• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.10.2007., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/165191

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkums

Vēl šajā numurā

25.10.2007., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2007.gada 18. oktobra sēdes Latvijas radio tiešajā raidījumā

 

 

S.Kalniete
(frakcija “Jaunais laiks”):

Vispirms es vēlētos pateikties visiem tiem daudzajiem cilvēkiem, kuri šodien atlika malā savus ikdienas darbus un sapulcējās šeit pie Saeimas, lai protestētu pret valdības lēmumiem, kas apdraud tiesiskumu Latvijā. Īpaši es vēlos pateikties jauniešiem, jo pēc neilga laika šīs valsts nākotne būs viņu rokās.

“Jaunais laiks” bija iesniedzis pieprasījumu premjerministram Kalvītim par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja Alekseja Loskutova atstādināšanu. Saeimas deputāti balsojot noraidīja šo pieprasījumu. Tāpēc arī es gribētu vērsties pie Saeimas valdošās koalīcijas deputātiem ar aicinājumu atcerēties šī rīta pulcēšanos un arī savu deputāta zvērestu, kurā teikts, ka deputāts darbojas tikai pēc savas sirdsapziņas, savas tautas un valsts interesēs.

Šodien pie Saeimas cilvēki skaidri pateica, kāda ir mūsu tautas griba. Viņi ar saviem balsojumiem televīzijas ekrānos to ir atgādinājuši daudzkārt. Turpmākās nedēļas rādīs, vai mēs esam gatavi sadzirdēt tautas balsi.

Es gribu pateikt arī to, ka “Jaunais laiks” ir gatavs atbalstīt tautas aicinājumu atlaist Saeimu un vērsties pie prezidenta Zatlera ar šādu ieteikumu. Toreiz, kad prezidents uzņēmās savas augstās pilnvaras, viņš teica, ka būs tautas prezidents. Tauta savu gribu ir sākusi paust. Un es aicinu arī Valsts prezidentu Valdi Zatleru būt tautas pusē un to sadzirdēt.

 

 

J.Dukšinskis
(Latvijas Pirmās partijas un partijas “Latvijas ceļš” frakcija):

Šodien pie Saeimas ēkas jau otro nedēļu pēc kārtas pulcējās vairāki tūkstoši cilvēku. Ja pagājušajā nedēļā šeit pulcējās arodbiedrību biedri, protestējot pret pārāk pieticīgo algu pieaugumu, šodien protests bija pret valdības lēmumu atbrīvot KNAB priekšnieku Loskutova kungu. Faktiski arī pret valdību un, diemžēl jāatzīst, arī pret mums – Saeimas deputātiem. Protams, piketētāju vidū bija arī tādi protestētāji, kuru vienīgais mērķis ir radīt pēc iespējas lielāku haosu un nekārtības. Tāpēc mēs protestētāju vidū redzējām Aivaru Gardu un viņam blakus seksuālo minoritāšu organizācijas, tāpat arī politiķus no radikāli labējā un radikāli kreisā spārna, kas parasti ir galēji pretējos uzskatos. Diez vai Saeimas deputātiem būtu jāpakļaujas šo organizāciju spiedienam, jo tādējādi mēs apdraudētu valsts stabilitāti. Taču lielā daļā piketētāju mums ir jāieklausās, jo viņu kritika valdībai un Saeimai ir pamatota. Un vispirms jau viņu kritika par politiķu lēmumu neizskaidrošanu sabiedrībai. Tas attiecas arī uz lēmumu par Loskutova atbrīvošanu no amata, kas pēdējā laikā ir radījis vislielāko ažiotāžu. Partijas LPP/LC frakcija un es personīgi pievienojos viedoklim, ka KNAB vadītāja atbrīvošana no amata nevar vājināt biroja darbu un korupcijas apkarošanas darbu kopumā un ka KNAB vadītājam ir jāuzņemas atbildība par KNAB pieļautajām nelikumībām.
Taču lēmumam par Loskutova atbrīvošanu jābūt rūpīgi izvērtētam, tāpēc LPP/LC frakcija līdz lēmuma pieņemšanai vēlas par šo jautājumu diskutēt gan ar Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti, gan ar pašu Loskutova kungu. Nākamnedēļ mēs to arī darīsim.

