktiski ir saņēmusi ziedojumus no konkrētās personas. No iepriekš minētā izriet, ka biedrība 2006.gadā nav veikusi sabiedriskā labuma darbību atbilstoši Sabiedriskā labuma organizāciju likumā noteiktajām prasībām, tādēļ biedrības “Sākumskolas “Taurenītis” atbalsta biedrība” darbība neatbilst sabiedriskā labuma darbības būtībai.

Tā kā biedrība “Sākumskolas “Taurenītis” atbalsta biedrība” savā darbībā atkārtoti būtiski pārkāpusi Sabiedriskā labuma organizāciju likuma normas un ir veikusi darbību, kas minētā likuma izpratnē nav uzskatāma par sabiedriskā labuma darbību, un pamatojoties uz Sabiedriskā labuma komisijas 2007.gada 26.septembra atzinumu Nr.18-2007/217, Finanšu ministrija saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likuma 14.panta pirmās daļas 1. un 4.punktu nolemj atņemt sabiedriskā labuma organizācijas statusu biedrībai “Sākumskolas “Taurenītis” atbalsta biedrība” (reģ. Nr.50008069901, juridiskā adrese: Jūrmala, Kļavu iela 29/31).

Atbilstoši Sabiedriskā labuma organizāciju likuma 2.panta pirmajai daļai sabiedriskā labuma organizāciju mērķis ir darbība, kas sniedz nozīmīgu labumu sabiedrībai vai kādai tās daļai. Turklāt ziedotie līdzekļi, kuriem tiek piemēroti nodokļu atvieglojumi saskaņā ar nodokļus reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, faktiski ir valsts budžetā neienākušie nodokļu maksājumi. Pamatojoties uz iepriekš minēto, šis administratīvais akts spēkā stājas Administratīvā procesa likuma 70.panta pirmās daļas noteiktajā kārtībā un, šo administratīvo aktu pārsūdzot, tā darbība netiek apturēta saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 185.panta ceturtās daļas 3.punktu.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 76.panta otro daļu un 79.panta pirmo daļu šo lēmumu viena mēneša laikā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā (Rīgā, Antonijas ielā 6, LV–1010).

Finanšu ministrijas valsts sekretāre I.Krūmane

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!