• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Ir laba bāze normālai valsts attīstībai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.1999., Nr. 347 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16525

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Ir laba bāze normālai valsts attīstībai" (turpinājums)

Vēl šajā numurā

21.10.1999., Nr. 347

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Ir laba bāze normālai valsts attīstībai"

Ekonomikas ministrs Vladimirs Makarovs vakar, 20. oktobrī, preses konferencē — par pirmajām 100 dienām ministra darbībā

— Man ir grūti runāt, jo vienā no, šķiet, LETA, ziņām bija replika "ko ekonomikas ministrs Vladimirs Makarovs nolasīja". Sagatavotajā un jums izsniegtajā materiālā tik daudz uzrakstīts, ka es mēģinu nelasīt, baidoties atkārtoties. Materiāls par to, kas padarīts 100 dienās, ir pietiekami liels, un tas ir ministrijas kopējais garabērns — apkopots viss, kas ir zem un ap ministriju un arī ministrijā iekšā. Tādēļ, mēģinot neatkārtoties, teikšu tā:

Esmu svēti pārliecināts, ka šo trīs partiju koalīcija ir labākais risinājums Latvijas valsts attīstībai nākamajos trijos gados. Šīs trīs partijas ar līdzīgu ekonomisko politiku, ar vienādu pieeju sociāli ekonomiskajiem procesiem spēj valsts attīstībā izdarīt vairāk nekā jebkāda cita no šīs Saeimas iespējamām koalīcijām. Tas, manuprāt, ir nenoliedzams fakts.

Šī valdība uzņēma ārkārtīgi strauju darbības tempu, lai ātrāk panāktu lūzumu, kas iezīmējas arī Eiropas un pasaules ekonomikā, un lai drīzāk mūsu sabiedrība varētu baudīt pozitīvos, labos augļus, labos darbības rezultātus no pareizas trīs partiju koalīcijas valdības darbības. Tādēļ arī varbūt parādījās dažas kļūdas, kas šodien smagi sit pa valdības reitingu, pa premjera un ministru reitingiem. Minēšu tādus ne pārāk populāros darbus, kas steigā bijuši mazliet kļūdaini: paziņojums par iespējamo Satversmes tiesas likvidāciju, pensiju likuma grozījumi, maksas augstākās izglītības tūlītēja ieviešana. Es domāju, ka to varēja un vajadzēja — vai nu nepieņemt vienu vai otru paziņojumu un nerunāt, vai nu paskaidrot, kā darbosies šis mehānisms. Nevis piekopt politiku — izmest kādu tēzi un tad vērot sabiedrības reakciju: ak tā, sabiedrībai nepatīk, nu nekas, vēžosim atpakaļ...

Un tomēr ir pozitīvi risinājuma varianti, kas noteikti skar ekonomikas sektoru, finansu sektoru un kas nākotnē ir laba bāze normālai valsts attīstībai un sabiedrības iespējām baudīt šīs attīstības augļus.

Pateicoties tam, ka pasaulē noticis jauns attīstības process, pateicoties ekonomikas globalizācijai, 1998. gada bēdīgie rezultāti aizvien vairāk tiek nomainīti ar pozitīviem, un pasaulē parādās brīva kapitāla iespējas. Arī Latvijā, es ļoti ceru, šie pirmie simptomi — kā bezdarba samazināšanās, ārējās maksājuma bilances saldo uzlabošanās, samazinoties starpībai starp importu un eksportu, pateicoties lata stabilitātei, arī pārējie makroekonomiskie rādītāji uzlabosies.

Es ļoti ceru, ka 1999. gads būs viens no pirmajiem vai pat pirmais gads, kad Latvijā pieaugs dzimstība. Vienkārši ir beidzies tas bīstamais process, kas bija vajadzīgs sabiedrībai,— nogaidīšanas periods, nomainot vienai ekonomiskajai formācijai otru. Kad sabiedrība neziņā par rītdienu baidījās pieņemt lēmumu par paaudžu turpināšanu.

Pozitīvs simptoms ir arī tas, ka palielinās Latvijas eksports uz Eiropas Savienības valstīm. Tas norāda un apliecina, ka Latvijas prece, ja tā ir rūpīgi saražota, ja par to ir pietiekami labi informēts pircējs, ja ir atrasts labs tirgotājs, spēj konkurēt ES un pasaulē.

Nākamais, kas, manuprāt, ir raksturīgs, — pieaug interese par Latvijas tekstilizstrādājumiem, par mūsu šuvēju darbu. Tas liecina par viņu augsto profesionalitāti. Mums ir jāpanāk, lai šim darbam sekotu arī ieguldījums šajā nozarē tiešās investīcijās. Es ceru, ka agri vai vēlu tas notiks.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!