• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES valstu un valdību vadītāju vienošanos par Reformu līgumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.2007., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/165078

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izsakām visdziļāko līdzjūtību un skumju brīdī esam kopā ar mūsu kolēģi Pāvelu Marhelu, māmuļu mūžībā aizvadot.

Vēl šajā numurā

23.10.2007., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES valstu un valdību vadītāju vienošanos par Reformu līgumu

 

18. un 19.oktobra neformālās Eiropadomes Lisabonā ietvaros notika Starpvaldību konference, kuras laikā ES valstu un valdību vadītāji panāca vienošanos par Reformu līgumu, tā noslēdzot sešus gadus ilgušo ES līgumu reformas procesu.

ES līderi vienprātīgi atzina, ka jaunais līgums nodrošinās nepieciešamo līgumtiesisko pamatu ES efektīvai funkcionēšanai globalizācijas apstākļos. Apstiprinot līgumu, ES valstu un valdību vadītāji uzsvēra nepieciešamību veicināt Eiropas konkurētspēju un stiprināt tās lomu pasaulē, kā arī sekmēt drošību un ilgtspējīgu attīstību, tādējādi atbildot uz ES iedzīvotāju paustajām bažām par mūsdienu izaicinājumiem.

Latvija ir gandarīta par sasniegto rezultātu, jo tas atspoguļo ES spēju vienoties par Eiropas nākotnei svarīgiem jautājumiem. ES institucionālā ietvara uzlabojumi veicinās efektīvāku, demokrātiskāku un caurspīdīgāku lēmumu pieņemšanu. Ņemot vērā Eiropas Parlamenta pilnvaru pieaugumu, Latvija pozitīvi novērtē priekšlikumu par deputātu vietu sadalījumu Eiropas Parlamentā, kā rezultātā Latvijai tiktu saglabātas līdzšinējās deviņas vietas. Tāpat Latvija atzinīgi vērtē Reformu līgumā iekļautos noteikumus ES ārpolitikas stiprināšanas jomā. Izveidojot Savienības augstā pārstāvja ārlietās un drošības politikas jautājumos posteni un tam pakļautu Eiropas Ārējās darbības dienestu, tiks nodrošināta koordinētāka un efektīvāka ES darbība ārpus Savienības robežām.

Reformu līgums veicinās ES iedzīvotāju tiesību aizstāvību Eiropas līmenī, jo tajā ir iekļauta atsauce uz ES Pamattiesību hartu, kas nodrošina hartai juridiski saistošu raksturu.

Reformu līgums tika izstrādāts, balstoties uz 2004.gada Starpvaldību konferences rezultātiem (Līguma par Konstitūciju Eiropai projekta) un 2007.gada 21. un 22.jūnija Eiropadomes apstiprināto mandātu. Reformu līgums izdara grozījumus Līgumā par Eiropas Savienību, kā arī Eiropas Kopienu dibināšanas līgumā, to pārdēvējot par Līgumu par ES darbību. Likvidējot līdzšinējo pīlāru struktūru, Reformu līgums nodrošina ES vienotas juridiskas personas statusu.

Reformu līgumu ES valstu un valdību vadītāji svinīgā ceremonijā parakstīs 13.decembrī Lisabonā. 2008.gada laikā notiks Reformu līguma ratifikācija ES dalībvalstīs saskaņā ar to noteiktajām nacionālajām procedūrām, lai tas varētu stāties spēkā 2009.gada 1.janvārī.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!