Bet visiem Latvijas iedzīvotājiem es gribu novēlēt saglabāt mieru un kopīgi ar mums, politiķiem – Saeimas deputātiem un ministriem –, atrast izeju no strupceļa, kurā ved sabiedrības šķelšanās, cilvēku dalīšana baltajos un melnajos. Arī politiķis ir tāds pats cilvēks kā jūs: ārsts, kā piemēram, Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, skolotājs – kā es un vēl daži kolēģi Saeimā, policisti, uzņēmēji un varbūt arī vienkārši cilvēki.

 

 

M.Grīnblats
(apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija):

“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK sveic visus, kuriem ir savas viedoklis un kuri to pauž, izmantojot tās demokrātiskās tiesības, kas valstī ir dotas, bet kuri, protams, arī domā, kādi būs nākamie soļi, un vai šie soļi dos kādu konkrētu uzlabojumu, vai tikai protestu bez kāda konkrēta uzlabojuma. Uzskatām, ka politiķiem, protams, ir jābūt kritiskiem, un mēs tādi esam. Katrā gadījumā, ja Valsts prezidents pieņemtu lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu, mēs neraudātu, bet pakļautos šādai prasībai.

Tuvāko nedēļu laikā nozīmīgākais jautājums Saeimā, protams, būs saistīts ar valsts budžetu, kas skar pilnīgi visus valsts iedzīvotājus. Tajā pašā laikā nevar nepieminēt, ka pēc trīsdesmit dienu kavēšanās Ministru prezidents tomēr nolēma virzīt mūsu ekonomikas ministra amata kandidātu Eināru Cilinski šim amatam. Mēs šīs cerības jau mazliet bijām zaudējuši. Tādējādi arī premjers atzina, ka tie šķēršļi vai iebildumi, kas sākotnēji bija dzirdēti par viņa politiskās pieredzes trūkumu vai neprofesionalitāti, droši vien ir bijuši nepamatoti vai arī tos ieteikuši nepietiekami kompetenti konsultanti. Tie atkrita. Mēs arī sapratām, ka šobrīd premjers negrasās veikt ļoti liela apmēra izmaiņas valdībā. Tādējādi kandidāts tika virzīts, kā mēs jau agrāk daudzkārt bijām atgādinājuši. Tomēr, ņemot vērā, ka tika radītas plašas baumas, it kā mēs esam devuši kādus solījumus premjeram par Loskutova noņemšanu vai par kādu citu jautājumu un Cilinskim ekonomikas ministra amats ir tāda kā nepelnīta dāvana, pats kandidāts, izvērtējot visus par un pret un nekādi neietekmējoties no citiem partijas biedriem, no šī amata atteicās. Šāda šaubīga situācija viņam nav vajadzīga. Viņš turpinās savu darbu tur, kur pašreiz atrodas, – gan Rīgas domē, gan Vides ministrijā. Un partijas biedri respektē viņa izvēli, jo ļoti labi zina, ka Einārs vienmēr darbojas tikai ar godīgām metodēm un amati, kas iegūti it kā kādas dāvanas veidā, viņam nav vajadzīgi.

Kā mēs rīkosimies tālāk? Mēs par to apspriedīsimies. Tātad, vai mums būs kandidāti vai nebūs un kurš tieši tas būs, es šobrīd pateikt nevaru. Partija izvērtēs situāciju, un lielāka skaidrība droši vien būs pirmdien valdes sēdē, kurā mēs par to spriedīsim.

Kas attiecas uz valdības rosinājumu noņemt KNAB vadītāju, tad neapšaubāmi, ka mūsu nostāja ir tāda, ka ar to šobrīd nevajadzētu steigties, ņemot vērā, ka ir ļoti dažādi un pretēji viedokļi. Deputātiem un atbildīgajai komisijai ir jāiepazīstas ar valdības viedokli, jāredz arī izmeklēšanas rezultāti – dokumenti vai fakti, ja tādi ir premjera, prokuratūras vai varbūt paša KNAB vadītāja rokās. Līdz ar to mēs arī uzskatām, ka ne partiju, ne arī frakcijas vadība nespiedīs deputātus balsot citādi, nekā viņi paši būtu to izlēmuši. Tas ir slēgtais balsojums un, mūsuprāt, nav arī nav sasteidzams ne šonedēļ, ne arī nākamajā nedēļā.

