• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 17. oktobra lēmums Nr. 133 "Par lietas neierosināšanu Par Reklāmas likuma 3.panta pirmās daļas un 4.panta otrās daļas 6.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA "Inserviss Group" darbībās". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.2007., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/165151

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.525

Par Ministru prezidenta 2007.gada 8.oktobra rīkojuma Nr.500 "Par atvaļinājuma piešķiršanu M.Rozem" atzīšanu par spēku zaudējušu

Vēl šajā numurā

24.10.2007., Nr. 171

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 133

Pieņemts: 17.10.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.133

Rīgā 2007.gada 17.oktobrī (prot. Nr.58,2.§)

Par lietas neierosināšanu

 

Par Reklāmas likuma 3.panta pirmās daļas un 4.panta otrās daļas 6.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA “Inserviss Group” darbībās

Konkurences padome 27.09.2007. saņēma SIA “Inserviss Credit” 24.09.2007. iesniegumu Nr.5/27 (turpmāk tekstā – “Iesniegums”), kurā norādīts sekojošais.

13.06.2007. Uzņēmumu reģistrā reģistrēta SIA “Inserviss Credit”. Pašlaik masu saziņas līdzekļos tiek izplatīta reklāma par Inserviss Credit pakalpojumiem – patēriņa preču iegādes kredīti, kā arī izvietota vides reklāma ar Inserviss Credit vārdu. Pēc iesniedzēja rīcībā esošās informācijas, minēto reklāmu izplata SIA “Inserviss Group”. Minētās reklāmas devējs nav SIA “Inserviss Credit”. Saskaņā ar Reklāmas likuma 3.pantu reklāmai jābūt likumīgai, patiesai un objektīvai, tā veidojama saskaņā ar godprātīgu reklāmas praksi. Reklāmas likuma 4.panta otrās daļas 6.punkts nosaka, ka reklāmā ir aizliegts izmantot cita uzņēmēja nosaukumu bez uzņēmēja piekrišanas. SIA “Inserviss Credit” uzskata, ka iepriekš minētā reklāma atbilst maldinošas reklāmas pazīmēm un tā kaitē uzņēmuma interesēm. Pamatojoties uz iepriekš minēto, SIA “Inserviss Credit” uzskata, ka SIA “Inserviss Group” nav tiesību izmantot Inserviss Credit vārdu. SIA “Inserviss Credit” lūdz pieprasīt SIA “Inserviss Group” reklāmas atsaukumu un noteikt SIA “Inserviss Group” turpmākas reklāmas izmantošanas aizliegumu, kurā tiek pieminēts Inserviss Credit nosaukums.

04.04.2007. tikšanās laikā ar Konkurences padomes Biroja amatpersonu SIA “Inserviss Group” sniedza sekojošu informāciju.

SIA “Inserviss Group” reģistrēta 29.03.1995. Kopš 2006.gada novembra tās īpašnieks ir Francijas kompānija SOCIÉTÉ GENERALE. SIA “Inserviss Group” darbības veids ir patēriņa kredītu izsniegšana. Tās lielākie konkurenti – GE Money, Hansabanka. Figuratīvās preču zīmes “Inserviss Credit” simbols ir izdomāts Francijā, bet vārdi “Inserviss Credit” – Latvijā. Šī preču zīme ir izgudrota 2007.gada februārī un ir saskaņota ar Francijas kompāniju.

Nosaukums “Inserviss Group” kompānijai ir jau kopš 1995.gada, tā nozīme nav zināma. Preču zīmē tika ietverts vārds “Credit”, lai informētu cilvēkus, ar ko firma nodarbojas. Vārds “Inserviss” atstāts, jo tas jau bija ieguvis atpazīstamību. Preču zīme izmantota kopš 2007.gada aprīļa, kad to akceptējusi Francijas kompānija. Tā tika izmantota reklāmās, dokumentācijā, veidlapās, uz mapēm, izkārtnēs, uz aploksnēm, vizītkartēm.

SIA “Inserviss Group” uzzinājusi par SIA “Inserviss Credit” eksistenci šī gada jūlija beigās, kad gribēja reģistrēt domēna vārdu inservisscredit.lv, taču šī reģistrācija tika atteikta. 28.08.2007. tika nosūtīta brīdinājuma vēstule SIA “Inserviss Credit”, uz kuru atbilde nav saņemta.

05.04.2007. tikšanās laikā ar Konkurences padomes Biroja amatpersonu SIA “Inserviss Credit” sniedza sekojošu informāciju.

SIA “Inserviss Credit” dibināta 13.06.2007., plāno sniegt kreditēšanas pakalpojumus. Saimnieciskā darbība vēl nav uzsākta, jo SIA “Inserviss Group” darbības to kavē un apgrūtina. SIA “Inserviss Credit” uzskata, ka, ja tā reklamēs savu uzņēmumu, patērētājiem būs grūti atšķirt uzņēmumus. Nosaukumu “Inserviss Credit” izdomājis SIA “Inserviss Credit” valdes priekšsēdētājs. Aptuveni pirms diviem mēnešiem sākušās reklāmas, kurās izmantots nosaukums “Inserviss Credit”, kas nav SIA “Inserviss Credit” reklāmas. SIA “Inserviss Credit” ir pieteikusi reģistrācijai vārdisku preču zīmi “Inserviss Credit”. SIA “Inserviss Credit” uzskata, ka SIA “Inserviss Group” ir pārkāpusi Reklāmas likuma 3.panta pirmo daļu, jo šāda reklāma neatbilst patiesībai, un 4.panta otrās daļas 6.punktu, jo izmantots uzņēmuma nosaukums. SIA “Inserviss Credit” ir reģistrēts kā uzņēmuma nosaukums, līdz ar to arī šādas darbības neatbilst godīgas konkurences principiem. Reklāma maldina par īsto pakalpojumu sniedzēju, patērētāji var domāt, ka pakalpojumus sniedz SIA “Inserviss Credit”, bet patiesībā – SIA “Inserviss Group”.