 

 

M.Krastiņš
|(Tautas partijas frakcija):

Varbūt iesākumā nedaudz par Saeimas šīsdienas darbu. Šodien Saeima pirmajā lasījumā akceptēja Ēku energoefektivitātes likumprojektu. Tas nozīmē, ka šis likums ir vajadzīgs, lai nākotnē mūsu mājas kļūtu siltākas, videi draudzīgākas un lai iedzīvotājiem būtu iespēja nākotnē saņemt valsts atbalstu, lai šīs mājas būtu ekonomiskākas no siltuma atdeves viedokļa. Protams, šis likumprojekts nav pilnīgs, tāpēc par to parlamentā vēl paredzamas debates un pie tā strādās arī Tautsaimniecības komisija. Tomēr, es domāju, kā pirmais solis tas ir svarīgs.

Kā otru lēmumu gribu atzīmēt, ka šodien parlaments pagarināja priekšlikumu iesniegšanas termiņu Attīstības plānošanas sistēmas likumprojekta otrajam lasījumam. Šis likums paredz noteikt, kādā veidā valstij jāplāno savi darbi nākotnē. Un, ņemot vērā, ka ekspertu domas bija ļoti dažādas, tad mēs vēl dosim laiku apdomāties, lai tiktu sagatavoti prātīgi lēmumi.

Kas attiecas uz pēdējā laika aktualitātēm, tad Tautas partijas frakcijas viedoklis ir viennozīmīgs – Latvija ir parlamentāra republika. Katram deputātam būs jālemj par valdības ieteikumu no amata atbrīvot Loskutovu. Bet, pirms šie lēmumi tiek pieņemti, Tautas partijas frakcija uzskata, ka ir nepieciešama nopietna diskusija. Šobrīd deputāti parlamentā vēl nav saņēmuši informāciju un valdības pamatojumu par to, kādi ir bijuši valdības apsvērumi šāda lēmuma pieņemšanā. Mēs to esam dzirdējuši tikai publiskajās debatēs. Tādēļ vispirms izvērtēsim valdības dokumentus un pieaicināsim pārstāvjus. Mūsu viedoklis ir tāds, ka šis jautājums ir nopietni jāskata Juridiskajā komisijā. Tas arī tiks darīts, tāpēc tikai pēc visu viedokļu izvērtēšanas un apstākļu izskatīšanas varēs pieņemt tālākos lēmumus. Es domāju, ka viens no mūsu uzdevumiem ir pierādīt konkrētās darbības atbilstību tiesību normām, lai pieņemtu to lēmumu, kas ir visatbilstošākais.

 

 

V.Agešins
(apvienības “Saskaņas Centrs” frakcija):

Vispirms gribētos pateikt paldies visiem tiem cilvēkiem, kuri bija sapulcējušies šodien pie Saeimas nama ar mērķi protestēt pret Alekseja Loskutova nelikumīgo atstādināšanu no KNAB vadītāja amata. Es esmu šodien pilnvarots paust frakcijas “Saskaņas Centrs” viedokli par Loskutova atstādināšanu.

Mēs uzskatām, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir specifiska valsts pārvaldes iestāde, kuras uzdevums ir novērst un apkarot valsts amatpersonu, to skaitā pašu augstāko, likumpārkāpumus. Lai veiktu šos pienākumus, KNAB un tā vadītājam ir nepieciešamas augstas procesuālās aizsardzības garantijas, lai mazinātu dažādu pārbaudēs iesaistīto amatpersonu iespējas ietekmēt KNAB priekšnieka lēmumus. Tādēļ pēc diskusijām Saeimā par KNAB neatkarības pakāpi tika pieņemts likums, ka par KNAB priekšnieka atbrīvošanu no amata saskaņā ar likumu var lemt tikai Saeima un vienīgi ar Ministru kabineta ieteikumu. Šīs tiesiskās garantijas ir nostiprinātas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā, kas attiecībā uz citiem civildienesta un Darba likumu ir speciālais likums. Tādēļ izbrīnu rada Ministru prezidenta Kalvīša lēmums uzurpēt Ministru kabinetam piešķirtās pilnvaras un vienpersoniski uz vēstules “Veismanei” pamata ierosināt disciplinārlietu pret KNAB priekšnieku Loskutovu, atstādinot viņu no amata pienākumu izpildes. Tikpat labi, sekojot Ministru prezidenta argumentācijai, viņš varētu ierosināt disciplinārlietu pret jebkuru personu, kurai uzticību izsaka Saeima.

Nedrīkst aizmirst, ka Latvija ir parlamentāra valsts. Piemēram, Kalvītis varētu ierosināt disciplinārlietu pret Satversmes aizsardzības biroja direktoru un citām amatpersonām. Cik absurda ir šāda iespējamība, tikpat absurda ir Ministru prezidenta iespējamā kompetence ierosināt disciplinārlietu pret KNAB priekšnieku.