Konkurences padome 08.10.2007. saņēma no Patērētāju tiesību aizsardzības centra pēc piekritības pārsūtīto SIA “Inserviss Credit” 24.09.2007. iesniegumu Nr.5/26, kas pēc satura ir identisks ar 27.09.2007. Konkurences padomē saņemto SIA “Inserviss Credit” 24.09.2007. iesniegumu Nr.5/27.

Konkurences padome 09.10.2007. saņēma no SIA “Inserviss Credit” sekojošu informāciju. SIA “Inserviss Credit” vēlas, lai tiktu atsaukta reklāma visos izdevumos un elektroniskajos medijos, kuros bija izvietota reklāma ar “Inserviss Credit” nosaukumu. SIA “Inserviss Credit” 10.08.2007. ir iesniegusi LR Patentu valdē iesniegumu par preču zīmes “Inserviss Credit” reģistrāciju.

Izvērtējot SIA “Inserviss Credit” iesniegumu, SIA “Inserviss Group” un SIA “Inserviss Credit” paskaidrojumus un pārbaudot lietas materiālus, Konkurences padome

 

konstatēja:

SIA “Inserviss Credit” iebildumi pēc būtības ir par to, ka SIA “Inserviss Group” savās reklāmās izmanto tās nosaukumu (firmu) “Inserviss Credit”.

Reklāmas likuma 3.panta pirmajā daļā noteikts, ka reklāmai jābūt likumīgai, patiesai un objektīvai, tā veidojama saskaņā ar godprātīgu reklāmas praksi. Reklāma nedrīkst mazināt sabiedrības uzticēšanos reklāmai, un tai jāatbilst godīgas konkurences principiem.

Reklāmas likuma 4.panta otrās daļas 6.punktā noteikts aizliegums izmantot cita uzņēmēja vārdu, uzvārdu, nosaukumu (firmu) vai citādu identificējošu apzīmējumu (arī preču zīmi) bez uzņēmēja piekrišanas.

SIA “Inserviss Credit” dibināta 13.06.2007., saimniecisko darbību vēl nav uzsākusi, bet plāno veikt komercdarbību kredītu izsniegšanas jomā.

Saskaņā ar SIA “Inserviss Group” norādīto figuratīvā preču zīme “Inserviss Credit” 08.02.2007. ir pieteikta reģistrācijai Patentu valdē un pieder Francijas kompānijai SOCIÉTÉ GENERALE, kas ir devusi atļauju SIA “Inserviss Group” izmantot to savā saimnieciskajā darbībā. SIA “Inserviss Group” kopš 2007.gada aprīļa izmanto figuratīvo preču zīmi “Inserviss Credit” reklāmās, veidlapās, vizītkartēs, izkārtnēs utt. Minēto apstiprina SIA “Inserviss Group” iesniegtie materiāli, piemēram, 17.04.2007. laikraksts “Ogres Ziņas” (Nr.46) un veikala “Krūza” 2007.gada aprīļa reklāmas buklets, kurā publicēta SIA “Inserviss Group” reklāma.

Ņemot vērā minēto, Konkurences padome atzīst, ka SIA “Inserviss Group” savā komercdarbībā izmanto Francijas kompānijai SOCIÉTÉ GENERALE piederošo preču zīmi “Inserviss Credit” un minēto preču zīmi ir uzsākusi izmantot, pirms vēl tika nodibināta un reģistrēta SIA “Inserviss Credit”. Līdz ar to SIA “Inserviss Group” savā komercdarbībā likumīgi izmanto minēto preču zīmi, par ko ir informēti arī patērētāji, nevis cita tirgus dalībnieka nosaukumu (firmu) bez tā piekrišanas.

Tādējādi nav pamatoti iesniedzēja iebildumi par to, ka SIA “Inserviss Group” Reklāmas likuma 4.panta otrās daļas 6.punkta izpratnē savās reklāmās izmanto SIA “Inserviss Credit” nosaukumu bez SIA “Inserviss Credit” piekrišanas un ka līdz ar to SIA “Inserviss Group” nav ievērojusi Reklāmas likuma 3.panta pirmās daļas prasības, ka reklāmai jābūt likumīgai, patiesai un objektīvai un tā veidojama saskaņā ar godprātīgu reklāmas praksi. Sakarā ar SIA “Inserviss Credit” iebildumiem par SIA “Inserviss Group” izmantoto preču zīmi iesniedzējs var vērsties LR Patentu valdes Apelācijas padomē vai Rīgas apgabaltiesā.

Ņemot vērā iepriekšminēto, izvērtējusi iesniedzēja iebildumus un pārbaudījusi iegūtos materiālus, Konkurences padome atzīst par pamatotu pieņemt lēmumu par lietas neierosināšanu.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu, Reklāmas likuma 3.panta pirmo daļu un 4.panta otrās daļas 6.punktu, Konkurences padome

 

nolēma:

neierosināt lietu uz SIA “Inserviss Credit” 24.09.2007. iesnieguma Nr.5/27 un 24.09.2007. iesnieguma Nr.5/26 pamata par Reklāmas likuma 3.panta pirmās daļas un 4.panta otrās daļas 6.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA “Inserviss Group” darbībās.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!