Minēto iemeslu dēļ frakcija “Saskaņas Centrs” nosūtīja vēstuli ģenerālprokuroram Maizīša kungam ar lūgumu izvērtēt Ministru prezidenta 2007.gada 24.septembrī izdotā dokumenta ar nosaukumu “Veismanei” juridisko atbilstību Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumam. 15.oktobrī no Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurores Bērziņas kundzes tika saņemta skaidra un gaiša atbilde. No vēstules izriet, ka, pirmkārt, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likums neregulē jautājumu par biroja priekšnieka iespējamu saukšanu pie disciplināratbildības un šī jautājuma izvērtējumam nepieciešams papildu termiņš. Otrkārt, jāatzīst, ka Ministru prezidents nav atzīstams par KNAB priekšnieka darba devēju. Treškārt, atstādināšana ir tikai un vienīgi ģenerālprokurora kompetencē. Pie iepriekšminētajiem apstākļiem Ģenerālprokuratūra atzīst, ka KNAB priekšnieka atstādināšanai no amata pienākumu pildīšanas, pamatojoties uz Ministru prezidenta Kalvīša dokumentā minētajām normām, nav pamata. Es uzskatu, ka valdošajai koalīcijai jāpilda prokuratūras lēmumi un ieteikumi, nevis par kaut ko jādiskutē un jādebatē. Viss ir ļoti skaidrs.

Mūsu secinājums – KNAB priekšnieka atstādināšanai no amata pienākumu pildīšanas, pamatojoties uz Ministru prezidenta Kalvīša dokumentā minētajām normām, nav un nevar būt tiesiska pamata. Mēs uzskatām, ka ir laiks izteikt neuzticību Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim.

 

 

J.Pliners
(apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija):

Pirmkārt es gribētu mūs visus apsveikt. Es uzskatu, ka vismaz šodien mēs visi bijām vienoti. Visi, kas piketēja pie Saeimas, iestājās par tiesisku valsti. Mēs arī iestājamies par tiesisku valsti. Tikko vai nesen runāja “Jaunā laika” pārstāve. Ir zināms, ka mēs diemžēl esam politiskie antagonisti. Gribu atgādināt, ka Repšes kungs arī bija premjers un viņa ministri bija pie varas, un nevis vienu mēnesi, bet daudz ilgāk. Vai tauta kļuva laimīgāka? Es domāju, ka, ja rītdien viņu pasauks pie “varas siles”, tad viņi diemžēl darīs to pašu vai gandrīz to pašu, ko šodien dara valdošie.

Es gribu visus brīdināt, ka, manuprāt, mēs dzīvojam krīzes vai pirmskrīzes stāvoklī. Padomāsim – ekonomikā šausmīga inflācija 11,4 procentu apmērā un superdārdzība! Un cilvēki zina, cik grūti dzīvot mūsu valstī. Pirmkārt, jau finansiāli. Otrkārt, krīzes vai pirmskrīzes stāvoklis politikā. Padomājiet – atkāpies Saeimas spīkers, piketi viens pēc otra! Tauta neuzticas ne Saeimai, ne valdībai. Varbūt pareizi arī dara!

Tagad vēl šis gadījums ar Loskutova kungu. Es domāju, ka Loskutova kunga liktenis ir tikai viens no protestu iemesliem. Valdība, manuprāt, pārkāpj to “sarkano līniju”, un tāpēc tauta sāk iziet ielās. Es domāju, ka šobrīd vispareizākais būtu valdībai atzīt savu kļūdu un likuma kārtībā risināt Loskutova kunga jautājumu. Es esmu Publisko izdevumu un revīzijas komisijas loceklis. Es zinu, ka katru nedēļu Sudrabas kundze ziņo par nelikumībām un trūkumiem ministriju un citu iestāžu finansiālajā darbībā. Tikai šādā gadījumā diemžēl vispirms būtu jāsoda finanšu darbinieks, ja nav bijusi pienācīga finansiālā vai grāmatvedības uzskaite, bet iestādes vadītājam bija jāizsaka rājiens vai stingrais rājiens un jānosaka termiņš, līdz kuram jālabo kļūdas. Galvenais, ka viņš nav zaglis. To apgalvoja gan Sudrabas kundze, gan ģenerālprokurors Maizīša kungs.

Mēs uzskatām, ka vara Latvijā, kā rakstīts Satversmē, pieder tautai. No tās ir atkarīgs, kāda būs Saeima, kāda valdība. Es piekrītu Dukšinska kungam, ka jautājumi likuma kārtībā ir jārisina ar vēsu prātu.

Es visiem sirsnīgi novēlu labu veselību un izturību! Cerēsim, ka Latvija attīstīsies pozitīvi un demokrātiski.

 

J.Strazdiņš
(Zaļo un Zemnieku savienības frakcija):

Mani, tāpat kā visus, ļoti satrauc pašreizējā situācija Latvijā. Zaļo un Zemnieku savienība arī uzskata, ka veidojas pirmskrīzes stāvoklis, ka pastāv pat apvērsuma draudi un ka konflikts starp Kalvīti un Loskutovu faktiski ir iegansts daudz tālākiem mērķiem un nopietnākiem nolūkiem. Tas viss ir vērsts pret Latvijas valsti un tās stabilitāti – varas pārņemšanai šajā valstī. Būtībā šie pie Saeimas organizētie pasākumi tiek labi režisēti, publicēti zināmā virzienā un ļoti tendenciozi rakstošos preses izdevumos, radioraidījumos un televīzijas raidījumos. Kādam ļoti nepatīk, ka mēs attīstāmies, ka mēs kļūstam stabilāki un neatkarīgāki. Kādam ļoti gribas iegūt Latvijā neiegūto varu. Tā ir cīņa par varu, izmantojot visus līdzekļus.

Par galveno personu pašreizējā sarežģītajā situācijā valstī es uzskatu mūsu Valsts prezidentu Zatleru un viņa teikto, ka viņš nāk pildīt savus pienākumus, lai saliedētu tautu. Pašreiz mūs šķeļ. Tas ir izdevīgi tikai Latvijas ienaidniekiem. Tas nav izdevīgi mums pašiem. Mēs nedrīkstam pakļauties tām provokācijām, kas tiek vērstas pret mūsu valsti. Mums pašiem ir jāsāk domāt, kur tad ir tā īstā patiesība, kam pašlaik ir izdevīgas šīs nekārtības Latvijā? Vai pirms budžeta pieņemšanas drīkst izraisīt valdības krīzi, atlaist Saeimu? Kā tad mēs dzīvosim nākamgad? Kā attīstīsies mūsu ekonomika? Kāda būs mūsu labklājība? Un kāda būs mūsu savstarpējā saliedētība? Kādi būs konflikti mūsu sabiedrībā? Tas viss ne pie kā laba nenovedīs.

Situācija nav tik draudoša, skatot arī jaunā budžeta projektu. Mēs ar šo budžetu varam uzlabot tautas labklājību, katru gadu to aizvien audzējot. Mums ir Nacionālās attīstības plāns, kas mums visiem ir jārealizē. Tas izvedīs mūs no šīs pašreiz izveidojušās politiskās un ekonomiskās krīzes, kas lielā mērā ir radīta mākslīgi. Dabīgi, ka ir arī vairākas valdības kļūdas – valdības vadītājs varēja citādāk gan uzraudzīt Loskutova kunga darbību, gan arī ātrāk reaģēt uz nekārtībām KNAB. Situācija būtu nokārtojusies daudz ātrāk un racionālāk, nepieļaujot rupjas kļūdas.

Runājot par Loskutovu, gribu vērst uzmanību tam, ka Loskutovs par KNAB vadītāju tika iecelts tieši Induļa Emša valdības laikā, tika rīkots konkurss, un viņš tajā bija labākais. Par to tajā laikā mūs ļoti kritizēja “Jaunais laiks”. Izrādījās, ka tagad viņi ar viņa darbību ir ļoti apmierināti. Domāju, ka šajā konfliktā nav vaina KNAB. Vaina ir nopietnāka. Ir nežēlīga cīņa par varu un ekonomisko ietekmju pārdali Latvijā. Kam ir izdevīgi tas, kas notiek Ventspilī un Rīgā, kas notiek mūsu ekonomikā saistībā ar augošo inflāciju un cenu celšanos, kas aiz tā visa stāv?

Mēs esam ļoti sarežģītā situācijā, tāpēc tikai tautas apdomība, domāšana un iedziļināšanās, informācijas vākšana par visu pašreizējo situāciju Latvijā atvērs mums acis. Tikai tad mēs ieraudzīsim šos īstos varoņus un tos, kuri Latvijā to visu organizē.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!